Nervy na prasknutie (II.)

Drží vás čosi "pod krkom"? Bez zjavnej príčiny vás sprevádza pocit nepohody a neurčitej únavy? Dajte si ten správny čaj! Hoci je "nervová odolnosť" individuálnou záležitosťou, nezdravý spôsob života má značne unifikované črty.

freepik_herbal_cups_tea_24

Priveľa stresu, nevhodná výživa, vírusové infekcie a "nenápadné otravy" (z konzervačných prostriedkov celého radu potravín, z chemických výparov rôzneho druhu na pracovisku aj v domácnosti, zo znečisteného ovzdušia...). Podčiarknuté a sčítané: organizmus jedného dňa podľahne...!

Valeriána lekárska - pomáha uvoľniť fyzické a psychické napätie, nespôsobuje však útlm. Kvôli silnej aróme býva súčasťou čajových zmesí.

Medovka lekárska - odporúča sa pri strese a nervozite, uvoľňuje kŕče. Odporúča sa vypiť šálku medovkového čaju vždy pred spaním. Veľkú službu urobí organizmu aj medovkový kúpeľ.

Ľubovník bodkovaný - je považovaný za bylinné antidepresívum. Uplatňuje sa pri úzkostných stavoch a vyčerpaní. Zlepšuje náladu a sústredenosť, pomáha pri citlivej reakcii na zmenu počasia.

Chmeľ obyčajný - je vhodný pri nespavosti, podráždenosti a napätí.

Lapacho [lapačo] - má toľko priaznivých účinkov, že je označovaný takmer za všeliek. Ako synergický efekt možno u lapacha uviesť výrazné upokojenie a zlepšenie nálady. Pri mimoriadnom vypätí sa odporúča vypiť 3 šálky čaju v krátkom časovom intervale.

Maté - má výrazné povzbudzujúce účinky. Na "vyrovnanú" náladu je vhodná zmes "á la orange", ktorá obsahuje maté, pomarančové kvety, sarsaparilu a svätojánske bylinky. (Na unavené oči si pripravte kúpeľ z 250 ml destilovanej vody a 1 lyžice lístkov maté; po 5-tich minútach lúhovania odvar preceďte a nechajte vychladnúť.)

Rooibos [rojbó] - pomáha pri nespavosti, napätí a bolestiach hlavy (je ideálny pre ľudí s citlivým žalúdkom).

Yogi - vychádza z indického prírodného liečiteľstva; namiesto klasických bylín obsahuje koreniny, kôru plodov a semená. Horúci yogi (existuje viacero druhov) nečakane vzpruží a pomáha hlavne v jesennom a zimnom nečase. Zvyčajne sa dochucuje mliekom a medom.

Je známe, že na liečivé účinky čajov vplývajú jednotlivé fázy mesiaca:

Ubúdajúci mesiac: v tomto období telo rýchlejšie odplavuje škodlivé látky, je to vhodný čas na čistiace čaje.

Nov: v období novu sa zosilňujú povzbudzujúce účinky byliniek, je to vhodný čas na relaxačné čaje.

Dorastajúci mesiac: v tomto období sa telo posilňuje, je to vhodný čas na regeneračné čaje.

Spln: v období splnu je pôsobenie byliniek najintenzívnejšie, je to vhodný čas na čaje s cielenými liečivými účinkami.

Tip: Jednotlivé čaje alebo čajové zmesi hľadajte v špecializovaných predajniach s prírodnými produktami a čajom alebo v čajovniach (kde si zároveň môžete vyskúšať, ako chutia). Niektoré druhy liečivých čajov však nájdete iba v lekárňach.

Zdroj foto: Freepik

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.