10 tém, ktoré by ste so svokrou rozhodne nemali riešiť

Napísal Kristína Chudá 03. jún 2024

Udržať si dobrý vzťah so svokrou je doslova alchýmia. Aj keď ste obe tolerantné a otvorené, predsa len vás delí celá generácia a vy sa navyše musíte deliť o lásku jej syna. Aby vaše spoločné fungovanie bolo čo najpríjemnejšie, je potrebné vedieť, o čom sa so svokrou baviť.

freepik_women_3_generation

A hlavne – čo s ňou neriešiť...

Vášho manžela

Alias jej syna. Samozrejme, že váš milý má svoje chyby. A samozrejme, že za niektoré z nich môže jeho matka a jej výchova. To jej ale nikdy nehovorte. Svokra je totiž presvedčená, že jej synček je najlepší na svete a ona pri jeho výchove nepochybila, a beda tomu, kto si dovolí o tom pochybovať.

Jej nevhodné správanie

Pamätajte si, že vaša svokra je takmer svätica. Priviedla predsa na svet vášho manžela, ktorého ste mali tú česť si vziať, preto ju musíte uctievať. Ak sa dostanete do situácie, keď vám správanie vašej svokry bude akokoľvek proti srsti, snažte sa z „miesta činu“ elegantne zmiznúť, prípadne zmeniť tému hovoru. Rozhodne ju nekritizujte priamo do očí, mohli by ste sa totiž na oplátku dozvedieť niečo nepríjemné o sebe.

Jej manžela

Je super, že so svokrom máte skvelý vzťah. Veta „Váš manžel je bezchybný chlap, keby sme sa stretli za iných okolností, neviem, ako by to dopadlo“ vašu svokru ale rozhodne nepoteší. Naopak, mohla by v nej vyvolať žiarlivosť a tiež strach a to by určite neviedlo k ničomu dobrému.

Rodinné recepty

Nepúšťajte svokru do kuchyne. Pokiaľ vás čaká spoločný obed vo vašej réžii, snažte sa mať všetko pripravené ešte pred jej príchodom. Ak totiž prekročí prah kuchyne v „dobrej vôli“ vám pomôcť, ste stratená. Pretože jej rodinný recept na zemiakový šalát je stopercentne lepší ako váš rodinný recept.

Vaše deti

Ako babička vám určite bude hovoriť do výchovy. A určite bude vnúčatá rozmaznávať. Zmierte sa s tým, od toho predsa babičky sú. Škody napáchané prarodičovskou láskou určite nebude také ťažké napraviť a vy budete rada, že svokra vaše deti neštve proti vám. A hlave veľmi oceníte tie voľné víkendy, kedy budete mať stráženie a s manželom čas sami pre seba.

Vašich bývalých partnerov

Možno si so svokrou skvele rozumiete. Napríklad pre vás nie je problém zájsť s ňou na kávu alebo si dať pohárik vína. Buďte ale opatrná s výberom tém hovoru. Aj keď budete mať pocit, že sa jej môžete zveriť s čímkoľvek, vynechajte vašu búrlivú mladosť a zoznam partnerov. Vaša svokra môže byť chápavá, avšak jej syn pre ňu bude na prvom mieste a vy určite nechcete, aby sa mu donieslo, čo všetko ste „zamlada“ vyvádzala.

Vaše gynekologické problémy

Trápi vás kvasinky alebo iný nepríjemný gynekologický problém, ku ktorému ste pravdepodobne prišli vo verejnom plaveckom bazéne? Svokra nemusí vedieť všetko! Dosť pravdepodobne vás totiž okamžite začne podozrievať z nevery a navyše – čo ak od vás nejakú tú nepríjemnosť chytí aj jej synáčik?

Vašu matku

Vaša matka a vaša svokra spolu stále budú „zvádzať boj“. O vašu priazeň, o priazeň vášho manžela i lásku vašich detí – ich vnúčat. Ak sa svokru niekedy posťažujete na vlastnú matku, buďte si istá, že skôr alebo neskôr to bude použité nielen proti vám, ale aj proti nej.

Vybavenie jej bytu

Nepáčia sa vám tie strašné háčkované dečky na konferenčnom stolíku vašej svokry? Alebo vzorka závesov v jej spálni? Prípadne nová obria pohovka v obývačke? Nekritizujte! Vyjadrite sa pochvalným pokyvkaním hlavy a pokiaľ a je od vás vyžadovaná verbálna interakcia, vyseknite striedmy kompliment. Avšak opatrne, inak si môžete byť istá, že háčkované dečky alebo závesy nájdete na Vianoce pod stromčekom.

Jej domáceho maznáčika

Áno, všetci viete, že pudlovi Betke strašne ťahá z papuľky. Že jej srsť vyzerá, ako keby mala prašivinu. Že vďaka vykrmovaniu paničky je skôr širšia ako dlhšia. Že je to rozmaznané stvorenie bez vychovania. Pred svokrou sa ale neopovažujte svoje revolucionárske názory vôbec vyslovovať. Betlka je veterán a v rodine vášho manžela pôsobí 12 rokov, čo je trikrát viac ako vy. Má teda výsadné postavenie a vy máte tú česť ju uctievať.

Zdroj foto: Freepik

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.