Fenikel ako liek

Poznáte charakteristickú vôňu liečivého feniklového čaju? Fenikel je nielen známe korenie, ale aj liek, ktorý sa opäť dostáva do pozornosti... Mrkvovitú rastlinu - fenikel pestovali kvôli hľuziam a semenám už starí Gréci a Rimania; a pretože feniklu vyhovuje teplé, no nie príliš horúce podnebie, podarilo sa mu preniknúť aj do našich zemepisných šírok.

fenikel_821

Dostal sa k nám vďaka benediktínskym mníchom, ktorí ho považovali za účinný liek pri poruchách trávenia a prechladnutí. V stredoveku bol fenikel považovaný takmer za všeliek, ba dokonca za afrodiziakum; a najnovšie poznatky mnohé tieto tvrdenia overili. V zhľadom na vysoký podiel vlákniny je fenikel liekom pre všetkých, ktorí trpia nadúvaním, zápchou a nepríjemným pocitom preplneného žalúdka; okrem toho má vysoký obsah vitamínu C a draslíka, ktorý zabezpečuje hospodárenie s vodou. Uvedené vlastnosti ho priam predurčujú k prevencii. Feniklová hľuza obsahuje aj zaujímavú kombináciu dvanástich stopových prvkov a štrnástich aminokyselín - získava sa z nej olej, ktorý sa využíva pri črevných poruchách, kašli a zvýšenej tvorbe hlienov. Z feniklových semien sa deťom varí čaj na upokojenie žalúdka.

Európska kuchyňa juhu zakomponováva fenikel i tam, kde by sme ho nečakali - objavuje sa napríklad v talianskych klobáskach. Na Slovensku je však predovšetkým súčasťou sladkostí, čajových zmesí a objavuje sa aj v prívarku.

Feniklovo-pomarančový šalát

fenikel_pomaranc_salat

P o t r e b u j e t e : 2 pomaranče, 2 hľuzy fenikla, viazaničku petržlenovej vňati, soľ, čierne korenie, lyžicu bieleho vínneho octu, 1,5 lyžice olivového, čierne olivy.

P o s t u p : Ošúpané pomaranče a fenikel (okrem hlúba) nakrájajte na plátky; potom plátky striedavo uložte na servírovací tanier. Pripravené plátky posypte na drobno nasekanou petržlenovou vňaťou, feniklovými lístkami, korením a soľou. Olivový olej zmiešajte s pomarančovou šťavou (ktorú ste zachytili pri krájaní pomaranča) a octom; vzniknutou zálievkou šalát pokvapkajte. Hotové feniklovo-pomarančové dielo ozdobte olivami.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.