Preskúmajte české planetáriá a science centrá

Napísal CzechTourism, Kudy z Nudy 03. máj 2022

Vyberte sa na cestu za vedeckým poznaním, preskúmajte vesmír aj ten najmenší atóm! Pozývame vás na prehliadku planetárií, science centier a ďalších interaktívnych vedeckých múzeí, kde sa zábava snúbi s poznaním.

Zistíte, ako funguje ľudské oko, prečo je obloha modrá aj čo je to červený trpaslík. Alebo radšej by ste preskúmali tajomstvo čiernych dier? V planetáriách a science centrách vám radi zodpovedia akúkoľvek vedeckú otázku! České science centrá a planetáriá – teda miesta, kde sa poznávanie stáva zábavou – nájdete v Prahe, Brne, Hradci Králové, Liberci, Olomouci, Ostrave aj v Plzni. Každé z nich je iné, nevšedné zážitky však ponúkajú všetky.

Planetum – unikátne planetárium v Prahe

Pražské planetárium Planetum sa nachádza v parku Stromovka a veľkosťou svojej kupole patrí k najväčším na svete. Pod kupolu s priemerom 23 m sa pohodlne zmestí až 210 divákov, ktorí môžu pozorovať projekciu vesmíru s unikátnym rozlíšením 8K. V pražskom planetáriu Planetum môžete pozorovať hviezdy, nech je vonku tma alebo svetlo, jasno alebo daždivo. Okrem toho tu môžete vidieť filmy premietané na celú oblohu, ktoré vás doslova obklopia.

1_3522

Foto: Shutterstock 

Štefánikova hvezdáreň v Prahe na Petříne

Hvezdáreň na Petříne v Prahe bola vybudovaná už začiatkom 20. storočia, ale hlavný cieľ hvezdárne zostal sto rokov nezmenený. Cieľom je popularizácia astronómie a príbuzných prírodných vied. Tým najzaujímavejším, čo hvezdáreň ponúka, sú verejné pozorovania dennej i nočnej oblohy veľkými ďalekohľadmi, ktoré prebiehajú za jasného počasia po celý rok. Okrem pozorovania je možné si pozrieť prístrojové vybavenie hvezdárne, stálu výstavu zameranú na astronómiu alebo múzeum meteoritov, kde si na niektoré meteority môžete dokonca aj siahnuť!

Vedecký zábavný park Vida! a planetárium v Brne

Dotýkať sa exponátov prikázané! To je základná poučka v brnianskom zábavnom vedeckom parku VIDA! na južnej Morave v areáli Brnianskeho výstaviska. Majú tu pre vás pripravených vyše sto sedemdesiatpäť interaktívnych exponátov, vďaka ktorým môžete vy aj vaše zvedavé deti lepšie porozumieť svetu okolo seba a ktoré vysvetľujú základné princípy prírodných javov. Zoznámite sa so zemetrasnou doskou, röntgenovými očami, oceánom vo fľaši, modelom ľudského srdca, spoločenstvom mravcov alebo archeologickým pieskoviskom. K tomu všetkému patrí aj sprievodný program – predstavenia plné vedeckých pokusov, premietanie 3D filmov alebo dielne pre rodiny s deťmi.

2_3522

Brnianske planetárium neďaleko centra mesta potom ponúka okrem počítačom vytvorenej reálnej oblohy a astronomických relácií aj množstvo vedeckých filmov. Pozriete sa tiež pod vodnú hladinu, dovnútra ľudského tela, blízkej budúcnosti alebo minulosti, mikrosveta či makrokozmu. V priľahlom exploratóriu sa nachádza expozícia Ríša hmlovín. Tu sa ponoríte do sveta žiariaceho plynu a prachu, ktorý sprevádza hviezdy od narodenia až do ich smrti. Budete doslova pohltení obrazmi najkrajších vesmírnych hmlovín, ktoré zaobstarali tie najväčšie astronomické prístroje.

3_3522

Hvezdáreň a planetárium Ostrava

Na západnom okraji Ostravy v Sliezsku nájdete hvezdáreň a tretie najväčšie planetárium v Českej republike. Dnes planetárium funguje pri tamojšej technickej univerzite a organizujú sa tu prednášky, projekcie i hudobné programy pod umelou hviezdnou oblohou. Nedávno planetárium prešlo rekonštrukciou a teraz v sále nájdete pohodlné kreslá, novú projekčnú kupolu a projekčnú technológiu označovanú termínom hybridné planetárium. Tú tvoria dva digitálne dataprojektory s optomechanickým projekčným systémom. Vďaka nim uvidíte v sále nočnú oblohu takú temnú, aká je v dnešnom elektrifikovanom svete už len málokde, a zásluhou celooblohovej projekcie v sále s kupolou namiesto stropu získate pocit, že ste sa ocitli uprostred vesmíru.

4_3522

Svet techniky Ostrava

Ostravské science centrum v areáli Dolných Vítkovíc sa zameriava na popularizáciu vedeckých odborov, ktoré majú v regióne tradíciu. Celá expozícia sa skladá z dvoch častí a unikátne je to, že jej menšiu časť nájdete v dobovej industriálnej budove. Genius loci zaistený! Tá väčšia časť potom návštevníkom ponúka štyri stále interaktívne expozície – Detský svet, Svet vedy a objavov, Svet civilizácie a Svet prírody. Nechýba tu ani 3D kino s obrovským premietacím plátnom a Divadlo vedy, kde môžete zažiť vedu na vlastnej koži.

5_3522

Science centrum iQlandia s planetáriom

Moderné centrum vedy v Liberci v severných Čechách ponúka celodenný bohatý program nielen pre deti, aj keď najmä na ne je centrum zamerané. Na viac ako 400 interaktívnych exponátoch v 10 expozíciách spoznáte, ako fungujú vynálezy, ktoré denne používame, alebo zažijete na simulátore skutočné zemetrasenie. Súčasťou iQLandie je planetárium nazvané iQPlanetárium s kapacitou 50 osôb. Premieta dokumentárne filmy o vesmíre, kozmonautike a prírodných vedách. Súčasťou každej projekcie je aj zmienka o aktuálnom dianí na oblohe. Centrum je až na výnimky bezbariérové, má vlastné parkovisko, reštauráciu aj obchod so suvenírmi iQshop.

6_3522

Hvezdáreň a planetárium Hradec Králové

Hvezdáreň a planetárium Hradec Králové sa nachádza na južnom okraji centra celých východných Čiech, Hradca Králové. Popri pravidelnom pozorovaní nočnej oblohy, Slnka alebo iných zaujímavých telies na oblohe, samozrejme, len za dobrého počasia, či ukážkach ďalekohľadov a popisu hviezdnej oblohy v planetáriu, ponúka hvezdáreň aj množstvo zaujímavých prednášok, výstav a programov s astronomickou rozprávkou pre deti. A čo planetárium? Jeho srdcom je kruhová sála s nakloneným hľadiskom. Špeciálna projekčná plocha má tvar pologule a digitálny projekčný systém pokrýva niekoľkými projektormi celú jej plochu. Užijete si tu napríklad priestorovú projekciu hviezdnej oblohy alebo videofilmy zo všetkých možných vedných odborov ľudského poznania.

7_3522

Techmania Science Center v Plzni

Vedecké centrum Techmania nájdete v Plzni v západných Čechách. Experimentujte tu a poznávajte, ako funguje svet okolo nás kombináciou všetkých vnemov a zmyslov! Interaktívne exponáty však nie sú iba hračky. Každý z nich má za úlohu vysvetliť vám niečo z prírodných javov a zákonitostí alebo z odborov ľudských činností. Zistíte, že napríklad aj fyzika môže byť zábavná a že film je zase veda. Expozície sú tu rozdelené na niekoľko častí, napríklad Inžinier, kde sa dozviete, ako veda dennodenne zlepšuje život každému z nás, Človek a zviera, čo je interaktívna expozícia zameraná na zmysly, stavbu a výkon ľudského i zvieracieho tela, alebo Filmohranie, expozícia pre staršie deti, ktorá ich zoznamuje s filmovou a televíznou prácou. A expozícií je pripravených oveľa viac! V plzenskej Techmánii sa nikto nudiť nemôže.

8_3522

Pevnost poznání v Olomouci

Architektonicky unikátna stavba s drevenou konštrukciou, ktorá sídli na Morave v areáli olomouckej Korunnej pevnôstky, bola ešte pred 150 rokmi súčasťou bastiónovej pevnosti. Dnes ponúka science centrum Pevnost poznání útočisko pre vedu a neformálne vzdelávanie. Nájdete tu štyri interaktívne expozície s desiatkami originálnych exponátov, ktoré vznikli priamo v miestnych dielňach. Nechýba tu ani miesto pre zábavné chemické a fyzikálne pokusy alebo výtvarná vedecká dielňa, kde si vy alebo vaše deti vyrobia napríklad sopku alebo slnečnú sústavu.

9_3522

Zdroj foto: CzechTourism, Kudy z Nudy

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.