A už je to tu! „Deň D“ – čo si mám so sebou zobrať do pôrodnice?

Dobrá otázka! Ako sa pripraviť na tento deň a čo tam budete potrebovať? Na túto chvíľu ste čakali deväť mesiacov. Celý ten čas ste sa pripravovali na materstvo, kupovali ste oblečenie a vybavenie pre bábätko, aby ste mu zabezpečili čo najväčší komfort, aký len viete.

shutterstock_tehulka_1122

Doslova ste sa dočkali najočakávanejšieho dňa vo vašom živote. Určite sa každá jedna z vás chce na tento deň poriadne pripraviť, a nenechať nič na náhodu. Základom je dobre pobalená taška do pôrodnice. Čo teda potrebujete?

V prvom rade si treba uvedomiť, že do každej pôrodnice si treba zobrať niečo iné. Preto je dôležité si naštudovať, aký komfort vám vaša vybraná pôrodnica ponúka a tomu prispôsobiť aj celkové balenie. Informácie o poskytovaní služieb by mala mať každá pôrodnica napísané na ich webovej stránke.  Avšak skúsime si to nejako zovšeobecniť, čo so sebou celkovo budete potrebovať.

Kedy je vhodný čas začať sa baliť?

Prípravu by ste nemali podceňovať. Je fakt, že viete celú výbavu, ktorú potrebujete, nájsť aj na jednom mieste, avšak aj tak by ste si to nemali nechávať na poslednú chvíľu. V posledných mesiacoch tehotenstva už budete mať problémy samé so sebou a nie to ešte s balením. Začať skôr a priebežne sa baliť má pár svojich výhod. Jednou z nich je aj finančná stránka. Ak si to rozložíte na viac mesiacov, tak sa rozložia aj náklady a dá sa to ľahšie zvládnuť. Odporúčame začať s balením koncom 4. mesiaca a pobalené kufre, zavreté, odložiť ku vchodovým dverám začiatkom 8. mesiaca, kde budú čakať, na cestu do pôrodnice.

 Tip: Pobaľte si zvlášť veci pre vás a do druhého kufra pre vaše bábätko. Budete to mať prehľadnejšie a vyvaríte sa zbytočnému stresu. Toho v tej situácie budete mať dosť aj bez tohto ďalšieho chaosu.

Čo budete potrebovať vy?

Tých vecí, ktoré budete potrebovať je viacero a z rôznych oblastí. Dúfame, že vám tento zoznam uľahčí balenie, a môžete len odškrtávať.

1. Doklady - Sú najdôležitejšou vecou, ktorú nesmiete zabudnúť doma!

Tip: Dajte si všetky doklady do jedného obalu, do kabelky alebo do najprístupnejšej priehradky vo vašom kufri, pretože ich budete potrebovať už po príchode do pôrodnice.

- občiansky preukaz

- preukaz poistenca

- sobášny list (poprípade, ak ide o dieťa v partnerskom vzťahu, je potrebné doniesť vyhlásenie o otcovstve dieťaťa)

- tehotenská knižka poprípade aj pôrodný plán, ak ste si ho vytvorili

-  zdravotné záznamy

2. Hygienické potreby - Sú jednou z vecí, ktorých je lepšie si zobrať viacero so sebou, len pre istotu.

-  sprchový gél a šampón a gél na intímne partie

telové mlieko, balzam na pery a krém na ruky a krém na bradavky

- uterák na tvár, osuška – odporúčame aj tmavší uterák na intímne partie

- toaletný papier (4 – 5 ks), hygienické vreckovky a vlhčené obrúsky

- zubná kefka a zubná pasta

- popôrodné vložky a jednorazové nohavičky ( odporúčame si vždy kúpiť o jedno číslo väčšiu veľkosť)

- jednorazové podložky a vložky do podprsenky

3. Oblečenie – Lepšie je uprednostniť pohodlné oblečenie, v ktorom sa budete cítiť komfortne. Určite si nezabudnite zobrať papuče, viacero ponožiek a uprednostnite bavlnenú spodnú bielizeň.  Podprsenky na dojčenie ako aj nočné košele so zapínaním vpredu vám vedia poriadne uľahčiť dojčenie bábätka.

4. Iné – Do výbavičky si pribaľte aj odsávačku na mlieko a fén. Určite sa pýtate, prečo práve fén. Tak práve preto, že vaše popôrodné jazvy si po každom umytí musíte osušiť do sucha. Nezabudnite si zobrať so sebou aj aktivity, ktoré vás zabavia, napríklad noviny, časopisy alebo krížovky. Samozrejmosťou je aj váš telefón a nabíjačka. Pre maškrtné jazýčky odporúčame si so sebou zobrať aj sladkosti alebo slané pochúťky. Nie je na škodu, pre istotu si kúpiť aj jedno balenie minerálok. 

Čo bude potrebovať vaše bábätko?

Vaše bábätko bude na pobalenie menej náročné. Väčšina pôrodníc dáva mamičkám oblečenie pre novorodeniatko, avšak treba si to dopredu zistiť.

-        Oblečenie, ktoré bábätku prinesiete by malo byť bavlnené a prispôsobené ročnému obdobiu

-        Zavinovačku

-        Jednorazové plienky a vlhčené obrúsky sú samozrejmosťou

-        Bavlnené plienky – odporúčame minimálne 2 ks

-        Krém proti zapareninám

-        Mydlo na kúpanie a olejček po vykúpaní

-        Cumlík

To je pár tipov pre vás, ktoré by ste si nemali zabudnúť s vami do pôrodnice. Užite si tento deň, pretože si ho budete pamätať už navždy. Nezabudnite, čím skôr si všetko pripravíte, tým dlhšie si užijete tie najkrajšie chvíle vášho života a eliminujete chaos a stres.

Tip: Bez Bepanthenu ani na krok!

Po pôrode vás čaká prvé dojčenie, ale aj prvé prebaľovanie novorodeniatka. Myslite na pohodu vás a vášho bábätká a vyvarujte sa podráždeným bradavkám a zapareným zadočkom. Kozmetický výrobok Bepanthen Baby je krém, ktorý neobsahuje žiadne parfumy ani konzervačné látky a vďaka svojej mastnej konzistencií necháva vašu pokožku dýchať. Obsahuje provitamín B, ktorý napomáha regenerovať a hydratovať pokožku a prispieva k obnove prirodzenej kožnej bariéry. Je veľkým bojovníkom pri podráždení kože, zapareninách alebo pri citlivej pokožke. Taktiež regeneruje ženské bradavky, podráždené od dojčenia a prináša úľavu. Tento krém je vhodný na dlhodobé používanie a okrem toho, že chráni vaše bábätko, ho môže používať celá vaša rodina.

bepanthen_baby_22

Viac informácií o kozmetickom výrobku Bepanthen Baby nájdete na stránke www.bepanthen.sk

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.