Staňte sa interiérovým dizajnérom a dajte svojmu domovu nový vzhľad

Napísal Pavla Mudrochová 06. jún 2023

Blížiace sa teplo a slnečné dni v mnohých vyvolávajú impulz na inováciu interiéru. Tá nemusí byť náročná ani finančne nedostupná. Stačí dobrý nápad a riadiť sa jednoduchými tipmi. Aké zvoliť doplnky a aké farby sú tento rok trendy, aby bol domov svieži, čistý a vyladený?

korado_060623

A čo si počať s oprýskaným a nevzhľadným radiátorom? Na inšpiráciu uvádzame pár jednoduchých tipov, ako jednoducho zútulniť váš domov a nezruinovať pritom vašu peňaženku.

Ako vymaľovať interiér? Aj farby môžu ušetriť energiu

Odborníci jednoznačne odporúčajú vymaľovať interiér raz za 4 až 5 rokov. U rodín s malými deťmi alebo domácimi miláčikmi každé dva roky, pretože sa v starej maľbe držia baktérie, prach a ďalšie nečistoty, ktoré môžu výrazne zhoršovať kvalitu vnútorného prostredia. „Na maľovanie miestností je často nesprávne pozerané iba z pohľadu estetiky. Dôležitým faktorom je aj hygiena, čistota a bezpečnosť,“ hovorí Stanislav Kralovanský z Cechu maliarov, lakovníkov a tapetárov SR. Navyše podľa neho niektoré druhy farieb vedia dokonca ušetriť energiu. Farby, ktoré sú označené Light & Space totiž oveľa viac odrážajú svetlo av miestnosti potom stačí inštalovať slabšie žiarovky.

Tento rok sa nesie v znamení jasných farebných odtieňov

Farebnú škálu v tomto roku ovládajú teplé tóny a sýte odtiene. „Miesto šedej, čiernej a béžovej sa do popredia derú energizujúce farby, najmä červenoružová,“ hovorí renomovaná architektka Jana Slezáková a dodáva, že v spálni a obývacej izbe hrá prím aj jemná zelená a šedomodrá. Farby sa kombinujú s prírodným drevom, a to ako na podlahe a nábytku, tak aj obklady na stenách. Prírodné materiály majú veľmi dlhú životnosť, pôsobia upokojujúcim dojmom a vytvárajú príjemné prostredie. Nábytok z masívneho dreva alebo doplnky z kože, slamy, ratanu či kameňa dodajú interiéru eleganciu a útulnosť a dokážu ho vhodne prepojiť s exteriérom.

Dominantou interiéru môže byť aj radiátor

Pokiaľ farba existujúcich radiátorov nevyhovuje vysnívanému interiéru alebo sa na nich podpísal zub času, nie je hneď nutné premýšľať o ich výmene. Existuje rýchla a ekonomicky nenáročná varianta. „U niektorých typov radiátorov môžeme namontovať iba novú prednú dosku vo farbe, ktorá skvele doplní interiér. K celkovej zmene odporúčame vymeniť aj bočnice a vrchnú mriežku,“ uvádza Luboš Rydlo, produktový špecialista zo spoločnosti KORADO, ktorá je najväčším českým výrobcom oceľových vykurovacích telies. Dizajnoví nadšenci si určite vyberú z viac ako 200 farebných prevedení. Už dvadsať rokov je každoročne spoločnosťou Pantone Color Institute vyhlasovaná farba roka. V roku 2023 je to odtieň Viva Magenta, odvážna červenoružová farba, ktorá bude ovplyvňovať umenie, dizajn, interiéry, módu i každodenný život. „Aj my sme si farbu veľmi obľúbili a zaznamenali sme, ako sa o ňu zvýšil záujem,“ upresňuje Rydlo a dodáva, že odtieň do interiérov vnáša výrazný a efektný farebný prvok.

Modernizáciu radiátora zvládnete sami za pár minút

Aj menej zdatní majstri zvládnu modernizáciu radiátora pomocou čelnej dosky sami, inštalácia je veľmi jednoduchá. „Veľmi jednoducho sa pripevní bez akéhokoľvek vŕtania, lepenia či skrutkovania, a to pomocou háčikov a magnetov. Za pár minút je radiátor ako nový,“ popisuje postup výmeny Rydlo. Pre dokonalý vzhľad odporúča aj výmenu bočných krytov a hornej mriežky. „Ak chcete radiátor vylepšiť so všetkým, v ponuke sú aj náhradné diely vo forme bočných krytov a krycej mriežky. Tie je možné farebne prispôsobiť čelnej doske, alebo naopak vytvoriť farebný kontrast,“ dopĺňa možnosti kombinácií.

Pozrite si video:

Zdroj foto a video: KORADO

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.