Nerovné vzťahy

Medzi také určite patria milenecké vzťahy s veľkým vekovým rozdielom, keď láska na roky nehľadí... Vekovo nerovné páry nie sú len trendom posledného storočia. História nám ponúka aj milenecké páry, kedy je žena staršia od muža. Zväčša je to však naopak...

Päťdesiatpäť ročný  rozdiel

Majster poézie Johann Wolfgang Goethenašiel svoju lásku v 72. rokoch a  jeho vyvolenú prirovnával ku gréckej bohyni Iris.  Stala sa ňou mladučká  urodzená Ulrika von Levetzow(17), s ktorou sa stretol počas letnej sezóny v Mariánskych Lázňach. Ulrika vôbec netušila s kým má tú česť, preto aj ich stretnutie bolo veľmi otvorené a bez rozpakov. Goethe očarený jej krásou, mladosťou a nevinnosťou neodolal a venoval jej báseň Aiolské harfy. Jeho dvorenie vyvrcholilo v sprostredkovanú ponuku na sobáš. Mladá Ulrika, však mala rozhľadenú matku, ktorá nechcela svoje dcéry nútiť do svadby.

1_ulrika_geothe_24

Preto táto láska zostala len platonická a pretrvávala len bohatá korešpondencia medzi Johannom a Ulrikou. Po jeho smrti, mladá Ulrika odmietala mnoho nápadníkov, nikdy nebola zasnúbená a ani sa nevydala. O ich „láske“ kolovali rôzne „overené pravdy“ a stala sa inšpiráciou pre romány...
Preto sa Ulrika von Levetzow rozhodla na sklonku života, vo veku 96 rokov vydať krátke pamäte, v ktorých potvrdila, že išlo len o nežné priateľstvo z jej strany.

Dvadsaťdeväť ročný rozdiel

Náruživý milenec Benito Mussolini(1883-1945),  bol známy tým, že mal mnoho mileniek. Na vrchole svojej moci ženatý Benito stretáva mladú, krásnu a oddanú Claru Petacciovú(1912-1945), ktorá ho milovala, ale súčasne aj nenávidela pre jeho  nevery a žiarlivosť. Prežila s ním trinásť rokov, ktoré podrobne zaznamenávala do svojich denníkov. Denníky sa zachovali vďaka jej dôverníčke barónke Riny Cervisovej, ktorá ich dostala do úschovy od Clary začiatkom roka 1945, keď už bol výsledok vojny patrný. V roku 1950 ich karabiniéri našli pri náhodnej prehliadke záhrady, preto podrobné informácie o ich mileneckom vzťahu ale aj politických názoroch Mussoliniho, postupne vyplávali na povrch. Mussolini opovrhoval Francúzmi a zo srdca nenávidel Židov. Rozčuľovali ho tvrdenia, že napodobňuje Hitlera, ale ináč na vodcu nedal dopustiť, pretože ho obdivoval.

2_clara_benito_24

Počas ich mileneckého vzťahu Clare zariadil súkromný apartmán u seba v rímskom Palazzo Venezia, denne jej dvakrát telefonoval a zároveň nechával sledovať jej návštevy... Z jej osobných zápiskov sa dozvedáme, ako si Mussolini užíval náhodné milenky, ona však musela byť verná.

Ich milenecký vzťah prešiel rôznymi obdobiami, načas mala zákaz vstupu k Benitovi, keď sa prevalili finančné podvody jej rodiny. Neskôr keď vyhlásil Taliansku sociálnu republiku, sa Mussolini nasťahoval do Saló u Gardského jezera, kde obnovili milenecký vzťah. Proti tomu zakročila manželka Rachel Mussolini a Clara sa odsťahovala pár kilometrov od miesta jej milenca. Definitívne ich vzťah skončil zároveň aj s ich životom. Pri úteku z Talianska v apríli 1945 ich chytili partizáni a Mussolini bol zatknutý. Clara Petacciová si vyžiadala stáť po boku Benita. Ich poprava sa uskutočnila 28. apríla 1945  a nasledujúci deň ich mŕtve  telá viseli dole hlavou na nosníkoch rozbombardovanej čerpacej stanice Esso na Piazzale Loreto v Miláně. 

Dvadsať ročný rozdiel

Známa francúzska šansoniérka  Edith Piaf(47), svoju poslednú veľkú lásku prežije v období, keď jej diagnostikovali rakovinu pečene. Do života jej vstúpil o dvadsať rokov mladší grécky kaderník Théophanis Lamboukas(27), ktorý chcel u nej brať hodiny spevu. Stretnutie týchto dvoch osôb zdá sa bolo osudové, pretože v ťažkom životnom období Edith Piaf našla novú motiváciu  do života.  Dáva mu umelecké meno Sarapo, čo v preklade z gréčtiny znamená - milujem ťa. Ich milenecký vzťah uzavrú sobášom v roku 1962. Onedlho na to Piaf skončila v nemocnici, kde sa o ňu Theo oddane staral až do posledných dní. Ich manželstvo trvalo len rok a dva dni... To, že nebolo z rozumu, ale z lásky svedčí aj fakt, že Theo miesto majetku zdedil len dlhy, ktoré splácal do svojej predčasnej smrti v roku 1970.

3_piaf_sarapo_24

 Zdroj foto: Wikipedia

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.