Odborník radí ako si chrániť zrak v zime

Napísal Michal Krajčír 10. február 2023

Tiež máte zimu spojenú s carvingovými oblúčikmi, jazdou po spádnici alebo neodmysliteľným relaxom v apres ski bare? Pokiaľ milujete pohľad na zasnežené hory rovnako ako zimné športy – nech už sú akékoľvek – máme pre vás tip, ako si tento zážitok užiť na maximum.

shutterstock_winter_young_people_23

Zdroj foto: Shutterstock

Skrátka tak, aby ste naň dobre videli!

Keď sa povedia zimné radovánky na horách, väčšina z nás si vybaví kvalitné oblečenie, ktoré zvládne mínusové teploty, studený vietor alebo snežnú víchricu. Často ale zabúdame na ďalšiu dôležitú súčasť výbavy - slnečné okuliare. Bez nich si totiž v nadmorských výškach môžete v lepšom prípade privodiť zápal spojiviek, v tom horšom aj trvalé poškodenie zraku.

Slnko je v zimných mesiacoch položené na oblohe nízko, to znamená, že koncentrácia UV žiarenia vstupujúca do oka je oveľa väčšia. Je to dané snehom a mrazom, z ktorého sa lúče odrážajú. Kvalitné slnečné okuliare tak majú za úlohu predovšetkým odfiltrovať UV žiarenie, ktorého intenzita rastie so vzrastajúcou nadmorskou výškou. A to nielen na horách, ale aj počas bežných každodenných aktivít, ako je napríklad riadenie auta,“ opisuje optometrista Martin Slaný, odborný očný garant FOKUS optik.

Ako vybrať vhodné slnečné okuliare? „Je dôležité, aby okuliare boli pohodlné, netlačili a ich hmotnosť sa rovnomerne rozkladala na uši a nos, najmä ak sú určené na dlhodobé nosenie. Pred ich nákupom ale vždy zvážte, pri akých príležitostiach ich chcete najčastejšie nosiť,” vysvetľuje Martin Slaný.

shutterstock_winter_w23

Zdroj foto: Shutterstock

Nie sú okuliare ako okuliare

Klasické slnečné okuliare chránia oči pred oslnením, ktoré je na jeseň a v zime horšie ako v lete. Športové modely sú ale navrhnuté tak, aby okrem UV ochrany zaistili bezpečnosť zraku najmä pred mechanickým poškodením, napríklad pri nepríjemnom páde. „Športové okuliare by mali zakrývať oči po celom obvode, čím chránia zrak nielen pred svetlom, ale aj vetrom a cudzími telesami. Výhodou je tiež skutočnosť, že sedí bližšie k tvári, takže je v nich citeľne teplejšie,“ objasňuje Martin Slaný.

Zamerať by ste sa mali aj na sfarbenie skiel. Na snehové športy sú ideálne hnedé, jantárové alebo žlto sfarbené šošovky, ktoré zvyšujú kontrast a lepšie v nich vidíte detaily. Šedé sklá zase pomáhajú znížiť intenzitu svetla, ale zároveň pritom neovplyvňujú kontrast ani neskresľujú farby. „Zaobstarať si môžete aj okuliare s vymeniteľnými šošovkami a tie na základe počasia a viditeľnosti striedať podľa ľubovôle,“ dodáva Slaný.

Alternatívou môžu byť aj kontaktné šošovky

Pokiaľ bežne nosíte dioptrické okuliare, oplatí sa pri zimných športoch investovať do kontaktných šošoviek. Niektoré helmy síce majú vymeniteľný ochranný štít a širšie bočnice, aby ste si mohli nechať okuliare nasadené, avšak pri páde hrozí, že vás bežné okuliare môžu poraniť alebo si ich môžete poškodiť. „Najlepšou voľbou je zaobstarať si jednodenné kontaktné šošovky, ktoré večer po použití jednoducho vyberiete z oka a vyhodíte,” uzatvára Slaný.

fokus_100223

Športové modely sú v kurze aj mimo hory

Rámy inšpirované športom sú pritom trendom aj pre nadchádzajúcu sezónu, ako bolo vidieť aj na prehliadkovom móle na milánskom týždni módy. Najmä tzv. modely Racer, ktoré sú typické svojimi hranatými tvarmi a výraznými farbami, budú hitom jari a leta 2023. Využijete ich tak ako na zjazdovke, tak aj v meste.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.