Ako sa obliecť na jesenné prechádzky v prírode?

Silný vietor, mráz prenikajúci až za nechty, farebné lístie – jeseň je krásnym ročným obdobím, ktoré je zároveň veľmi premenlivým. Jeden deň môže byť krásne slnečno a farebná príroda nám bije do očí. Druhý deň môže byť daždivo, veterno a hmlisto.

Ak vás ale premenlivé jesenné počasie neodrádza od pravidelných jesenných prechádzok, ako sa obliecť?

Ženy

Na jeseň je potrebné vrstviť. Ako spodnú vrstvu odporúčame bavlnené tričko s dlhými rukávmi, ktoré bude kopírovať vašu postavu, čím poslúži ako funkčné termoprádlo. Na dlhšie prechádzky a jesenné turistiky však nahrádzajte bavlnený top funkčným tričkom s dlhým rukávom, ideálne z kvalitnej Merino vlny. Ako vrchnú vrstvu si obliekajte vetruvzdorné dámske bundy ideálne vo výraznejších farbách. V daždivom a hmlistom počasí potrebujete byť viditeľný pre každý prípad. Bunda by mala byť podšitá, mala by mať vnútorné vrecká a hlavne mala by mať kapucňu.

Na tričká s dlhým rukávom odporúčame obliekať flísové mikiny so zapínaním až po krk. Príjemne zahrejú a ochránia rizikové partie ako krk a kríže.
Čo sa týka nohavíc, uprednostňujte slim podšité tepláky alebo klasické turistické nohavice. Na prechádzky do hôr odporúčame členkové vodeodolné turistické topánky.
Na nohy si obúvajte termo ponožky, krk si chráňte teplou šatkou a na hlavu odporúčame dávať teplú čiapku alebo aspoň turistickú čelenku. 

Muži

Pri mužoch by sme najviac zdôrazňovali najmä nosenie takej mikiny, ktorá chráni krk pred vetrom, chladom, ale aj dažďom. Odporúčame pánske mikiny, ktoré sú z vnútornej strany podšité mäkkou hrejivou podšívkou. Plešatí muži by si mali chrániť hlavu kvalitnou vlnenou čapicou. Nezabúdajte, že so zvyšujúcou sa nadmorskou výškou teploty klesajú, preto netreba nič podceniť.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.