Tipy, ako deťom zariadiť detskú izbu, aby zvládli školu

Napísal Dominika Blchová 20. december 2022

Školský rok je tu a s ním aj ten najvyšší čas upraviť detskú izbu. Nástup do školy je pre dieťa veľká zmena, čakajú ho nové povinnosti, záľuby a tomu treba prispôsobiť aj detskú izbu. Miesto, ktoré pôvodne slúžilo najmä na oddych a hry, sa čiastočne zmení na pracovisko. 

Čomu treba venovať pozornosť a ako izbu zariadiť tak, aby bola funkčná a zároveň sa páčila aj dieťaťu?

Zariadenie detskej izby

Detská izba je pre dieťa veľmi dôležitá a môže ovplyvniť jeho inteligenciu aj tvorivosť. Ak dokážete splniť ich túžby a potreby, môžete tým podporiť rast a vývin ich osobnosti tým správnym smerom.

Najdôležitejšie je pritom vytvoriť v izbičke podmienky na harmonický rozvoj, na spánok, hranie sa aj učenie. Izba by mala dieťaťu vyhovovať po všetkých stránkach tak, aby sa v nej v každom momente cítil dobre. Pri jej zariaďovaní by ste mali pamätať na niekoľko vecí.

Bezpečnosť

Bezpečnosť by mala byt’ aj pri zariaďovaní izby na prvom mieste. Snažte sa vyhnúť zariadeniu a vybaveniu, ktoré by mohlo pre dieťa predstavovať riziko ako napríklad labilnosť vybavenia, prvky s ostrými rohmi, nábytok umiestnený v blízkosti okna a podobne.

Vek

Pri zariaďovaní detskej izby je rozhodujúci aj vek. Pri malých deťoch myslite na dostatočný priestor na hru, u väčších školákov je rozmiestnenie a usporiadanie nábytku kľúčové.

Organizácia a poriadok

Dobre zorganizovaná izba môže dieťa naučiť udržiavať si poriadok. Preto by v nej mal byť dostatok miesta na oblečenie, hračky, knihy, školské potreby aj koníčky. Aby ste dieťa povzbudili v upratovaní, je vhodné mať k dispozícii úložné priestory, ktoré sú ľahko prístupné a použiteľné.

Kreatívny priestor

Detská izba má slúžiť hlavne dieťaťu, a preto by mala spĺňať jeho predstavu. Skúste ho zapojiť do výberu farieb aj nábytku. Najdôležitejšie je vytvoriť mu priestor, v ktorom sa bude cítiť dobre. Ak dieťa obľubuje tvorivé a umelecké aktivity, treba nájsť riešenie pre tieto záľuby, vyhradiť priestor a podporovať tak lásku k umeniu, ku kresleniu a maľovaniu.

3_pexels_21922

Zdroj foto: Pexels

Rozdelenie do zón

Všeobecne platí, že izba by mala byť rozdelená na tri zóny:

●      pre učenie/prácu

●      pre spánok

●      pre hru

Ak vám to finančné možnosti dovoľujú, skvelo poslúži napríklad paraván alebo väčšia polica. Úplne však postačí, ak ju oddelíte iba opticky, napríklad kvetom alebo kobercom.

Zóna pre učenie

Aj v pracovnej zóne školák trávi pomerne veľa času. Píše domáce úlohy, pracuje na rôznych projektoch, komunikuje so spolužiakmi alebo si pripravuje učebnice a zošity na ďalší deň. Základom by mal byť kvalitný písací stôl, dostatok úložného priestoru a stolička.

2_pexels_21922

Zdroj foto: Pexels

Stôl

Písací stôl by mal ponúkať dostatok priestoru na odloženie zošitov, kníh a učebných pomôcok. Výhodou môžu byt’ aj zásuvky, do ktorých si môže dieťa uložiť všetko, čo potrebuje vrátane zdravotne vyhovujúcich školských potrieb a hračiek.

Písací stôl by mal školákovi vyhovovať veľkosťou aj umiestnením. Obľúbené sú rohové stoly, stoly s výsuvnou podložkou na klávesnicu, ale aj polohovateľné stoly, ktoré, takpovediac, rastú spolu s deťmi.

Stôl by mal byť dostatočne stabilný a z kvalitného materiálu. Najideálnejšie je umiestniť ho v blízkosti okna, aby malo dieťa pri učení dostatok denného svetla. Na stolík neodmysliteľne patrí lampa, pod neho odpadkový kôš.

V menších izbách zvážte súpravu a kombináciu nábytku, kde je písací stôl zakomponovaný do jedného celku spolu s posteľou a často aj so skriňou.

Počítač

Nemať počítač je v dnešnej dobe už pravdepodobne nepredstaviteľné. A to sa týka aj školákov. Rok 2020 a pandémia ovplyvnila aj spôsob učenia. Škola sa preniesla do online sveta, a tak tomu treba prispôsobiť aj vybavenie.

Ak sa rozhodujete medzi kúpou notebooku a stolového počítača, zvoľte radšej prenosný počítač. Notebook nezaberie na písacom stole veľa miesta a v prípade potreby si ho dieťa môže ľahko prenášať kam chce.

Na stole vytvorte priestor aj na ďalšie multifunkčné zariadenie, ktoré sa školákovi pri písaní domácich úloh môže hodiť. Ak už ale máte stolový počítač, vyberte o niečo väčší stôl, na ktorý sa zmestí klávesnica aj myš.

Aby dieťa využívalo technológiu výhradne na učenie, môžete v zariadení vytvoriť niekoľko prihlasovacích účtov, kde napríklad nie sú hry a sú tam zablokované niektoré webové stránky.

5_pexels_21922

Zdroj foto: Pexels

Tip: V lokalitách s častými výpadkami elektrickej energie môže byť vhodné zabezpečiť si domov záložný zdroj. Môžete tak zabezpečiť neprerušené štúdium, zvlášť v dobe, keď je čoraz bežnejšie vyučovanie na diaľku.

Stolička

Počas školského roka dieťa veľa času presedí nad knihami a učebnicami a vyvíja sa nielen mentálne, ale aj fyzicky. Preto určite nie je jedno, na čom sedí. Pri stoličke je najdôležitejším faktorom ergonomický tvar, preto na nej nešetrite. Vyberajte kvalitnú, aj keď možno o niečo drahšiu stoličku. Zdravé sedenie do istej miery môže ovplyvniť neskorší stav chrbtice.

Stolička by mala byť polohovateľná. Vhodné sú aj opierky na ruky. Okrem nastaviteľnej výšky je dôležité aj to, aby sedadlo nebolo príliš hlboké. Správna výška sedadla je vtedy, keď sa dieťa chodidlami dotýka zeme. Najlepšie urobíte, ak si dieťa stoličku v obchode vyskúša, či sa mu na nej príjemne a pohodlne sedí a vyhovuje mu polohovateľnosť.

Úložný priestor

Kľúčom ku každej dobre zorganizovanej izbe je skladovanie. Dbajte teda na to, aby ste už vo fáze plánovania pri zariaďovaní detskej izby mysleli na rôzne úložné možnosti.

Okrem klasickej šatníkovej skrine či komody môžete zvoliť aj truhlice, police, háčiky, tašky, úložné boxy. Zmiešaním otvoreného a uzavretého úložného priestoru môžu byť väčšie hračky použité ako dekorácia, zatiaľ čo malé predmety môžu byť ukryté v peknej krabici.

Na odkladanie hračiek a športových potrieb sa zídu rôzne detské regále a skrinky alebo mobilné kontajnery, s ktorými môže dieťa ľubovoľne manipulovať.

Oblečenie, odevy s reflexnými prvkami, hračky, školské potreby, knihy – to všetko musí mať v detskej izbe svoje miesto, preto sú odkladacie a úložné priestory veľmi dôležité a potrebné. Vyhradené miesto vytvára pre deti bezpečnosť a rutinu. Umožňuje im precvičiť si organizačné schopnosti.

Ak chcete povzbudiť deti, aby pomáhali s upratovaním, je dôležité, aby mali úložné priestory na dosah. Vďaka nim ich deti môžu ľahko prenášať, vkladať a vyberať kdekoľvek sa budú chcieť hrať.

1_pexels_21922

Zdroj foto: Pexels

Zóna pre hru a oddych

Zóna pre oddych je pravdepodobne najobľúbenejšia časť miestnosti. Slúži ako protiklad k zóne učenia a je to priestor pre hry, relax a zábavu s priateľmi. V tejto zóne sa určite zídu rôzne veci ako gauč, kreslo alebo sedací vak, rádio, spoločenské hry a ostatné hračky.

Oddychová oblasť by mala byť taktiež prispôsobená záujmom dieťaťa. Vhodné je vytvoriť útulné zákutie, kde sa môžu hrať, čítať knihy alebo si zdriemnuť. Pre malých športovcov tu môžete dať napríklad terč na šípky či náradie na posilňovanie.

Pohyb je zdravý, a tak by ste ho deťom mali dať čo najviac. Do tejto zóny im môžete namontovať laná, hojdačky alebo rebriny, a tak deti viesť k pohybu aj počas upršaných a chladných dní. Dávajte však pozor na to, aby neohrozovali ich život či už prevrátením dozadu z hojdačky alebo zamotania lana okolo nôh.

7_pexels_21922

Zdroj foto: Pexels

Zóna na spánok

Zóna pre spánok je jasná. Priestor naň určený by mal byť pokojný, bez rušivých podnetov. Aby bol spánok výživný, dbajte na harmonické prostredie. Základom je posteľ a kvalitný matrac a nemala by chýbať ani lampa.

Posteľ

Ak máte v izbe dostatok priestoru, každé dieťa by malo mať svoju vlastnú samostatnú posteľ. Tá by mala mať takú výšku, na ktorú sa dieťa pohodlne dostane. Do menších izbičiek sa hodia multifunkčné postele, ktoré môžu čiastočne nahradiť aj iný nábytok.

Praktické sú postele s úložným priestorom, ktorého nie je ani v detskej izbe nikdy dosť. Zaujímavou možnosťou môže byť aj sklápacia posteľ. Cez deň vyzerá ako bežná skrinka, večer však posteľ jednoducho vyklopíte a dieťa môže spať.

6_pexels_21922

Zdroj foto: Pexels

Inšpirácia: Myslite na dôležitosť zdravého spánku a ako zabezpečiť deťom kvalitný spánok so všetkými fázami spánku.

Matrac

Tak, ako pri stole a stoličke, aj v prípade matracu platí, že pri výbere je základným kritériom zdravý vývin dieťaťa. Preto je potrebné zvoliť vhodný matrac. Ideálny je tvrdý kvôli správnemu vývinu chrbtice. Pre deti od 13 rokov môžete zvoliť aj mäkší variant.

Materiály

Z materiálov použitých v detskej izbe sú najvhodnejšie tie trvácne - drevo, kov alebo sklo. Chuť a túžby detí sa môžu po čase meniť, a preto je dobré zvoliť dlhotrvajúci, neutrálny univerzálny nábytok. Zároveň je dôležité, aby vydržal dlho bez toho, aby sa akokoľvek poškodil.

Do detskej izby sú najvhodnejšie prírodné, nealergické materiály. Výber nábytku so špeciálnym certifikátom môže dodatočne zaručovať, že je ekologický a udržateľný nielen pre životné prostredie, ale aj vašu peňaženku.

Podlaha by mala byť teplá a pohodlná, najlepšie s kobercom z prírodných vlákien. Ponuka je dnes naozaj široká, veľa obchodov vie poskytnúť zľavy aj rôzne typy produktov.

Farby

Farby môžu podporiť hru a zároveň pôsobiť upokojujúco. Nechajte dieťa, aby si vybralo svoju obľúbenú, aby sa v izbe cítilo čo najlepšie. To však neznamená vymaľovať všetky steny v neónovo-oranžovej farbe. Ak dieťa trvá na nejakej farbe, dohodnite sa na kompromise a zvoľte ju napríklad pri doplnkoch a dekoráciách.

Vyhnite sa výrazným odtieňom, ako je jasná červená. Vhodnejšie sú pastelové tóny, zelená podporuje kreativitu, žltá je energizujúca, vytvára šťastnú atmosféru a je ideálna na to, aby sa deti sústredili na domáce úlohy.

Osvetlenie

Vedeli ste, že detská izba by mala mať päť až desať svetelných bodov? Ovplyvňujú nielen štýl miestnosti, ale aj náladu a funkčnosť. Vyzdobte teda detskú izbu osvetlením podľa toho, ako má byť miestnosť využívaná. Pri zariaďovaní by sa nikdy nemala podceňovať dôležitosť osvetlenia:

●      Všeobecné osvetlenie a stropné svietidlá poskytujú jemné svetlo v celej miestnosti

●      Na celkové osvetlenie miestnosti je najlepšie teplé biele svetlo

●      Dekoratívne osvetlenie a rozprávkové svetlá pomáhajú vytvárať útulnú atmosféru ako napríklad okenné lampy alebo menšie lampičky na policiach

●      Nemožno zabudnúť ani na funkčné osvetlenie a lampy, ktoré uľahčia večerné čítanie kníh. Môžu byť umiestnené vedľa stola, postele alebo obľúbeného kresla dieťaťa

●      Nočné osvetlenie je potrebné aj v detskej izbe. Niektoré deti radšej spia v tmavej miestnosti, zatiaľ čo pre iné to môže byť trochu desivé. Zaspávanie pod rozprávkovými svetlami alebo z jemne žiariacej lampy poskytuje potrebnú istotu a pohodlie tým deťom, ktoré sa ešte trochu boja tmy

4_unsplash_21922

Zdroj foto: Unsplash

Tip: S motorizovanými modernými záclonami v detskej izbe im môžete vyvolať hypertechnologickú atmosféru, kde sa budú cítiť ako vo svojej obľúbenej rozprávke a o to viac sa budú tešiť na čas strávený vo svojej izbe aj za účelom spánku, hry aj štúdia.

Dekorácie

Deti majú často rôzne preferencie štýlu, pokiaľ ide o výzdobu. Jedným zo spôsobov, ako splniť požiadavky dieťaťa, je dať priestor detskej fantázií a nechať školáka nech si izbu sčasti dotvorí podľa seba.

Ak sú steny jednoduché, nálepky a tapety môžu vytvoriť krásne pozadie a zároveň sa dajú ľahko odstrániť podľa toho, ako sa budú vyvíjať záujmy dieťaťa. Ak chcete deti inšpirovať, podporiť ich kreativitu a motivovať k učeniu, zaveste im na stenu kalendár, mapu sveta, tabule a tabuľky, na ktoré si môže pripínať alebo písať pripomienky a odkazy.

Ďalej by nemal chýbať kôš na odpadky, vešiaky, zrkadlo, prípadne hodiny a budík.

Doplnky dodajú celej izbe osobitosť a vytvoria dokonalý priestor, ktorý budú chcieť deti znova a znova využívať. S doplnkami treba však narábať opatrne, aby detská izba nevyzerala preplnene.

Aké veci by ste mali v detskej izbe obmedziť?

Snažte sa eliminovať sklo a sklenené plochy, čiernu a červenú farbu, ktoré môžu vyvolávať agresivitu. Do izby žiadneho dieťaťa nepatria ani jedovaté rastliny. I keď sú rastliny prirodzenou čističkou vzduchu a pomáhajú udržiavať zdravý vzduch, pozor na rastliny s pichliačmi, kaktusy, difenbachiu, monsteru či rododendron.

Odborníci neodporúčajú televízor, aspoň nie do určitého veku dieťaťa. Zbytočne odvádza pozornosť a láka dieťa, aby si išlo pozrieť svoj obľúbený seriál, film alebo si zahrať hru. S televízorom v detskej izbe súvisí často aj ponocovanie a obmedzenie pohybu. Ak ho dieťa už má, dbajte na to, aby ho nevyužívalo pri učení, poprípade stanovte jasné pravidlá, kedy sa dieťa môže venovať pozeraniu televízie.

Vo všeobecnosti možno povedať, že do izby školáka nepatrí nič, čo vytvára chaotický dojem a dieťa iba rozrušuje. V neusporiadanej a preplnenej izbe klesá sústredenosť, dieťa môže byť podráždené a hádavé.

Tipy, ako zvládnuť začiatky školy

Na čo myslieť pri príprave dieťaťa pred nástupom do prvej triedy

Každé dieťa je jedinečné a nástup do školy je individuálny. U niekoho môže byť úplne bezproblémový, u niekoho nie. Dôležité je dieťa podporovať a veriť, že to zvládne. Vyhľadajte spoločný rozhovor a vysvetlite mu, čo ho v škole čaká, objasnite, že škola má pravidlá a že bude mať určitú zodpovednosť a naučí sa veľa zaujímavého.

Pravidelný režim

Deti potrebujú mať určitý režim a systém a mali by vedieť, ktorá činnosť bude kedy prebiehať. Keď dieťa príde zo školy, najprv by malo mať chvíľku pre seba, kedy sa môže najesť, hrať sa alebo si pozrieť krátku rozprávku. Potom by si malo napísať domáce úlohy, pri ktorých mu môžete pomôcť a venovať sa mu.

Školská príprava však predstavuje nielen úlohy, ale aj upratovanie v taške. Dieťa v prvom ročníku by malo vedieť, čo má v peračníku, čo má robiť na domácu úlohu, taktiež by si malo vedieť nájsť strany v učebnici, kde sa nachádza učivo.

Pri písaní aj čítaní s dieťaťom je dôležitá motivácia a pochvala. Ak nechce čítať, skúste čítať spoločne alebo ho môžete motivovať, aby vám čítalo pri domácich prácach. Vhodné sú aj detské časopisy.

Pri učení matematiky sa hrajte s detskými peniazmi, s kockami či inými hračkami. Z papiera môžete vystrihnúť rôzne čísla, sčitovať a odčitovať. Okrem matematických schopností si dieťa precvičuje aj postreh a sústredenosť.

Písanie domácich úloh

Deti si pri písaní domácich úloh osvojujú správne študijné návyky, ktoré sa im zídu v neskoršom veku. Aby ste deťom pomohli zvládnuť začiatok školy a aby učenie nebolo mučenie, s domácimi úlohami môžete pomôcť napríklad aj výberom správneho miesta, času a podpory.

Vhodné miesto

Správne miesto na písanie domácich úloh je tam, kde sa dieťaťu pracuje najlepšie. Niektoré deti sa najlepšie učia vo svojej izbe pri stole, iné za kuchynským stolom či na zemi v obývačke. Najdôležitejšie je to, aby sa v ich blízkosti nenachádzali žiadne rušivé predmety ako televízia, mobil, tablet a mohli sa tak plne venovať svojim povinnostiam.

Čas

Deti by si mali vytvoriť každodennú rutinu na písanie domácich úloh. K tomu im môže pomôcť presne stanovený čas. Každé dieťa je iné a niektorým vyhovuje vykonať svoje povinnosti ihneď po škole, iné naopak potrebujú voľný čas na vybitie energie, aby sa dokázali sústrediť na zadania.

Podpora

Nikto sa nerodí so skvelými organizačnými schopnosťami. Dieťaťu pomôžete s domácimi úlohami tak, že ho v prvom rade naučíte, ako si má učivo rozvrhnúť a naplánovať. Ak potrebuje pomoc, neprezrádzajte mu výsledok hneď, radšej ho naveďte na správnu cestu, aby k riešeniu dospelo samo. Žiaka nasmerujte, dohliadajte naňho a domáce úlohy na záver skontrolujte.

Motivácia

Pochvala a motivácia sú dôležité a pre mnohé deti sú hnacím motorom v ich snažení. Treba si uvedomiť, že najmä prváci sa veľa vecí učia prvýkrát a nie vždy im to ide tak, ako si predstavujú.

Preto buďte trpezliví a podporujte deti v tom, aby sa nevzdávali a skúšali znovu. Vždy poukazujte na ich silné stránky, pochváľte ich, keď sa zlepšujú a povzbudzujte, aby si dôverovali. Tešte sa z malých krokov a víťazstiev. Komunikujte s deťmi tak, aby cítili oporu.

Zhrnutie

Detská izba by mala slúžiť viacerým účelom ako herňa, pracovňa aj útočisko. Jej najdôležitejšou úlohou je poskytnúť dieťaťu, bez ohľadu na jeho vek, miesto pohodlia a bezpečia, kde si na konci svojho náročného dňa zloží svoju unavenú hlavu.

Bez ohľadu na váš rozpočet či priestorové obmedzenia, naše tipy a inšpirácie by vám mali pomôcť navrhnúť a vyzdobiť taký priestor, z ktorého bude vo všetkých smeroch prosperovať. Niekedy postačia aj drobné úpravy a detská izba sa zmení na priestor pre školáka.

Dominika Blchová, SEO, Optimalizácia webu pre vyhľadávače

1 Komentár

  • Komentár petr buzek %AM, %20 %492 %2022 %10:%dec napísal petr buzek

    Potrebujete pôžičku???? Osobné pôžičky alebo podnikateľské pôžičky???? Porozprávajte sa so mnou o tom. KONTAKTNÉ MENO: Pán Petr Buzek, V prípade záujmu nás kontaktujte na::::::petrbuzekloanfirm@gmail.com
    Whatsapp teraz: +639451256230

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.