Kúpele či sauna?

Vďaka rôznym wellnes pobytom sa sauna a parné kúpele opäť stávajú obľúbeným relaxačným miestom, kde telo naberie nové sily. Viete, ktorý z nich vám najviac ulahodí? Skúste si vybrať s nami, čo vám vyhovuje.

hotel_eco_friendly

Sauna je fínsky vynález, kde sa kombinuje teplý suchý vzduch s ľadovým ochladením. Pre náš organizmus má sauna blahodárne účinky, pretože pri teplote vzduchu cca. 90 °C stúpa frekvencia tepu a zlepšuje sa prekrvenie, čo má za následok posilňovanie imunitného systému. Telo sa potením zbavuje jedovatých látok a pokožka sa zvláčňuje. Ideálny spôsob v saune pozostáva z 2 až 3 pobytov v saune maximálne 15 minút, po ktorom nasleduje osvieženie pod ľadovou sprchou alebo v bazéne.

Rímske kúpele – sú spojením sauny a pary s termálnymi účinkami minerálnej vody.

Parný kúpeľ

Na rozdiel od klímy v saune, v „pare“ zažijete teplý vlhký vzduch, ktorého vysoká vlhkosť (100%) vytvára s ideálnou teplotou cca. 40 –55°C vhodnú klímu na ľudský organizmus. Podobne ako pri saune dochádza k otváraniu pórov, k výraznému poteniu ale súčasne vlhkosť vzduchu zabraňuje ochladzovanie organizmu. Každý stupeň telesnej teploty naviac oproti prirodzenému stavu, má za následok zvýšený metabolizmus, pričom spaľujete o cca. 15 % viac. Parným kúpeľom nestrácate len tekutiny ale aj nežiadúce kilá. Vplyvom „pary“ stúpa spotreba kyslíka a zväčšuje sa vylučovanie oxidu uhličitého, čím dochádza k stimulácii životných funkcií. Parný kúpeľ je aj podporným opatrením pri liečbe astmy, zápale priedušiek, reumatizmu, preťaženiu svalov a porúch prekrvenia.

Haman – orientálny parný kúpeľ, ktorého vzduch je vlhký 45°C . Vo veľkej miere hydratuje pleť a hĺbkovo uvoľňuje svalstvo. Po 10 minútach mierneho potenia sú póry rozšírené a pokožka je pripravená na mydlovú masáž, typickú pre haman. Zároveň sa vaša pleť krásne vypne vďaka mikro jemným častičkám pary.

 Zdroj foto: Freepik

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.