Najkrajšie vlasy sú zdravé vlasy

Vlasy nás chránia aj skrášľujú, zároveň sú dobrým ukazovateľom nášho zdravotného stavu. Napriek tomu, sa k ním často správame nešetrne a úmyselne si ich poškodzujeme.

vlasy 1000x667

Od nepamäti strih a farbu vlasov ovplyvňoval módny diktát. Už v staroveku si ľudia farbili vlasy a používali rôzne vlasové pomôcky. Rímske ženy obľubovali rôzne ozdoby vo vlasoch z kvetov lotosu, drobné perličky a zlaté stuhy.

Vysoký spoločenský status charakterizovali husté a dlhé vlasy. Niet divu, že v móde sa uplatnili rôzne parochne, ktoré poznali už starí Egypťania. Najväčšiu popularitu však zažili v období baroka. Boli obrovské a zložité. Ich nositelia veľakrát mali na hlave parochňu, ktorá dvakrát prevyšovala ich hlavu. Doménou francúzskych šľachticov a francúzskeho kráľa Ľudovíta XIV. boli tzv. alonžové parochne, ktoré siahali až po ramená.

Dlhé vlasy odpradávna symbolizovali slobodu a nespútanosť, čo sa prejavilo aj v období hippies (60. roky) a u nás v 70. rokoch sa stali dlhé vlasy prejavom rebélie voči socialistickému zriadeniu.

Vlasy na hlave majú svoju biologickú funkciu. Chránia pokožku hlavy pred UV žiarením a napomáhajú termoregulácii. Podobne ako naše ochlpenie na našom tele, vlasy tvoria keratín, stavebnú bielkovinu, ktorá sa niekedy označuje ako rohovina. Vo vlasových produktoch sa používa hydrolyzovaná podoba získaná z vlny oviec. Keratín v šampónoch zvláčňuje a hydrátuje vlasy.

Svetlé vlasy sú tenšie, tmavé a ryšavé vlasy sú v priemere silnejšie. Na pokožke hlavy sa ich nachádza približne 90 000. V letnom období vlasy rastú rýchlejšie vďaka tepelnej stimulácii a na vypadávanie vlasov má vplyv náš hormonálny systém. Negatívne na naše vlasy vplýva stres, choroby a chemoterapia.

Vlasová hygiena
Požiadavky na údržbu vlasov sa menia našim vekom a typom vlasu. Suchej pokožke skôr škodí časté oplachovanie, pretože hrozí vznik lupín. Majiteľom mastných vlasov časté umývanie prospieva, za podmienky, že používajú vhodnú vlasovú kozmetiku. Po umytí, mokré vlasy zľahka prečešeme a radšej necháme postupne vyschnúť. Ak ste zvyknutá na fén, zvoľte nižšiu teplotu a držte ho ďalej od vlasov. Pri pravidelnom používaní kulmy a vlasovej žehličky, dochádza k lámaniu vlasových vláken.

POZOR na zložky v šampónoch a kondicionéroch
Medzi sporné látky patria sulfáty, ktoré sa podieľajú na vytváraní bohatej peny. Na citlivej pokožke môžu spôsobiť nadmerné šupinatenie. Silikóny sú látka, ktorá chráni pred vysokými teplotami a mechanickým poškodením. Na druhej strane, niektoré z nich sa ťažko zmývajú, vrstvia sa okolo vlasu , čím sa stáva uzatvorený a začne sa vysušovať. Preto je vhodné meniť po určitom čase šampón a kondicionér a suchým vlasom dopriať výživnú a hydratačnú kúru.

JEDÁLNIČEK ZDRAVÝCH VLASOV

Železo: červené mäso, slivky, kokos, hrozienka
Minerály: mliečne výrobky, ovocie, zeleniny, mäso
Vitamín A: Kukurica, kapusta, mrkva, rybí tuk
Biotín: strukoviny, mlieko, sója, ryža, pečeň, ovsené vločky, ryža

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.