Za srdečnosťou Podhorácka za autorkou obľúbených kuchárok Cesta z cesta...

Napísal Eva Urbanová 06. november 2023

Vydajte sa s nami na Podhorácko, do malebného domova Petry a Petra Burianových. Práve tam rodičia piatich detí a zapálení opatrovatelia tradícií už viac ako dvadsať rokov žijú, hospodária a postupne rekonštruujú sedliacky grunt z 18. storočia.  

1_l_fenclova

„Dedičstvo otcov zachovaj nám, pane“

Dovolím si odhadnúť, že Petru možno poznáte. Je autorkou obľúbených kuchárok Cesta z cesta a Juhomoravský krajáč, víťazkou 1. radu TV súťaže Peče celá krajina aj obľúbenou tvorkyňou a moderátorkou relácií Českej televízie Pečenie na nedeľu.

2_l_fenclova

Obaja manželia majú v tomto trochu pozabudnutom kraji hlboké korene. Spája ich tiež silný vzťah k folklóru a tradíciám. Petra je zástankyňou domácej sebestačnosti a – ako sama hovorí – potrebuje stále niečo robiť rukami. Pôvodnou profesiou právnička rada preto, šije, pletie z prútia, vlny, drôtu a rôznymi technikami spracováva aj iné prírodné materiály. Ale hlavne rada pečie a venuje sa všemožne prakticky aj teoreticky ľudovej strave. Pracuje napr. na Koláčovej mape SR. Peter rád vyrezáva, pletie z prútia a tiež včelári. Správajú sliepky, králiky, husi, a želajú si mať aj kozu. Majú ovocnú, zeleninovú aj bylinkovú záhradu. To všetko je cennou inšpiráciou aj ostatným.

3_l_fenclova

Petra má na sebe šaty Joria Chocolate Check

Svoj domov získali v havarijnom a podmáčanom stave; pôvodne patril Petrovým rodičom, žili tu jeho babička s dedkom. Ako typické hospodárske stavenie dávalo skôr viac priestoru zvieratám ako ľuďom. Opravili ich postupne a do veľkej miery sebestačne, a to za použitia tradičných techník a prírodných materiálov. Vlhkosť v stenách vyriešili tak, že plne rešpektovali starú stavbu a nechali ju dýchať. Do podláh bol použitý systém „iglú“, ktorý sa inšpiroval technikami starých Rimanov. Tí pod povrch podláh umiestňovali vzájomne prepojené hlinené amfory a tým zaisťovali odvetrávanie stien. Samotné múry na prízemí sú opatrené omietkami z českej hliny, ktorá nielen zútulňuje priestor, ale opäť aj dýcha a reguluje vlhkosť. V kúpeľni je hlinená omietka navyše vymydlená marseillským mydlom a vyleštená, čo pôsobí čiastočne vodeodpudivo. Zachovali aj tehlové klenby, ktoré zostali čiastočne neomietnuté.

4_l_fenclova

Samozrejme nás veľmi zaujímala Petrina priestranná kuchyňa na prízemí. Tú Petra s ohľadom na svoje aktivity nazýva „pracovnou“ kuchyňou. Organizuje tu kurzy, často sa tu natáča, fotí, a stáva sa tak tlčúcim a poloverejným srdcom priestoru – izbou domu č. 27. Vládnu jej kachľové pece a pracovný pult oddeľujúci kuchyňu a priestor jedálne, neprekvapí veľa pracovnej plochy.

6_l_fenclova

Predmety tu najviac – ako hovorí Petra – „majú svoj príbeh“. Občas ich ale doplní aj úplne nová remeselná práca. Tak vedľa sto rokov starého stola nájdete napríklad aj úplne novú policu robenú podľa starej predlohy alebo stoličky vyhodené zo starej sokolovne v Prahe. Filozofiou manželov je, že nie vždy je potrebné kupovať veci nové. Je aj veľa vecí, ktoré inde doslúžili a stále si zaslúžia, napríklad aj po malých úpravách, novú šancu. Rustikálny štýl drevenej kuchyne tak ladí s predmetmi, ktoré Petra zbiera a ktoré sa jej tu schádzajú od priateľov a fanúšikov.

7_l_fenclova

Petra si obliekla sveter Riko Taupe Melangesukňu Lizard Green a obula  čižmy Simone Dark Tan

Je tu aj veľká knižnica s úctyhodnou zbierkou kuchárok. Súčasťou rekonštrukcie tejto časti domu bolo aj podlahové vykurovanie, ktoré Burianovi aj ich návštevy oceňujú v zimných mesiacoch. Rodina samotná bežne používa komornejšiu kuchyňu na prízemí domu.

5_l_fenclova

K odpočinku láka kúpeľňa, vybavená samostatne stojacou vaňou z druhej ruky a veľkoformátovou dlažbou v smaragdovo zelenom odtieni. Okrúhle umývadlá sú zasadené do starej dubovej dosky, na návštevníkov z niky pozerá replika Mony Lisy, ktorej originál visel v 16. storočí taktiež v kúpeľni kráľa Františka I. na zámku vo Fontainebleau. Kúpeľňové okno zdobí ručne háčkovaná záclona.

8_l_fenclova

Z návštevy si odnášame sen a životné motto manželov Burianových: „Čestne žiť, nikomu neškodiť a každému, čo jeho je.“ Prajeme im, nech sa im to naďalej tak skvele darí a nech tu v zdraví a spokojnosti ďalej hospodári.

Zapísať sa môžete do jedného z vyhľadávaných Petriných kurzov či jej tipy a rady sledovať na instagramovom profile @bududub, kde s vtipom a odľahčene sprístupňuje tradície, skúsenosti aj skvelé recepty ostatným.

Text: Eva Urbanová
Foto: Lucie Fenclová

NILA

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.