Objavte prastaré miesta s úžasnou energiou v Dolnom Rakúsku II.

Napísal Dolné Rakúsko 09. október 2022

Objavte prastaré miesta s úžasnou energiou, neobyčajné nálezy a mystické skalné útvary opradené tajomstvom uprostred prírody. Alebo sa vyberte hľadať zmysel života či vnútorný pokoj na jednu z dolnorakúskych pútnických ciest.

dr_091022

Načerpajte silu na najkrajších miestach Dolného Rakúska. Čakajú vás inšpiratívne prírodné scenérie, kultúrna rozmanitosť a srdečné stretnutia.

Tajomná žula: Miesto škorpióna

Mystický a legendami opradený Waldviertel bol vždy považovaný za oblasť, z ktorej vyžarovala zvláštna duchovná energia. Neďaleko lokality Engelbrechts pri obci Kautzen leží uprostred lesa takzvané „miesto škorpióna“, ktoré má údajne vysokofrekvenčné silové pole. Miesto vďačí za svoj názov neobyčajnému zoskupeniu žulových kameňov, ktoré sú pri pohľade z vtáčej perspektívy usporiadané do tvaru astrologického znamenia škorpióna. Kamene s bizarnými tvarmi a zárezmi nesú tajomné názvy ako bradavicový kameň, hadia hlava alebo obetný kameň.

1_081022

Zdroj foto: Tajomná žula: Miesto škorpióna (c) Gerhard Wanko

Via Sacra: Do Mariazellu po najstaršej pútnickej ceste v Rakúsku

Pútnici putujú po ceste Via Sacra už 800 rokov - obyčajní ľudia, ale aj cisári a iné korunované hlavy, ktoré na Svätej ceste činili pokánie. Trasa najstaršej pútnickej cesty v Rakúsku vedie z južného okraja Viedne od pamätníka „Spinnerin am Kreuz“ do Mariazellu v Hornom Štajersku. Ak ste zdatní v chôdzi, 120-kilometrovú trasu zvládnete približne za 5 dní. Po ceste sa vám núka nespočetné množstvo zastávok s vysokou pridanou hodnotou kultúrneho a duchovného charakteru. Napríklad návšteva cisterciánskeho opátstva Heiligenkreuz, kde približne 100 mníchov dodnes žije v rytme pravidelného striedania modlitby a práce. V pútnickom kostole Annaberg z roku 1217 môžete obdivovať vyrezávané súsošie Svätej Anny Samotretej od sochára Kaschauera. Konečným bodom a hlavnou atrakciou pútnickej cesty Via Sacra je monumentálna Bazilika Narodenia Panny Márie so slávnou milostivou sochou nazývanou Magna Mater Austriae (Veľká Matka Rakúska). Zaujímavosťou sú dve bohato zdobené pokladnice nad sakristiami baziliky. Ak nechcete absolvovať celú trasu pešo, môžete sa jednu etapu zviezť mariazellským autobusom.

2_081022

Zdroj footo: Via Sacra (c) Mostviertel Tourismus, weinfranz.at

Pielachtalská pútnická cesta: Neustále popri koľajniciach

Východiskovým bodom mimoriadne pôvabnej Pielachtalskej pútnickej cesty je hlavné mesto Dolného Rakúska. Trasa vedie v 3 až 4 dňových etapách od moderného kostola Panny Márie Lurdskej v St. Pöltene cez malebné údolie Pielachtal až do Mariazellu. Spočiatku vedie trasa pokojne bez výrazných stúpaní miernym úpätím Álp, až v poslednej tretine cesty dostanú lýtka pútnikov trochu zabrať. Na slávnostnú atmosféru pútnického miesta vás naladia fascinujúce sakrálne stavby lemujúce 80 kilometrovú trasu. Kostol sv. Ondreja bez veže týčiaci sa na kopci medzi Rabensteinom a Kirchbergom je známy svojou pozoruhodnou akustikou. V obci Schwarzenberg an der Pielach sa uprostred lesa ukrýva romantický drevený kostolík. Podľa ľudovej povery tadiaľto prechádzal Ježiš na oslíkovi, o čom majú svedčiť odtlačky kopýt v zemi a voda z týchto oslích stôp vraj pôsobí liečivo proti chorobám očí. V každom prípade je vítaná blízkosť mariazellskej železnice, vďaka ktorej si unavení pútnici môžu skrátiť svoje putovanie o pár kilometrov.

3_081022

Zdroj foto:Pielachtalská cesta (c) Mostviertel Tourismus, weinfranz.at

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.