Poznáte tieto účinky medu a propolisu?

Dôležitosť včiel pre ekosystém našej planéty je obrovská. Už len samotné opeľovanie je veľmi významné, keďže niektoré plodiny by bez včiel neprodukovali žiadnu úrodu. A samozrejme, nesmieme zabudnúť na včelie produkty, ktoré s obľubou využívame.

shutterstock_honey_w_22

Med má toľko pozitívnych účinkov, že niektoré ste možno ani nepoznali

Keď sa spomenú včelie produkty, určite vám ako prvý napadne sladký med. Táto hmota, ktorú včely vyrábajú z nektáru kvitnúcich rastlín a z medovice nachádzajúcej sa na listoch a ihličí stromov, je ľudstvom využívaná už tisícky rokov.

Áno, med je skrátka chutný, ale to nie je hlavný dôvod, prečo je tak vyhľadávanou zložkou potravy. Má mnohé priaznivé účinky. Zabraňuje napríklad šíreniu baktérií pri ochoreniach horných dýchacích ciest a posilňuje centrálnu nervovú sústavu.

Okrem toho med podporuje trávenie, pomáha pri detoxikácii, zlepšuje spánok, podporuje činnosť srdca, ale aj psychiku a pomáha pri bolestiach hlavy. Taktiež je zdrojom ihneď využiteľnej energie a posilňuje našu imunitu. Blahodárne pôsobí aj na pleť, pomáha pri liečbe akné a podporuje regeneráciu pokožky.

Viete, na čo je dobrý propolis? 

Aj keď je med rozhodne najobľúbenejší včelí produkt, sú tu aj ďalšie. Napríklad účinný propolis. Zatiaľ čo med môžeme označiť za najstaršie prírodné sladidlo, propolis by sme mohli označiť ako najprírodnejšie antibiotikum.

Medzi najvýznamnejšie účinky propolisu patria: likvidácia baktérií, znižovanie krvného tlaku, pomoc pri ochoreniach kostí a pri liečbe alergií. Taktiež môže pomôcť pri problémoch so zubami. Propolis dokáže zlepšiť ochranu organizmu pred prehriatím, čo môže byť užitočné obzvlášť pre športovo založených ľudí. Podobne ako med aj propolis môže mať priaznivé účinky na pokožku, konkrétne pri liečbe bradavíc.

Medicínsky potenciál dokazujú aj prebiehajúce výskumy, ktoré skúmajú možnosti propolisu pri boji s niektorými rakovinotvornými bunkami. Taktiež sa skúma jeho účinok pri otrave jedlom.

Zdroj obrázka: Autor: Alex Desanshe / Shutterstock.com

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.