Pes v rodine

Nie jeden "psičkár" – majiteľ psa, vám povie, že mu pes zmenil život od základov. Môžete si byť istí, že to myslí úprimne a hlavne v pozitívnom zmysle slova. Často sa stáva, že pes si podmaní nielen majiteľa, jeho rodinu ale aj širšie okolie. A vtedy sa rodina dostáva do "područia psa". 

puppy_1_2021

Vychádzajú mu všemožne v ústrety ako len môžu a zároveň sa dopúšťajú prvých chýb vo výchove, ktoré nie raz pramenia z mýtov a neprávd o psoch.

Máte šteniatko...

... práve preto ho treba vychovávať od malička, buďte primerane prísny aby ste nemuseli pracovať na zlozvykoch

... stáva sa, ak má prílišnú voľnosť vyrastie z neho agresívny pes

... najzákladnejšia chyba, ktorej sa dopúšťajú "začínajúci psičkári" je, že to "čarovné šteňa" pustia do postele alebo na gauč... CHYBA! Stojí to veľa námahy, trpezlivosti zrušiť tento zlozvyk a mnohokrát bez požadovaného výsledku.

... zlozvyk tzv. "žobranie" je charakteristický pre staršie psi, ako náhle to psovi povolíte, veľmi ťažko ho toho zbavíte. Často sa vám to môže podariť, ale v rodine sa nájdu "jedinci", ktorý vás nechápu, zaznávajú a ľutujú to "úbohé zviera".

... pes nie je vec, ale živá bytosť, ak nemáte dostatok voľného času nesmiete sa čudovať, že vám pri dlhšej neprítomnosti doma poničí veci. Šteňatá potrebujú vašu prítomnosť a aby ste zabránili škodám, zadovážte im rôzne hračky, s ktorými sa zahrajú. Starší psi to spravidla nerobia, iba v prípade, keď sa nudia a dlhšie neboli vonku.

... ak nechcete, aby sa váš miláčik dostal do niektorých miestností, dôsledne dvere zatvorte najlepšie uzamknúť, pretože väčšie plemená si poradia s kľučkou. Dobre skontrolujte vchodové dvere, balkónové dvere a okná.

Malé, stredné a veľké plemeno v byte

Nie je žiaden problém pri malom alebo strednom plemene psa, nakoľko najdôležitejšie je koľko sa mu majiteľ venuje. Stredné plemeno napríklad maďarská vyžla či labrador, zaberie o niečo väčší pelech ale podobne ako malý pudlík potrebuje svoje miesto na misku. Pri veľkých plemenách je už potrebné uvažovať aj o väčšom byte, prípadne aj dome, pretože je rozdiel ak si ľahne jazvečík alebo doga. A však aj to závisí od majiteľa. Doga je napríklad pokojnejšia ako spomínaný jazvečík, len zaberie viac miesta...

Živé a aktívne psi v byte

Ide hlavne o poľovné rasy, ktoré potrebujú vybiť svoju energiu. Všetko závisí od majiteľa či je schopný svojmu psovi zabezpečiť dostatočné vybitie energie. Či už je to pravidelné venčenie v prírode alebo obľúbené agility. V takom prípade nič nestojí v ceste aby tieto plemená boli v byte.

Krátkosrsté plemená sú vhodnejšie do bytu

Je to jeden z najväčších omylov, práve tento typ krátkej srsti sa vám zapichne hlboko do čalúnenia a kobercov, podobne ako ihličie z vianočného stromčeka. Dlhé chlpy pes stráca po chuchvalcoch, takže sa dobre zbierajú a vysávajú. Vhodné plemená, ktoré nepĺznu nájdete na internete, my spomenieme napríklad obľúbeného Yorkshirského teriéra, pudlíka, maltézskeho psíka a čoraz obľúbenejšieho naháča.

Pes radšej býva vonku

V tomto prípade veľmi záleží od rasy psa a jeho využitia. Spokojnosť psa sa odvíja od toho, koľko času je schopný jeho pán mu venovať. Pre plemená, ktoré sú vyslovene na stráženie alebo neznesú teplo je vhodnejšie byť vonku. Samozrejme za podmienok, kde má svoju voliéru a vhodnú "búdu" prispôsobenú na všetky poveternostné podmienky a veľkosť psa.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.