Vo farbení vlasov sú Slovenky konzervatívne. Zmeniť imidž nebolo nikdy jednoduchšie.

Napísal Radmila Lukačovičová 10. február 2024

Farba roka 2024 Peach Fuzz alebo ak chcete svetlobroskyňový odtieň spája mladistvé s nadčasovým. Pôsobí nežne a elegantne. Odvážili by ste sa však nosiť ju na vlasoch? Podľa kaderníčky a trichologičky Márie Juríkovej odpovie väčšina Sloveniek nie.

Dôvodom je aj pri tých odvážnejších strach. Farby sú korením života, prečo sa ich v kaderníctve netreba báť, aké sú trendy a komu sa čo hodí?

Priznajte farbu. Aj vy ste neraz zatúžili po poriadnej zmene, obdivovali netradičné odtiene prameňov na plagátoch a vzorkách v kaderníctve, no nakoniec ste sa aj tak rozhodli pre starú dobrú orieškovú či studenú blond? Má to tak väčšina z nás. Niektoré si farebný „úlet“ na hlave nevieme ani len predstaviť a mnohé po ňom v kútiku duše túžime, no máme strach, že po tomto dobrodružstve nebude cesty späť. Pritom sa tááák mýlime. Čo ak by sme vám povedali, že už toto leto si, milé blondínky, môžete užiť s ozajstným Peach Fuzz vo vlasoch a vy, drahé brunetky, zažiarite so šťavnatými červenými odtieňmi čerešňovej či svetlej škoricovej? A pritom všetkom sa v septembri môžete (ak ešte budete chcieť) vrátiť do kancelárie vo vašom bežnom odtieni a so zdravými prameňmi.

Konzervy otvárame len v kuchyni

„My Slovenky sme konzervy. Bojíme sa farieb, bojíme sa následkov. Možno raz za tri mesiace príde klientka, ktorá naozaj chce niečo neobyčajné, neopozerané či výrazne trendy. Sú to skôr mladé ročníky. Občas mám aj staršie klientky, ktoré si do kresla sadnú s odvážnou predstavou, obrázkom netradičného odtieňa, ale na poslednú chvíľu sa aj tak priklonia k bežnej farbe, ktorá je pre nich istota,“ hovorí kaderníčka Laura Schwarzová, ktorá sa v salóne YOU HAIRSTYLING špecializuje práve na farbenie. „Je to škoda, lebo moderné kvalitné produkty na farbenie vlasov sú bezpečné, vlas neničia, obalia ho, ochránia a ponúkajú obrovské možnosti čo sa týka permanentnosti alebo aj techniky spracovania a tým pádom aj výraznosti finálneho efektu. K dispozícii máme dočasné masky s farbiacimi pigmentami, rôzne tonery či demi-permanentné farby a tiež jemnejšie a veľmi prirodzene vyzerajúce techniky ako balayage alebo foilyage. Vďaka nim si môžeme dopriať viac slobody, možnosť skúsiť niečo nové bez strachu, že nebude cesty späť, alebo by to vlasy poškodilo,“ vysvetľuje kaderníčka a trichologička Mária Juríková, zakladateľka salónu YOU HAIRSTYLING. „Ak je odfarbovanie urobené profesionálne a je zvolený správny postup na typ vlasu, tak odfarbovaním sa vlas nedostane do štádia, keď sa spáli alebo nebodaj odpadne. Aj s veľmi nízkymi peroxidmi (ktoré sú dokonca nižšie ako tie, ktoré sa používajú pri bežnom farbení), sa dajú vykúzliť blond vlasy. Demi-permanentné farby, naopak, neprenikajú do vlasu a ostávajú iba na povrchu, čiže vytvoria farebný film, ktorý nemení podstatu farby vlasu. Tieto farby majú vždy PH vlasu cca 5 a tým pádom vlas neničia.  Demi-permanentné farby sa vymývajú používaním šampónov a vydržia na vlase od 4- 6 týždňov,“ dopĺňa Mária.

Broskyňové blondínky a višňové brunetky

Samozrejme, nie každému sa hodí úplne všetko, ale buďte si isté, že pre každú z nás sa nájde aktuálny trend, ktorý nám dodá nevídaný šmrnc. Skúsená kaderníčka, ktorá sa vie vyhrať s farbami a tiež kontúrami tváre dokáže vykúzliť trendy a neopozeraný odtieň či už máte svetlé, alebo tmavé vlasy. „Brunetky zažiaria z aktuálnych trendov v odtieňoch červenej. Výrazná a šťavnatá čerešňová, tmavý gaštan, čokoláda alebo káva, žiarivá oranžová či svetlá škoricová. Blondínky oslobodí od všednosti jemná broskyňová, tlmená ružová, svetlá ružovo-oranžová alebo napríklad studená blond s platinovými odtieňmi. Podľa želania môžeme zvoliť výrazný styling alebo aj elegantné prevedenie s ohľadom na zvýraznenie kontúr, teda prispôsobenie sa osobnosti a črtám tváre či dokonca vlastnostiam klientky. Možnosti a prevedenia sú nekonečné. Všetky sú bezpečné a čo je najlepšie - vopred si určíme, ako dlho chceme, aby toto farebné dobrodružstvo trvalo,“ dodáva Laura.

Tak čo, ako sa najbližšiu sezónu vyfarbíte vy?

TIP: Videli ste už, ako vyzerá koža pod vlasmi a čo všetko môže ukrývať? Starostlivosť o vlasy je celá veda. Ak túžime po tom, aby boli naše vlasy skutočne korunou krásy, mali by sme venovať pozornosť aj vlasovej pokožke, životnému štýlu a nášmu celkovému zdraviu. Viac sa dočítate v článku Problémy s vlasmi odhalí trichologické vyšetrenie .

Zdroj foto: (c) YOU HAIRSTYLING


O YOU HAIRSTYING

YOU HAIRSTYING je kadernícky a trichologický salón v Bratislave, ktorý učí ženy milovať svoje vlasy. Založila ho v januári 2017 kaderníčka a trichologička Mária Juríková. V kaderníctve pracuje stabilný team dievčat, ktoré sa neustále vzdelávajú, aby našej klientele boli schopné poskytovať služby založené na najnovších trendoch a technikách.

Viac informácií nájdete na https://www.byyou.sk/ a https://shop.byyou.sk/

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.