Vyplňte leto rodinou

Napísal Mgr. Zuzana Bachratá 02. august 2023

Hovorí sa, že pekné detstvo je dar, ktorý posielate ďalej. Ak chcete svojim deťom dopriať tento dar, venujte im predovšetkým svoj čas aktívne a kreatívne. Prinášame vám niekoľko tipov na aktivity, ako hravo a zmysluplne využiť každú voľnú chvíľu s vašimi deťmi.

shutterstock_garden_family21

Urobte si poznávací piknik

Spoločne sa vyberte do prírody objavovať nové miesta a spojte si to s ochutnávaním napríklad medzinárodnej kuchyne. Každý piknik si vyberte krajinu, ktorú máte chuť spoznať. Pripravte si jej typické jedlá a zoberte si knižku, o tomto štáte. Na konci si môžete zahrať kvíz s otázkami o tejto krajine, čo nové ste sa dozvedeli. Pre malých víťazov môžete pripraviť sladkú bodku pikniku - dezert.

Vydajte sa na dobrodružnú výpravu

Máte záhradu? Skvelé, otvára sa vám tým celá škála zábavných činností s vašimi deťmi. Postavte si labyrint (viacero návodov nájdete na internete) alebo usporiadajte cestu za pokladom. Stačí šikovne rozmiestniť indície alebo nakresliť mapu pre malých dobrodruhov. Keď chcete docieliť, aby mapa vyzerala skutočne historicky, pofŕkajte ju kávou alebo nechajte obhorieť okraje. Naozaj napínavé to bude, ak na mapu deti natrafia akoby náhodou napríklad pri raňajkách.

Naučte deti hrať karty

Kartové hry nikdy nevyjdú z módy a deti sa vám určite poďakujú, keď sa neskôr na žiadnej párty či chate budú môcť bez problémov pripojiť k ostatným. Kanasta, žolík, bridž, rummy, poker, pasians...O zábavu máte ako rodina postarané.

Usporiadajte filmový maratón

Pripravte si domáci popcorn, zdravé limonády a premietačku. Skúste neosobné kino vymeniť za bunker, v ktorom môžete zažiť krásne príbehy. Skúste napríklad animované klasiky ako Leví kráľ, Pocahontas a Tarzan alebo Kráska a zviera, ktoré si dnes už v kine aj tak nepozriete.

Postavte si kartónový hrad

To vás bude stáť veľa energie, fantázie a šikovnosti, ale stojí to za to. Potrebujete množstvo krabíc, nožnice a lepiacu pásku, z čoho vznikne sídlo malého kráľa či kráľovnej.

Vytvorte si spoločný kalendár

Zverte deťom do rúk fotoaparát alebo mobil a dovoľte im, nech fotia všetko, čo im pripadá pekné alebo zaujímavé. Budú sa cítiť ako malí umelci a celá rodina bude mať zdokumentované spoločné chvíle... Ešte zaujímavejšie bude, ak tieto fotky dáte vyvolať a urobíte si z neho kalendár na ďalší rok.

Zahrajte si hru

Veľa zábavy môžete tiež zažiť pri hraní spoločenských hier. Poznáte hru Tik Tak Bum Family? Pri tejto dynamickej hre musia hráči nielen rýchlo premýšľať pri honbe za správnymi slovami, ale tiež musia preukázať svoju šikovnosť. Keď začne bomba tikať, musí ju hráč rýchlo posunúť druhému hráčovi. Výzvou pre celú rodinu sú nielen slovné úlohy, ale aj zadania týkajúce sa zručností. Rummikub vás zase precvičí v matematike či kombinatorike.

Zdroj foto: Shutterstock

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.