Elegancia nemusí byť prepychom

Napísal Ingrid Abrahámfyová 18. január 2012

Urputnou snahou po štýlovosti skĺznu mnohí do čudných extrémov. Iveta Ledererová nám však vie ukázať cestu vedúcu k nevtieravej elegancii.


femme: Poznáme to najmä u ...násť ročných. Tak veľmi sa potrebujú odlíšiť od starších, až napokon vytvoria svoju vlastnú obdobu uniformy. Ako zistíme, čo je pre nás najvhodnejšie a podľa čoho sa máme orientovať, keď hľadáme svoj štýl?

Iveta Ledererová: Hneď ako si začíname uvedomovať samých seba, podvedome sa zaoberáme tým, ako vyzeráme a pôsobíme na svoje okolie. Naše povahové založenie určí, či sa snažíme vyniknúť, alebo splynúť z davom. To sú už vlastne prvé známky vytvárania si individuálneho „image“. Samozrejme, niekomu sa darí viac, inému menej. Tí sebakritickejší sa obrátia na odborníkov a tam sa začína moja práca. No, a ako zistiť, či je môj poradca dobrý? Najjednoduchšie to poznáte, keď si pozriete niekoho o koho sa už stará, to je totiž najlepšia reklama.


femme: Celý svoj profesionálny život sa venujete móde, ale dlhé obdobie ste boli jedna z mála, ktorá navrhovala pánsku módu. Čím sa líšia zákazníčky od zákazníkov?

Iveta Ledererová: Počas štúdii i po nich som sa venovala najmä textilnej tvorbe a k odevom som sa dostala vlastne tiež cez túto oblasť. Na Jesenný Salón v Paríži som pripravovala tapisériu, do ktorej som zapracovávala stužky a čipky. So zvyškami, čo mi zostali, som nemala konkrétne plány, ale keďže som v tom období mala malé dieťa, na nejaké veľkolepé projekty mi nezostával čas. Tak som si vyrobila sako. Také isté si u mňa objednala aj priateľka a o nejaký čas som už mala objednávku od jej manžela na vestu. Bol totiž sudca a chcel mať, po zoblečení taláru, na sebe niečo pohodlné, ale zároveň formálne. A potom to už išlo od zákazky až k obchodu... Zásadné rozdiely pri navrhovaní pre ženy alebo mužov nevidím, zohľadňujú sa tie isté kritériá, ale prístup zákazníka a zákazníčky je naozaj iný. Muži, keď sa už pre nejaký odev rozhodnú, zotrvajú pri zvolenom. Ženy, ako keby zosobňovali príslovie „že nevedia, čo chcú, ale neprestanú, kým to nedostanú...“. Donekonečna výber menia, na pomoc si volajú rôznych „poradcov“ a neraz sa v poslednej chvíli, keď už ich tlačí čas, rozhodnú pre úplne prvú voľbu.

Foto: Archív Iveta Ledererová


femme: Bohorovné presvedčenie, že „toto by som zvládla aj ja“ často pramení z úplnej nevedomosti. V čom spočíva umenie dobrého „imidž konzultanta“?

Iveta Ledererová: Mnohí predpokladajú, že treba mať dôkladné školenie, alebo odborné vzdelanie a byť primeraným psychológom. Pravdaže, bez empatie sa dobrý poradca nezaobíde, ale potrebná je predovšetkým značná životná skúsenosť. Takýto konzultant by už mal mať niečo zažité, poznať rozličné prostredia a spoločenské situácie. Len tak totiž môže k zákazníkovi pristupovať erudovane a s citom k jeho typu a životnému štýlu.

femme: Poradenstvo by sa dalo prirovnať k určitému druhu osvety. Máte za sebou viacročné pedagogické pôsobenie a v súčasnosti prednášate históriu a dizajn mäkkých materiálov na Ústave dizajnu na STÚ FA ...

Iveta Ledererová: Áno, venujem sa výtvarnej aj pedagogickej činnosti a momentálne pôsobím ako externý pedagóg na STÚ FA. Mám šikovných študentov, takže ma práca veľmi baví. Rada by som rozšírila toto svoje pôsobenie a ktovie, možno to v súčasnej dobe, keď narastá záujem o zážitkové vzdelávacie kurzy bude zaujímavé aj pre amatérov - milovníkov dizajnu či umeleckého remesla.

femme: Nedávno ste vo Švajčiarsku vystavovali svoje obrazy, v ktorých nezapriete textilnú výtvarníčku. Je klasická tapiséria na vymretie?

Iveta Ledererová: Moja výtvarná činnosť sa skutočne posledné roky sústredila najmä na obrazy. Mám za sebou celkom úspešné zahraničné prezentácie a budúci rok by som mala vystavovať aj v Bratislave. A či je klasická tapiséria na vymretie? Tapiséria je, veľmi zjednodušene povedané, vlastne plastika v inom materiály. Ako taká je náročná na množstvo materiálu a času pri jej vytváraní a dnes už vlastne pominuli praktické dôvody, pre ktoré bola „vymyslená“. Ale ako umelecké dielo asi nezanikne a ktovie, možno sa vráti prostredníctvom nejakej módnej vlny....   

Foto: Archív Iveta Ledererová 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.