Uskladnenie potravín má viacero pravidiel. Prvým v poradí je, že jedlo patrí do hermeticky uzatvárateľnej nádoby. Ale pozor, nemala by byť z plastu. Viete o tom, že kulinárske dobrodružstvo...
K jedlu neodmysliteľne patria aj emócie. Niekto je labužník, ktorý si vychutnáva každé sústo, iný do seba v pokluse hádže čokoľvek bez toho, aby vlastne vedel, čo konzumuje. Pre niekoho je zas jedlo n...
Základ severských kuchýň tvoria ryby, výnimkou nieje ani dánska kuchyňa, v ktorej sa odrážajú okrem škandidávskych vplyvov aj nemecké kulinárske postupy.
Buď ju zbožňujete alebo sa do nej ešte len zamilujete. Reč je o hľuzovke. Hovorí sa, že ľudia sa delia na tých, ktorí by ňou mohli mať ochutené každé jedlo a na takých, ktorých sa ešte len musia...
„Jéminenky, toto nejedz, je to plné éčok!" Takáto veta v dnešnej dobe odznieva veľmi často. Uvedomujeme si skutočnosť, že minimálna ročná záruka niektorých hotových produktov, vrátane sladkostí, nemá s čerstvos...
Začiatok nového semestra klope na dvere a vysokoškoláci si už začali baliť veci na internáty a do prenajatých študentských bytov. Hoci ide často o skromné priestory, môžu byť útulné a prakticky vybave...
Najdlhšiu históriu pitia čaju má Čína a Japonsko, až potom nasleduje Anglicko. V týchto krajinách sa čaj pije pravidelne, spravidla zelený čaj bez dochutenia.
Poznáte trik na zistenie, či je sneh z bielkov dokonale vyšľahaný? Iste, obrátiť misku hore nohami a keď sa nevyleje, je „dobrý“. A viete, že to vlastne nie je celkom pravda? Mýtus „ob...
Sezóna špargle je tu, na ktorú sa tešia všetci milovníci špargle; pokiaľ však patríte k tým, ktorí nevedia, ako s touto zeleninou "naložiť". Keďže špargľa nie je plod, ale výhonok, patrí k pomerne rýchlo s...
.... sú známe už z dôb antických. Poznali ich starí Gréci a potom Rimania. Na Iberský poloostrov sa dostala vraj z oblasti Kartága spolu s Maurami. Názov sa vyvinul z pôvodného arabského slova al-khurshuf (bodl...
Kuchyňa Galského kohúta nezabúda na rafinovanosť korenia, predovšetkým zeleného, ktorý dokáže byť konečnou bodkou pri príprave jedla. Nechajte sa inšpirovať aj chutným receptom na zrolovanú omeletu s papri...
O pohánke ste zaručene už počuli. Možno ste ju ešte neochutnali, alebo si ju nedokážete spojiť so žiadnym konkrétnym jedlom. Predtým patrila pohánka v našej kuchyni k bežne používaným surovinám....
Koreniny slúžia ľuďom už niekoľko tisícročí a používali ich v Ázii, Arábii a v oblasti Stredozemného mora. Do Európy sa dostali vďaka moreplavcom a časom korenie získalo cenu...
Stane sa niekedy, že je potrebné nasadiť diétu aj počas tehotenstva, preto vám ponúkame niekoľko doporučení, ktoré by sa mali dodržiavať. V prvom rade by takáto strava mala byť kvalitnejšia, pestrejšia a v...
Chlieb pozná každá národná kuchyňa v rôznych podobách. Jeho chuť môže byť slaná, sladká alebo ovocná. Placky boli v minulosti predchodcom nášho chleba; a chuťové vlastnosti, po stáročia zdokonaľovali, starí Egy...
Počas jesene nájdete v našich lesoch najväčšie množstvo rôznych foriem a farieb húb. Je to aj ich obdobie rozmnožovania. Počas zimy končí jeden cyklus, zároveň sa vytvára základ toho budúceho. Po...
Správna príprava kávy môže byť poriadnou alchýmiou. Musíte dohliadnuť na správny výber kávy, uskladnenie, ale aj na údržbu zariadenia, ktoré používate na prípravu kávy, a nič z toho by ste nemali podceniť. Ak v...
Obľubujete cestoviny? Ak by ste sa toto opýtali v Taliansku, inú ako kladnú odpoveď by ste nedostali. U nás sa však stáva, že bývajú „démonizované“ pokiaľ ide o chudnutie. Naozaj sú však cestoviny také zlé v pr...