5 najčastejších chýb pri príprave domácej kávy

Správna príprava kávy môže byť poriadnou alchýmiou. Musíte dohliadnuť na správny výber kávy, uskladnenie, ale aj na údržbu zariadenia, ktoré používate na prípravu kávy, a nič z toho by ste nemali podceniť. Ak však dodržíte správny postup prípravy, odmenou vám bude dokonalá šálka kávy.

mletie_kavy

Kávová expertka z Costa Coffee Tereza Hrabálková, ktorá sa venuje príprave kávy už viac ako 20 rokov, vám poradí, čoho sa vyvarovať pri príprave domácej kávy. Prezrite si 5 chýb, ktorých sa najčastejšie dopúšťajú slovenskí kávičkári.

1)    Nesprávna voľba pri výbere zrniek

Výber kvalitných ingrediencií je dôležitý ako pri varení, tak aj pri príprave kávy. Aj tu platí, že pokiaľ si chcete na káve pochutnať, mala by byť čerstvá a kvalitná. V prípade, že kupujete kávu balenú, je jedinou možnosťou, ako odhadnúť jej čerstvosť, dátum spotreby a dátum praženia. Ak môžete balenie otvoriť alebo kupujete váženú kávu, je situácia o dosť jednoduchšia.

Čerstvá káva sa vyznačuje veľmi intenzívnou vôňou. Naopak, kávové zrná pražené pred dlhou dobou vydávajú minimálnu vôňu a na povrchu sú mierne mastné. Ak stojíte o kvalitné zrná, nebojte sa opýtať odborníka. Ďalším faktorom je, na akú kávu zrnká chcete použiť. Väčšina zmesí sa hodí na espresso, no nemusí sa hodiť napríklad na filtrovanú kávu či chemex.

2)    Nevhodné skladovanie kávy

Ak chcete, aby si káva uchovala svoju vôňu, chuť a arómu, je nevyhnutné dobre ju skladovať. Obal, v ktorom ju máte uloženú, musí byť bez prístupu vzduchu, svetla a mal by byť v podmienkach izbovej teploty. Káva má tendenciu absorbovať pachy, a to veľmi rýchlo. Ideálnou nádobou na skladovanie kávy sú preto vákuové dózy na kávu.

3)    Zanesené zariadenie na prípravu kávy – prekvapkávaná káva

Je jedno, akým spôsobom kávu pripravujete – automatický kávovar, french press alebo pomocou rýchlovarnej kanvice. Vždy by ste mali dbať na dôkladné vyčistenie technológie a všetkých pomôcok. Pri každom z týchto typov je potrebné dohliadnuť na výmenu alebo aplikáciu vodného filtra a odstránenie zvyškov kávy či iných usadenín.

4)    Neodvápnená technológia

Súčasťou pravidelnej údržby vášho zariadenia na prípravu kávy by malo byť aj jeho odvápnenie. V prípade, že máte v domácnosti tvrdšiu vodu, vodný kameň sa postupne usadzuje v dýzach, nádobe na vodu aj v ďalšom vnútornom ústrojenstve kávovaru, zhoršuje jeho funkčnosť a v horšom prípade ho môže aj nenávratne poškodiť. V neposlednom rade veľmi negatívne ovplyvňuje aj chuť kávy samotnej. Pokiaľ máte doma tvrdú vodu, mali by ste odvápňovať váš prístroj približne 1x mesačne.

5)    Nesprávny pomer kávy a vody – filtrovaná káva

Ideálna teplota na prípravu filtrovanej kávy sa pohybuje v rozmedzí 92 – 96 stupňov Celzia. Ideálny pomer kávy je cca 16 gramov na 250 ml vody a extrakcia by mala trvať po dobu 3 minút. Po dlhšej extrakcii káva stráca vôňu, chuť aj charakter.

Tereza Hrabálková

tereza_hrabalkova_costa_coffee

Zdroj foto:  Tereza Hrabálková (c)Costa Coffee

Káve sa venuje striedavo niečo málo cez 20 rokov. Toto voňavé puto pre ňu začalo v roku 1999 v Grécku, kde v tom čase žila, v jej žilách sa usídlila pravá grécka káva pripravovaná v džezve a studená káva Fredo a Frappé. Až postupom času sa prepracovala k pitiu čistého espressa.

Profesijná kariéra zahŕňa skúsenosti z marketingu, vedenia sekretariátu v grécko-českej obchodnej komore, turistického sprievodcu mestom Praha, recepčnej či manažérky kaviarne, ale najväčšou láskou sú jej pracovné skúsenosti spojené s kávou.

Mnoho rokov sa venuje pozícii školiteľ – training manažér pre kaviarne, siete kaviarní, hotely, školy a to po celom Česku a Slovensku. Spolupracovala napríklad so sieťou čerpacích staníc Shell a Very Goodies, hotel Zámok Valeč, Hotel Grand, atď.

Uvádza rôzne kávové workshopy a konferencie. Veľmi blízka jej bola sieť Coffeeheaven a neskôr Costa Coffee, kde v roku 2007 mala možnosť pracovať v Cambridge v jednej z kaviarní, uvádzala školenia pre korporátnych klientov vo vtedajšej pražiarni Lambeth, získala certifikáciu Barista Maestro a osobne zdieľala nápady a skúsenosti od úžasného Gennara Pellicciana – master ochutnávača Costa Coffee, ktorý aj v spolupráci s ňou otvoril prvé kaviarne v Česku.

Je hrdou majiteľkou niekoľkých certifikátov z oblasti kaviarenstva a tento rok úspešne zložila skúšky ako SCA AST trainer, čo jej umožňuje certifikovať záujemcov o kurzy: SCA barista skills, SCA introduction to coffee, SCA brewing, tento rok by ešte rada získala SCA green coffee a SCA roas.

Okrem iného s manželom prevádzkovala sieť dizajnových kaviarní Dottore del caffé, spoločne vedú tréningové kávové centrum Astoria, ktoré slúži taktiež ako druhý showroom pre jej spoluprácu s Coca-Cola/Costa Coffee, kde s veľkým nadšením pracuje od októbra 2021.

Jej hlavnou náplňou ako Coffee experta CZ/SK HBC je príprava a kontrola dodržiavania štandardov Costa Coffee, školenia baristov externej agentúry, školenia zamestnancov a vedenie kurzov pre verejnosť, ktoré sa chystajú už čoskoro spustiť. Podpora brandu a blízka spolupráca s coffee ambassadors, podpora existujúcich a budúcich zákazníkov Costa Coffee, udržiavanie a nastavenie technológie. Jednoducho všetko spojené s kávou.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.