Ako si vychutnať kávu v zrelom veku bez zdravotných rizík?

Šálka voňavej kávy je pôžitok, láska, povzbudenie aj „železná košeľa“. S pribúdajúcimi rokmi však telo reaguje na kofeín inak. Napriek tomu má blahodarné účinky aj na organizmus v seniorskom veku.

cup_coffe_524

Pokiaľ nemáte zásadné problémy so srdcom, zvýšeným krvným tlakom alebo s precitliveným žalúdkom, svoju šálku či dve si určite môžete dopriať. Okrem toho, že budete mať príjemnú chvíľku a vychutnáte si charakteristickú chuť kávy, kofeín, ktorý obsahuje, prináša aj ľuďom vo vyššom veku úžitok.

Pozitívne účinky kávy

Kofeín podporuje produkciu neurotransmiterov, napríklad dopamínu, ktorý pozitívne vplýva na psychickú pohodu a dobrú náladu. Takže nielen lieky, terapia a pohyb, ale aj šálka lahodnej kávy pomáha zmierňovať melanchóliu a príznaky depresie, čo môže byť obzvlášť prínosné pre starších ľudí, ktorí sa môžu potýkať so zmenami nálady.

Štúdie ďalej ukazujú, že kofeín môže mať okrem povzbudenia pozitívny vplyv aj na rôzne kognitívne funkcie vrátane pamäti, pozornosti a rýchlosti reakcie. „Rovnako je dokázané, že pravidelná konzumácia kávy znižuje riziko ochorení, ako je rakovina hrubého čreva, rakovina prostaty, Alzheimerova a Parkinsonova choroba,“ doplnila baristka a znalkyňa kávy Monika Matúšová z pražiarne Zlaté Zrnko.

Rozličná príprava, rozličný obsah kofeínu

Nadmerná dávka kofeínu však telu vôbec neprospieva a prejavuje sa nepokojom, búšením srdca, bolesťami hlavy, závratom a ďalšími nepríjemnými vecami. Aby bolo všetko, ako má byť, za deň by nám mali stačiť maximálne tri šálky kávy.

Záleží však aj na množstve kofeínu a na tom, kedy si ju doprajeme. „Na obsah kofeínu v káve má vplyv nadmorská výška, v ktorej bola pestovaná, spôsob spracovania zŕn, ich praženia, hrúbka zomletia, množstvo kávy, teplota vody, dĺžka extrakcie, lúhovania a aj tlak použitý pri príprave kávy,“ vysvetlila M. Matúšová.

Dokonca aj rýchlosť a spôsob účinku kofeínu v káve je odlišný. „Ak si naraz pripravíte espresso a cappuccino z rovnakej kávy, oba nápoje budú obsahovať rovnaké množstvo kofeínu. Pri espresse však môžete pociťovať jeho účinok intenzívnejšie, pretože ak kávu vypijete rýchlo, celý obsah kofeínu telo prijme v jednej chvíli. Lenže cappuccino sa väčšinou popíja dlhšie, rovnaké množstvo kofeínu sa do tela dostane postupne a telo naň vtedy aj odlišne reaguje,“ prezradil prekvapujúce fakty Václav Faltus z pražiarne kávy Zlaté Zrnko.

Po večeri už nie

Pre spomalený metabolizmus nastupuje povzbudzujúci účinok kofeínu u ľudí vo vyššom veku neskôr (cca po 30 minútach), ale zároveň trvá dlhšie. Káva, ktorú si dopriali ráno, tak môže „fungovať“ ešte na obed.

Dať si kávu bezprostredne za obedom nie je najlepší nápad v žiadnom veku. Odporúča sa s odstupom polhodiny až hodiny po jedle. A v tomto čase by to mala byť pre seniora posledná šálka dňa. Inak budú problémy s menej hlbokým a prerušovaným spánkom ešte výraznejšie.

Keďže je však každý iný, na každého trochu inak pôsobí aj káva. Stačí sa trochu pozorovať a hneď viete, kedy si môžete dopriať poslednú šálku dňa.

Keďže kofeín môže blokovať vstrebávanie niektorých látok (napríklad železa) a seniori zvyčajne pravidelne užívajú nejaké lieky, je vhodné poradiť sa s lekárom alebo lekárnikom o konzumácii kávy a o tom, či je možné ju s liekmi kombinovať alebo v akom časovom rozostupe treba užiť liek a kedy je možné dopriať si kávu.

Bezkofeínová káva je chutné riešenie

Kto až tak nepotrebuje kofeín, prípadne sa mu s ohľadom na zdravotný stav musí vyhýbať, ale miluje svoj kávový rituál, môže siahnuť po káve bez kofeínu. Nemá povzbudzujúci účinok, ale chuť, vôňa a všetky ostatné blahodarné účinky kávy ostávajú zachované.

„Káva sa zbavuje kofeínu ešte v surovom stave, teda keď je vo forme zelených nepražených zrniek. Väčšina látok obsiahnutých v káve sa aj po odstránení kofeínu zachová a ak je odkofeínovaná káva kvalitná, je dobre upražená a správne pripravená, môže byť šálka tohto nápoja stále zážitkom pre zmysly aj chuťové poháriky. Jediné, čo od neho nemôžete čakať, je povzbudenie,“ potvrdil V. Faltus.

Okrem bezkofeínovej kávy sú pri precitlivenosti na kofeín alternatívou aj vhodné spôsoby prípravy kávy. „Aj náš test dokázal, že najmenej kofeínu má káva, pri príprave ktorej voda prechádza cez kávové zrná iba krátko, teda ristretto alebo kapsulová káva. Lungo, teda espresso doliate horúcou vodou, má rovnako veľa kofeínu ako espresso. Najviac má takzvané doppio, pretože ide nielen o dvojitú porciu vody, ale aj dvojitú porciu zomletého kávového zrna. Sú to vlastne dve espressá v jednej šálke,“ vysvetlila baristka zo Zlatého Zrnka.

Či je káva pripravená tak alebo onak, vždy podporuje vylučovanie tráviacich štiav, preto nie je vhodné piť ju na prázdny žalúdok.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.