Nenechajte sa využívať!

Jedným z často citovaných slovenských prísloví je "pre dobrotu na žobrotu". Používate ho aj vy? Hlavne vďaka svojim bezcharakterným kolegom? Kolegov si na rozdiel od priateľov nevyberáme. Sú akí sú. 

2601 17 1200x800

Musia však rešpektovať stanovené pravidlá hry a slušnosti. Keď tak nerobia, ohraďte sa! Podľa typu problému: najskôr medzi štyrmi či ôsmymi očami; potom u nadriadeného. Akceptovať "vyciciavačov" sa nevypláca.

Večne obsadený telefón. 
Ak máte spoločnú kanceláriu a spoločnú linku s kolegom (kolegyňou), ktorého krvný obeh je napojený na telefón, netolerujte to. Vysvetlite mu, že pokiaľ jeho telefonické rozhovory nebudú vecné, krátke a v prevažnej miere pracovné, budete sa sťažovať u nadriadeného. V prípade, že je vás v kancelárii viac, povedzte to otvorene a nahlas. Pokiaľ to neurobíte, sťažujúci sa klienti či výdavky za telefón "padnú" aj na vašu hlavu. Prečo by mali?

Psychoterapia zdarma. Mnohí komunikatívni ľudia majú tendenciu donekonečna obťažovať kolegov so svojimi problémami. Rozoberajú situácie, ktoré ich vykoľajili, chrlia prúd sťažností na všetko, čo im vstúpilo do cesty. Hovorí sa tomu tiež "ventilovanie". Ak prejavíte niekoľkokrát za sebou porozumenie a budete dotyčného pozorne počúvať, už sa ho tak ľahko nezbavíte. Vycíti, že ste tá správna "korisť", teda poslucháč poskytujúci psychoterapiu zdarma. Pokiaľ tieto výlevy neutnete, obráti sa situácia proti vám: napokon vás pre neschopnosť preradia na horšie miesto alebo vyhodia z práce. A môžete sa staviť, že váš výrečný kolega sa za vás ani nepostaví ani vám nebude robiť psychoterapeuta.

Ukradnuté nápady.
 Vediete so svojimi kolegami rozhovory "voľných asociácií" a zrazu zistíte, že vaše nápady bez udania pravého autora skončili u šéfa? Bežná prax. Bezcharakterný človek také niečo urobí a ani okom nemihne. V opačnej situácii by však jeho sťažnosti siahali až na Ústavný súd. Pokiaľ nechcete vyjsť naprázdno, neplytvajte nápadmi v spoločnosti "zlodejov".

Rivalita. 
Nedostávajú sa k vám včas potrebné informácie? Prečo asi, nie je ťažké uhádnuť... Ide o naozaj ťažko preukázateľný spôsob podrážania: vždy sa možno vyhovoriť na zábudlivosť, neprítomnosť, nedostatok času... Pokiaľ sa niečo také stane dvakrát, požiadajte svojho nadriadeného, aby sa k vám všetky potrebné informácie "presúvali" bez prostredníka.

Firemná ne-kultúra. 
K atmosfére firmy, v ktorej pracujete, patria aj klebety a intrigovanie? Nezapájajte sa, ale nájdite si spojencov približnej vlnovej dĺžky, ktorí budú pri útokoch na vás tvoriť "obranný val". Ak sa s klebetami o sebe stretnete bezprostredne, reagujte nahlas pred svedkami a žiadajte vysvetlenie; zdôrazniac, že táto konfrontácia vás celkom dobre pobaví, keďže ide o lož, ale asi nebude príjemná tomu, kto ju vedome šíri. Pokiaľ tak neurobíte, nakoniec všetci uveria, že to, o čom sa hovorí, je pravda.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.