Pančuchy v minulosti a dnes

Od nepamäti si ľudia chránili nohy pred chladom a a nežiadúcimi pohľadmi. V starovekom Egypte poznali pletené pančuchy a v antickom období si Rimania  navliekali dlhé pásy kože  alebo tkanej látky. 

Niet divu, že v období malej doby ľadovej, ktorá začala v stredoveku a skončila v 19. storočí,  vynašiel v 17. storočí Angličan William Lee pletací stroj. Ten umožnil vďaka ihlám upliesť pančuchy. K jeho zdokonaleniu prispel ďalší Angličan William Cotton. Stalo sa tak o dvesto rokov neskôr, vďaka čomu sa výroba pančúch celosvetovo rozšírila.

Objavenie nylonového vlákna v roku 1938 v Amerike sa považuje za dôležitý vo výrobe pančúch. Do Európy sa nylonové pančuchy dostali po skončení druhej svetovej vojny.

V roku 1959 boli vynájdené nylonové pančuchové nohavičky Allanom Gantom v Spojených štátoch Amerických. Viedla ho k tomu jeho osobná iniciatíva. V tom čase, sa jeho tehotná manželka sťažovala na nosenie pančuchového podväzkového pásu, ktorý ju obmedzoval.  Aby jej uľahčil, v roku 1959 zaviedol výrobu v ich spoločnosti Glen Raven Mill na kombináciu nohavičiek a pančúch (pančuchové nohavičky). So sériovou výrobou začali v tom istom roku. Zaujímavosťou je, že prvá dodávka pančúch do obchodov  v počte 4 milióny kusov, sa vypredala už za štyri dni.

Ďalším dôležitým medzníkom vo vývoji pančuchových nohavičiek nastal s módou minisukní. V Roku 1965 Glen Ravem Mill prichádza s modelom, ktorý je vhodný ku krátkym šatám a sukniam. Rokmi sa módny priemysel snažil zdokonaliť pančuchy, aby boli pružnejšie. Podarilo sa to v druhej polovici 20. storočia pridaním vlákna Lycry.  V roku 1983 spoločnosť Wolford prišla na trh so samodržiacimi pančuchami, ktoré sú vhodné hlavne počas teplých dní.

Kvalita, pevnosť a elasticita pančuchových nohavičiek, samodržiacich pančúch a s podväzkami, sa od roku 1959 veľmi zmenila. Módne trendy každoročne ovplyvňujú vzhľad tohto intímneho odevu. V ponuke máme modely priehľadné ako pavučinka, pevné a hrejivé na tuhé zimy, jednofarebné, transparentné a vzorované na všetky príležitosti.

Nechajte sa inšpirovať novou sexi kolekciou Bepon:

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.