Ruku na srdce: kto z nás občas nevyhodí roztekajúcu sa uhorku, zvráskavenú papriku alebo plesnivý zeler? Podľa prieskumu Science Direct skončí u nás v odpade 35,3 kg zeleniny a ovocia na oso...
Mnoho ľudí prechádza vo svojej strave na rastlinné mlieka. Majú na to rôzne dôvody. Najčastejším motívom sú potravinové alergie, zlé trávenie mliečnych výrobkov, alebo vynechanie živočíšnych produktov zo stravy...
Neznášanlivosť mliečneho cukru, ktorý obsahuje mlieko a všetky produkty z neho vyrobené, je u nás pomerne časté ochorenie. Podľa štatistík na ňu trpí 15 až 25 percent Slovákov. Laktózová intolera...
Určite už ste už počuli o názve „raw food“. Čo raw food znamená a aké prináša výhody pre organizmus?Príroda dala každému jedlu jedinečný dokonalý mix a tieto životne dôležité enzýmy umožňujú človeku úplne...
V prípade akýchkoľvek väčších sviatkov je vo väčšine bežných slovenských domácností samozrejmosťou dodržiavanie tradícií. V obľube máme najmä tie, ktoré sú spojené s jedlom. Tradičné jedlá a ...
Podráždené črevá, nafúknuté brucho, únava, bolesti či orchester v žalúdku a nepravidelná stolica. Nielen po dovolenkách a sviatkoch si treba dať do poriadku trávenie.  V bruchu je totiž ukrytá naša im...
Premnožené kvasinky (kandidóza) dokážu poriadne potrápiť. Väčšinou ich poznáte v podobe rôznych nepríjemných gynekologických problémov. Prejavujú sa ale aj inak. V dnešnom článku sa pozrieme na to, čo...
Konjak je rastlina, celým menom Amorphallus konjak, ktorá je pestovaná v Japonsku vo vyšších nadmorských výškach. Rastlina sa vyskytuje predovšetkým v lokalitách mimo civilizácie a nie je tak tox...
Menopauza prináša do života žien veľké zmeny. Zmeny hormonálne, zdravotné, duševné. Kilá navyše, ktoré nie a nie odísť, trápia nejednu ženu v zrelom veku. V období klimaktéria, alebo prechodu, ktoré prichá...
Zvýšená hladina cholesterolu je jednou z chorôb modernej doby a stretávame sa s ňou už pomerne často. Jedná sa o jeden z najrizikovejších faktorov aterosklerózy, alebo aj kôrnatenia tep...
Jesenné obdobie je tu a naše telo musí čeliť častým výkyvom vonkajších teplôt. Je tak na mieste dostatočne posilniť obranyschopnosť organizmu, tzv. imunitu. Kvalitná kyslá kapusta je ideálnou voľbou.
Na jednej strane síce smútime za letom, ktoré je vždy tak krátke, na druhú stranu sa však tešíme na pravidelný režim dochádzok do práce a našich detí do školy, kontakt s kolegami a znovuzavedenie zdravých návyk...
Čoraz viac je v našich domácnostiach v obľube práve pestovanie klíčkov. Pre niekoho je to hobby, pre iného forma zdravého životného štýlu. Rozmýšľate aj vy nad tým, že vyskúšate nie len zábavné, ale z...
Máte sklon k jesenným depresiám? Pomôžte si "prírodným spôsobom" a zaraďte do svojho jedálneho lístku slivky! Upokojujú, uvoľňujú, podporujú trávenie...
Čučoriedky sú modrým zlatom našich lesov. Blahodarne pôsobia na naše zdravie, chutia skvele a môžete z nich pripravovať rôzne dobroty. Vyrazte do lesa na čučoriedky a pripravte si napríklad čučoriedkovú zm...
Aj keď sa o lymfe niekedy hovorí ako o chudobnej krvnej príbuznej, v dnešnej dobe viac ako inokedy sme schopní doceniť rozsah jej pôsobnosti a značného vplyvu na ochranu zdravia. Je zásadnou „chrbticou“ imunitn...
Príchod koronavírusu na naše územie vzal nádeje nielen našej ekonomike, ale aj našim osobným plánom. Ochudobnil náš spoločenský život a vniesol do nášho prežívania doteraz nepoznaný strach.
Záujem o sezónne ovocie a zeleninu stále rastie. Čerstvé ovocie a zelenina zaručujú vysoký obsah minerálov a vitamínov. Na našich poliach sa teraz žne napríklad špenát, reďkovky, špargľa alebo lahôdková cibuľka...