Forest Gump alebo 13 ľudí s autizmom, ktorí sa stali inšpiráciou pre celý svet

Napísal Kristína Chudá 02. október 2022

Máte pocit, že sa vám nič nedarí? Nikam nesmerujete či stojíte na jednom mieste? Už v kultovom filme Forest Gump ukázali, že aj ľudia s autizmom môžu byť úspešní. A teda, čo vy „zdraví“, ktorí môžete dosiahnuť úspech a nestojí pred vami žiadna prekážka?

Máte pocit, že sa vám nič nedarí? Nikam nesmerujete či stojíte na jednom mieste? Už v kultovom filme Forest Gump ukázali, že aj ľudia s autizmom môžu byť úspešní. A teda, čo vy „zdraví“, ktorí môžete dosiahnuť úspech a nestojí pred vami žiadna prekážka?

Hlboký nádych, hlboký výdych, hlava hore a nič nevyzerá tak beznádejne, ako sa zdá.

Napriek tomu, že majú diagnostikovaní autizmus, nie sú to ľudia, ktorým by práve tento handicap bol prekážkou v dosahovaní svojich cieľov. Chcete sa inšpirovať? Obchodní lídri, intelektuáli, umelci a ďalší veľmi úspešní ľudí s autizmom, ktorí inšpirovali milióny ľudí.

autizmus_2022

1. Dr. Temple Grandin - autistka, americká profesorka na štátnej univerzite v Coloradu, autorka bestsellerov, aktivistka v oblasti autizmu a konzultantka v správaní sa k hospodárskym zvieratám.  

Žiadny zoznam inspirujúcich ľudí s autizmom by bez nej nevznikol. Už v troch rokoch mala diagnostikovaný autizmus. Ako malé dieťa mala veľké problémy s komunikáciou. Jej prvá publikácia Emergence: Labeled Autistic je považovaná za prvý a ozaj skutočný pohľad na život a na myšlienky autistu.

Dr. Grandin, ako sme spomenuli v úvode, je profesorkou vedy na Coloradskej univerzite, kde ju všetci volajú "najuznávanejším a najznámejším dospelým s autistom vo svete." V roku 2010 časopis Time Magazine ju vymenoval za jedného zo 100 najvplyvnejších ľudí na svete.

2. Wolfgang Amadeus Mozart - skladateľ

Hoci prvý zaznamenaný prípad autizmu bol až dve storočia po Mozartovej smrti, mnohí vedci diagnostikovali slávneho skladateľa a jeho prejavy ako znaky Aspergerovho syndrómu.

Mozart mal údajne tiky v tvári a neustále hýbal rukami a nohami. Šepkalo sa, že mal tak citlivý sluch, že mu bolo z hlasných a intenzívnych zvukov fyzicky zle. Podľa iných zdrojov bol veľmi aktívny. Nedokázal udržať intelektuálnu konverzáciu a všetko mu bolo jedno, správal sa nezodpovedne a nezdvorilo, neustále menil nálady.

Dnes je Mozart považovaný za jedného z najväčších skladateľov, akého kedy svet poznal. Zložil viac ako 600 skladieb od detstva až po jeho predčasnú smrť, ktorá prišla vo veku 35 rokov. Mnohé z týchto diel sú stále považované za samotný príklad excelentnosti klasickej hudby.

3. Satoshi Tajiri - vynálezca Pokémonov

Satoshi Tajiri nemusí byť najznámejšie meno, no iste ste o ňom už počuli. Tajiri vyrastal s diagnózou Aspergerov syndróm, s hrou Nintendo's Game Boy a s vášňou pre zbieranie hmyzu. Neskôr skombinoval svoje vášne a vznikol Pokémon, v ktorom hráči "zbierajú" jedinečné a fiktívne bytosti.

Aj keď Tajiri pri mnohých príležitostiach potvrdil, že je autista, radšej necháva za seba hovoriť svoju prácu a na konte má krásnych 15 miliárd dolárov.

4. Emily Dickinson - spisovateľka a poetka

Veľká Emily Dickisnonová je často považovaná za jedného z najvýznamnejších básnikov všetkých čias. No menej známym faktom je, že Emily žila a tvorila v samote. Neskôr dokonca ani nevychádzala zo svojej izby. Obyvatelia Amherstu ju považovali za výstredného blázna kvôli jej záľube v nosení bielych šiat či neochote vítať hostí. Väčšinu priateľstiev udržiavala len písomnou formou. Trpela Aspergerovým syndrómom. Jedná sa o vývojovú poruchu spôsobenú dysfunkciou určitých častí mozgu. 

5. Anthony Ianni - víťazný basketbalový hráč v národnom šampionáte

Keď mu prvýkrát diagnostikovali autizmus, lekári sa vyjadrili, že nikdy vo svojom živote nič nedosiahne. Totižto chceli predpovedať jeho osud, no našťastie basketbalový fanúšik toto vyjadrenie neprijal a ich demotiváciu použil ako svoju motiváciu. Stal sa prvým človekom s autizmom, ktorý vždy hrával prvú basketbalu ligu a vyhral v roku 2000 národný šampionát.

Dnes je Ianni obľúbeným motivačným rečníkom, ktorý povzbudzuje mladých ľudí s autizmom, aby nezaspali na vavrínoch a šli si za svojim snom.

6. Sir Anthony Hopkins - herec

Hádam ani netreba predstavovať. Oskarova hviezda mnohých filmov ako napríklad Mlčanie jahniat. Sir Anthony Hopkins otvorene hovoril o diagnostikovanom Aspergerovom syndróme a o svojej odlišnosti: „Keď som vyrastal, nevedel som, že niečo ako Aspergerov syndróm vôbec existuje. Môj prístup k herectvu bol úplne obyčajný. Môj otec bol pekárom a ja som si nikdy nebol istý, kým vlastne som. To ma viedlo k rokom, ktoré boli plné neistoty, ale aj zvedavosti. Nemohol som nikde zapadnúť. Už som trocha dospel a našiel som vnútorný pokoj. Ale stále mám niekde tam v mozgu ten veľký otáznik. Som tým, kým som mal byť?“   

7. Albert Einstein - fyzik

Ak existuje ozaj niekto na zozname úspešných ľudí s autizmom, ktorí skutočne nepotrebujú predstavenie, je to nepochybne Einstein.

Všetci vieme, že vyvinul teóriu relativity a k nej najznámejšiu rovnicu sveta E = mc²  Väčšina z nás dokonca vie, že je považovaný za jedného z najvplyvnejších vedcov svojej generácie.

Podobne ako Temple Grandin, aj Einstein do svojich troch rokov nehovoril. Ostatné detí, u ktorých sa reč postupne vyvíjala, Einstein okamžite začal hovoriť v celých vetách. Behaviorálni analytik tvrdí, že dnes by bol Einstein diagnostikovaný ako človek s Aspergerovým syndrómom.

8. Daryl Hannah - herečka

V detstve sedávala ticho, bokom od ostatných, aby si jej ostatné deti náhodou nevšimli. Až vyšetrenie odhalilo, že mala Daryl Aspergerov syndróm – formu autizmu, na ktorý sa často nabalia aj ďalšie psychiatrické poruchy. V rozhovoroch rozpráva o tom, ako jej diagnóza Aspergerovho syndrómu prevrátila život hore nohami. Herečka Daryl Hannah je známa z filmov ako Wall Street alebo Kill Bill.

Napriek tomu, že sa celý život snaží prekonať svoje strachy pevnou vôľou, nie vždy sa jej to darí. „V centre pozornosti som sa nikdy necítila pohodlne,“ prezradila a odpovedala tým aj na otázku, prečo sa vyhýba verejným talkshow, premiéram a iným verejným vystúpeniam. Keď pred udeľovaním Oskarov stála na červenom koberci, cítila takú hrôzu, že takmer stratila vedomie. 

9. Dan Aykroyd - herec, komik, hudobník

Je kanadský herec, ktorý sa preslávil filmom Krotitelia duchov. Jeho psychiater odhalil miernu formu Aspergerového syndrómu. Má tiky a zároveň sa u neho prejavujú príznaky obsedantno-kompulzívnej poruchy.

10. Susan Boyle - speváčka

Keď sa objavila na scéne britskej televíznej show Britain's Got Talent, diváci ju takmer vysmiali. Potom otvorila ústa a ohromila divákov svojim neuveriteľným hlasom.

S diagnózou Aspergerovho syndrómu prišla aj "úľava", pretože pochopila svoju jedinečnosť.

11. Clay Marzo – surfér

Podobne ako Anthony Ianni aj Clay Marzo dokázal, že autizmus nie je žiadnou bariérou. Keď surfuje, je súčasťou vĺn, roztiahne krídla a je voľný. Jeho surfing je dokonalý. Dokáže sa koncentrovať na tú jedinú vec okolo neho - vlnu. Clay má Aspergerov syndróm, čo je určitá forma autizmu. Surfuje ako boh, no neoprén si oblečie naopak, stratí kľúče či pas. Má problém s interakciou s cudzími ľuďmi, cíti sa neisto na neznámych miestach a v davoch ľudí. Clay má talent sa stať najlepším surferom na svete. Otázka je, či dokáže zniesť stres zo súťaží, cestovania a celého kolotoča okolo profesionálneho surfingu.

Marzo hral v dokumentárnom filme "Clay Marzo: Just Add Water", rozpráva o svojich neuveriteľných úspechoch a skúsenostiach s Aspergerovovým syndrómom.

Dnes sa venuje Surfers Healing charity, ktorá učí mladých ľudí s autizmom surfovať.

12. Tony DeBlois - hudobník

Napriek tomu, že od narodenia bol slepý, bol z neho vynikajúci jazzový hudobník. Tony DeBlois sa začal učiť na klavír, keď mal len dva rôčky. DeBlois čoskoro ukázal, že jeho talent klavírom ani zďaleka nekončí.

Napriek tomu, že mu diagnostikovali autizmus, naučil sa hrať na viac ako 20 nástrojov a dokáže zahrať z pamäti až 8000 piesní. Vydal niekoľko albumov a svetové turné bolo vždy vypredané.

13. Dr. Vernon Smith - profesor ekonómie, získal Nobelovú cenu

Autizmus vidí ako svoju superveľmoc. Dr. Vernon Smith je priekopnícky profesor ekonómie, ktorý vo veľkej miere prispel k vynálezom experimentálnej ekonómie. Toto dielo viedlo k získaniu Nobelovej ceny za ekonomické vedy v roku 2002. Dr. Smith povedal, že veľká časť jeho úspechu je spôsobená jeho autizmom.

Tak čo poviete, bola to dostatočná inšpirácia? Ľudia s handicapom a aj napriek tomu šli za svojim snom.

 


Zdroj:

https://www.lifehack.org/805825/successful-people-with-autism

http://naslednapece14.blog.cz/1810/emily-dickinson

http://mujautismus.cz/2017/04/sir-anthony-hopkins-mam-aspergeruv-syndrom/

http://surfmagazin.sk/clanok/clay-marzo-just-add-water-autista-ktory-surfuje-najlepsie-na-svete

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.