S čím všetkým prerazili ženy britskej kráľovskej rodiny?

Ženy hýbu svetom a o členkách britskej kráľovskej rodiny to platí dvojnásobne. Či už je to kráľovná Alžbeta II., ktorá na trón nastúpila už v 26 rokoch a dnes je najdlhšie vládnucou panovníčkou v histórii, alebo Lady Diana, ktorá nám ukázala, že aj členky kráľovského rodu majú srdce na pravom mieste.

Dávno po jej tragickej smrti, kedy bola popularita rodu Windsorovcov neistá, princ William svetu predstavil jej pomyselnú nasledovníčku – Kate Middleton, milujúcu manželku a matku, vďaka ktorej ľudia opäť začali dôverovať Buckinghamskému palácu. Rovnako ako celý svet, aj rod Windsorovcov prešiel nedávno významným prerodom, kedy do svojich radov prijal manželku princa Harryho, rozvedenú americkú herečku Meghan Markle.

a_queen_gettyimages

1. Kufor s krvou a toaletným papierom

Jej veličenstvo kráľovná Alžběta II. si so sebou na každú cestu vozí veľa neobvyklých vecí napr. zapečatený toaletný papier, čierny čaj Earl Grey, mydlo s borovicovou vôňou, fotografie svojich blízkych, gin i klobásy. Vždy so sebou má aj čierne šaty. V roku 1952, kedy zomrel jej otec, bola totiž na kráľovských cestách a nemala so sebou vhodné čierne oblečenie, ktoré by si mohla obliecť pri výstupe z lietadla. Musela teda čakať, kým jej vhodné oblečenie bolo do lietadla doručené. Od tej doby sa vždy poisťuje, aby sa nič podobné neopakovalo. Málokto vie, že si so sebou kráľovná vozí aj svoju krv pripravenú k transfúzii, pre prípad, že by sa jej niečo stalo. Kráľovninu krv stráží lekár vojenského námorníctva, ktorý je kedykoľvek pripravený poskytnúť jej veličenstvu okamžitú pomoc.

2. Jej veličenstvo zapálená šoférka

Alžbeta II. je jedinou osobou vo Veľkej Británii, ktorá môže viesť vozidlo bez vodičského preukazu. A šoféruje veľmi rada. Za volant svojho obľúbeného Range Rovera si dokonca sadla v čase návštevy Saudského kráľa Abdalláha a to v období, kedy mali ženy v Saudskej Arábii zakázané šoférovať. Niet divu, že tento krok vyvolal veľké pozdvihnutie po celom svete.

3. Mechanička počas vojny

Alžbeta II. počas druhej svetovej vojny nastúpila k Pomocným ženským zborom, kde pôsobila ako šoférka a mechanička. Stala sa tak prvou ženou z kráľovskej rodiny, ktorá sa stala aktívnou členkou ozbrojených zložiek na plný úväzok. Počas svojej vojenskej služby sa naučila šoférovať.

4. Šaty robia kráľovnú

Kráľovná je veľmi dobre známa svojím vždy vkusným pestrofarebným šatníkom. Nech už sú to šaty, kabát alebo klobúk vždy sú to veľmi výrazné farby a kráľovná je tak v dave neprehliadnuteľná. Pravým opakom tohto pestrého výberu je jej lak na nechty. Už 30 rokov totiž nosí rovnaký odtieň, svetlo ružový Ballet Slippers od značky Essie. Ikonická farba tak vždy bez problémov ladí so všetkým, čo si oblečie.

5. Princezná mnohých prvotín

Nikoho asi neprekvapí, že to bola práve princezná Diana, ktorá výrazne zamiešala s mnohými kráľovskými zvykmi. V roku 1981, kedy sa vydala za princa Charlesa, sa stala prvou kráľovskou nevestou, ktorá mala pred svadbou platené zamestnanie. Ako prvá tiež rodila v pôrodnici. Dovtedy bolo tradíciou, že sa následníci trónu rodili doma.

l_diana_gettyimages

6. Šírenie osvety v rukavičkách? Nič pre Lady D

Lady Diana sa významne zapísala do histórie aj v apríli 1987, kedy bola vyfotografovaná, ako podáva pacientovi s HIV ruku bez rukavice. Fotografia pomohla šíriť povedomie o víruse HIV a vzdelávať verejnosť vo vnímaní tejto choroby. V ten deň Diana otvorila aj prvé oddelenie HIV/AIDS v londýnskej nemocnici Middlesex, určené špeciálne na liečbu pacientov s týmto ochorením.

7. Ostro sledovaný pohreb

Pohreb Lady Diany bol jedným z najsledovanejších v histórii, len vo Veľkej Británii ho na televíznych obrazovkách sledovalo viac ako 32 miliónov divákov. Po svojej tragickej smrti bola Diana pochovaná v Althorp Estate v Northamptone, na panstve, ktoré patrí jej rodine už viac ako 500 rokov. Jej pamiatke je venovaný malý ostrov s chrámom na Oválnom jazere, okolo ostrova bolo vysadených 36 stromov za každý rok jej života a hrobku strážia štyri čierne labute.

8. Renesančná princezná

Kate, vojvodkyňa z Cambridge, bola prvou kráľovskou nevestou s vysokoškolským vzdelaním. Vyštudovala dejiny umenia na University of St Andrews v Škótsku, kde sa zoznámila aj s princom Williamom. Vojvodkyňa Kate je nielen vzdelaná, ale aj veľmi športovo nadaná, venovala sa plachteniu, hokeju aj tenisu. Strávila dokonca dva mesiace tréningom, aby sa mohla so svojou čisto ženskou posádkou postaviť proti mužskej posádke v pretekoch na dračích lodiach cez Lamanšský prieliv. Nakoniec sa z bezpečnostných dôvodov pretekov nezúčastnila.

kate_william

9. Mladá feministka

Len v 11 rokoch sa Meghan Markle postavila proti sexizmu. Pobúrila ju totiž reklama, ktorá naznačovala, že jedlo majú pripravovať len ženy, a tak začínajúca feministka napísala list spoločnosti Procter & Gamble, pre ktorú bola reklama vytvorená, so žiadosťou o zmenu sloganu. Spoločnosť súhlasila a reklamu zmenila.

10. Vo víne je pravda

Meghan Markle kedysi viedla aj blog o životnom štýle s názvom The Tig, ktorý sa venoval jedlu, cestovaniu, móde a kozmetike. Názov blogu sa zrodil vďaka tomu, že Meghan zistila skutočný rozdiel medzi chuťou bieleho a červeného vína. A to všetko vďaka talianskemu červenému vínu s názvom Tignanello, ktoré jej pomohlo pochopiť, čo je pre ňu to pravé. Toto víno má prezývku „Tig“, ktorá sa pre Meghan stala symbolom krásy, cestovania a módy.

Ak chcete spoznať silu žien z rodu Windsorovcov zblízka, nenechajte si ujsť napríklad dokumentárny film Kráľovná Alžbeta II. - podľa vlastných slov už v pondelok 15. februára, Diana – podľa vlastných slov už v utorok 16. februára, vždy o 21:00 hod. alebo Korunovácia Alžbety II. v sobotu 20.februára o 23:05 na televíznej stanici Spektrum.

Zdroj foto: GettyImages

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.