Výstava Bábko_hra oživuje rozprávkové príbehy

Napísal Stanislav Várady 14. apríl 2024

Mestská knižnica mesta Piešťany otvára novú výstavu Bábko_hra s podtitulom Bábková a rozhlasová podoba knižných príbehov. Táto unikátna expozícia bude prezentovať divadelné bábky z inscenácií, ktoré boli adaptované z knižných predlôh na rozhlasové a bábkové hry. 

babko_hra_piestany_1

 (Zdroj: Mestská knižnica mesta Piešťany/Allan Kudrna)

Verejnosť dostane príležitosť vidieť diela Bratislavského bábkového divadla, Starého divadla Karola Spišáka v Nitre a Bábkového divadla Košice, ktoré sú prevažne súčasťou zbierky SNM – Múzea bábkarských kultúr a hračiek hrad Modrý Kameň. Návštevníci môžu vidieť bábky z titulov Šťastný princ, Palculienka, Búrka, Drevený tato, O psíčkovi a mačičke a Snehová kráľovná.

„Hlavným motívom výstavy je rozprávka o Zlatovláske. Vystavené sú divadelné dekorácie, drevené bábky a divadelný scenár, ktorý budú môcť návštevníci porovnať aj s rozhlasovým spracovaním tejto známej knižnej predlohy,“ hovorí Martina Fintorová z Bratislavského bábkového divadla, ktorá sa podieľala na koncepte a pripravila priestorové riešenie výstavy.

Výstava bude súčasťou festivalu Zázračný oriešok. Kniha v rozhlase – rozhlas v knihe, ktorý organizuje mesto Piešťany, Mestská knižnica mesta Piešťany, Trnavský samosprávny kraj a RTVS. Cieľom festivalu je propagovať detskú literatúru v rôznych formách od literárnej cez výtvarnú až po rozhlasovú a televíznu. Festival prináša súťažné prehliadky rozprávok z produkcie Slovenského rozhlasu, ktoré vychádzajú z domácich aj svetových literárnych diel. Okrem súťaží oceňuje aj najlepšie monologické a dramatické rozprávky prostredníctvom odbornej a detskej poroty. Jeho program je bohatý na sprievodné podujatia, ako sú besedy s tvorcami, tvorivé dielne s ilustrátormi, koncerty, výstavy a iné.

„Výstava Bábko_hra je určená nielen milovníkom bábkového divadla, ale aj rodinám s deťmi, detským družinám a organizovaným skupinám. Ide o jedinečnú príležitosť vidieť divadelné bábky v takejto zostave práve v Piešťanoch. Navyše tieto inscenácie už nie sú v repertoári divadiel a bábky sú prevažne súčasťou zbierky v múzeu,“ pozýva Martina Fintorová.

babko_hra_piestany_2

 (Zdroj: Mestská knižnica mesta Piešťany)

Výstava sa bude konať od 12. apríla do 5. júna 2024 v Mestskej knižnici mesta Piešťany. Koncept a priestorové riešenie výstavy navrhla Martina Fintorová, koncept a sprievodné texty pripravila Barbora Krajč Zamišková. Vstup na výstavu je voľný.

Trinásty ročník festivalu rozhlasových hier Zázračný oriešok. Kniha v rozhlase – rozhlas v knihe sa bude konať 21. až 24. mája 2024 v Piešťanoch.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.