Rozhovor s Ninou Rybárovou - autorkou animovaného filmu Krížom Krážom

Napísal Michaela Malíková Bejdová 11. október 2023

Krátky animovaný film pre deti Krížom Krážom prepája vyšívané vzory so svetom videohier. Archaické vzory kombinuje s pixelovou grafikou čím vzniklo unikátne dielo. Hlavnými hrdinami príbehu sú ručne vyšívané lesné zvieratká, ktoré prežívajú každodenné pocity podobné tým našim.

krizom_krazom_kozliatko

Lásku, nenávisť, pýchu aj žiarlivosť. Bájkový príbeh sa odohráva na ploche kanavy, kde vyrastá les, v ňom žije kozľa a spolu s líškou a vtáčikom zažíva rôzne dobrodružstvá.

Výtvarný koncept filmu a réžia vznikla v spolupráci Niny RybárovejTomáša Rybára. Nina má za sebou dlhodobé pôsobenie v kultúrnej oblasti na poli dramaturgie, písania, marketingu, PR a copywritingu. Na konte má množstvo tvorivých spoluprác, napríklad so zoskupením KundyCrew, ktoré je známe svojimi výšivkami, z ktorých napokon vyšiel aj koncept filmu. Tomáš je ilustrátor, grafický dizajnér a art director v jednej osobe, držiteľ ocenení ako Best Game na Trnava Game Days Jam 2019 či Best Aesthetics Awards na Bratislava Game Jam 2018.  

Za scenárom filmu stojí spolu s Ninou Rybárovou aj Barbora Németh. Je absolventkou dramaturgie a scenáristiky na Filmovej a televíznej fakulte VŠMU. S manželom, Filipom Némethom, napísala knihu pre deti Tvojazem, dobrodružstvá Rikiho a Emy, ktorá je voľným pokračovaním celovečerného animovaného filmu Tvojazem.

Slovenské festivalové uvedenie mal film na festivaloch Febiofest, Fest Anča a 4 Živly. Uviedli ho aj na Medzinárodnom filmovom festivale v portugalskom Lisabone, Medzinárodnom filmovom festivale pre deti a mládež v Busane v Južnej Kórei, na Filmovom festivale Concorto v Taliansku a o Hlavnú cenu si film zasúťaží na 42. ročníku Festivale krátkych filmov Uppsala vo Švédsku.

Film Krížom Krážom vznikol v slovensko–českej  koprodukcii. Produkujú ho filmové spoločnosti Super film a MAURfilm. Film finančne podporili Audiovizuálny fond a Státní fond kinematografie. Do slovenských kín ho prinesie Asociácia filmových klubov na Slovensku spolu s filmom Yuku a himalájsky kvet.

krizom_krazom_rozhovor

Čo bolo pre vás motiváciou pustiť sa do tvorby animovaného filmu?

Nina Rybárová: Animovaná krížiková výšivka - tento nápad vznikol, keď sa nám raz podarila krátka animácia vyšívanej pozvánky na workshop Kundy Crew. Veľmi dobre nám to fungovalo, lebo všetci máme tak nejak radi pixelovú grafiku a jej animáciu. Baví nás to šifrovanie obrázka do zjednodušených štvorčekov. A vyšívané to bolo veľmi milé, preto sme už ďalej nevedeli prestať rozmýšľať, aké by to mohlo byť, vytvoriť takto vyšívaný animovaný film.

Ako vznikol nápad rozpohybovať výšivku, inšpirovali vás aj iné vyšívané filmy?

Nina Rybárová: Krížiková výšivka má v našom regióne svoje špecifické ukotvenie v konkrétnych vzoroch a motívoch opakujúcich sa v tradičnej ľudovej tvorbe. Rozhodli sme sa z nich čerpať, nevymýšľať nový obrazový štýl, ale rozvinúť folklórny motív vajnorských vzorov. Konkrétne postavičky z nášho príbehu, kozička a vtáčik, sú presne také, akými dekorovali obrusy a podušky naše staré mamy alebo aké bolo vídať na chalupách, keď sme boli deti, no a ešte dávnejšie boli mocnými ochrannými symbolmi napríklad na kútnych plachtách. (pozn.: kútna plachta je obdĺžniková textília, ktorá slúžila na priestorové oddelenie šestonedieľky od ostatného priestoru miestnosti v reálnom i magickom zmysle.)

Pri prvotnom prieskume k filmu sme hľadali, či už niečo podobné niekde predtým vzniklo. Našli sme vždy len rôzne príbuzné formy, rozličné textilné animácie a podobne. V tradícii československej animovanej tvorby je zopár pozoruhodných filmov, ktoré vychádzajú z tradičnej ľudovej tvorby, rôzne stop-motion filmy so slamou, šúpolím alebo s rozanimovanou paličkovou čipkou. Cez internet sme sa dostali dokonca aj k vyšívanému animovanému filmu, bol to videoklip s perzskou výšivkou, no išlo o čosi celkom iné z hľadiska ilustrátorského jazyka. Celkom odlišne sa kreslí aj číta kreslený-vyšívaný obrázok a inak jeho niekoľko pixelová miniatúra, resp. v našom prípade symbol v krížikovej výšivke. No a presne v nej sa odohráva celý náš rozprávkový svet.

Kto vás priviedol k vyšívaniu a kde hľadáte námety pre svoje motívy?

Nina Rybárová:  Výroba animovaného filmu je v zásade piplačka, priblížite nám proces ručnej výroby filmu. Je to časovo náročnejšie ako regulárne kreslenie sekvencií.

Je možné vyjadriť všetky námety cez vyšívané scény?

Nina Rybárová: Rozhodne to nie je možné. Námety vznikali v tomto prípade na mieru forme. Zvolená technika animovanej pixelovej grafiky nás limitovala v tom čo sme chceli a mohli povedať/ukázať. Naša cesta bol minimalizmus a tak sme sa hneď na začiatku rozhodli stanoviť si ďalšie limity. Vybrali sme si tematicky obmedzujúci rámec archaických zvieratiek. Našim hrdinom nezazvoní telefón, ani nezačnú jesť čipsy. Žijú si svoje zvieracie životy, tak, ako by to bolo ozaj pravdepodobné, keby sa v lese pri nejakej príležitosti kozliatko a vtáčik skamarátili teraz, či pred päťsto rokmi. Ďalším limitom, ktorý sme si určili, bola farebnosť, monochromatický vzhľad robí modrá bavlnka na bielej kanave, pričom postavy a jabĺčko medzi nimi, sú červené.

Dodržať všetky stanovené pravidlá a vytvoriť v nich zrozumiteľný príbeh, to bola pre nás najzaujímavejšia tvorivá výzva. Veľa sme sa spolu nasmiali pri vymýšľaní dejov a riešení, najmä keď nám to rôzne nevychádzalo a vybočovalo z tej našej pomyselnej ohrádky.

Zároveň sme si však dovolili trocha uletieť pri rozprávaní, videoherná dynamika, ktorá k pixelovej animácii tak nejak prirodzene patrí, nám priam núkala niektoré skratky a vtipy, ktoré sme si nechceli odpustiť. Aspoň tým potvrdzujeme, že film Krížom Krážom vznikol teraz a píše sa rok 2023.

Aké posolstvo by ste chceli svojim filmom povedať divákom? Je vašim zámerom šíriť aj osvetu o kúzle tohto typu ručnej práce?

Nina Rybárová: Ťažko odpovedať na túto otázku. Námet vychádza z ľudového porekadla a posolstvom je samotný príbeh s pointou, že až “v núdzi spoznáš priateľa”. Sme radi, že sme mohli ešte väčšmi posunúť kúzlo ručnej práce, v tomto prípade krížikovej výšivky, ktorá v animovanom filme dostala život.

No práve ručná práca ako taká má nepochybne svoje kúzlo, poskytuje človeku priestor ponoriť sa do seba, v nejakom bode celkom vypnúť hlavu a nechať veci plynúť automaticky. Tak aj bez animátorských tímov ožívajú vzory a tvary v rukách ich tvorcov, jedno či vyrezávané, pletené, maľované atď. Preto, ak sa niekto po vzhliadnutí filmu rozhodne venovať ručnej práci, bude to skvelé. Určite to nie je strata času, naopak, jeho rozšírenie.

Je váš film určený primárne detským divákom?

Nina Rybárová: Film je pre určený pre deti a deti v nás. Dej je naschvál vybudovaný tak, aby bol zrozumiteľný aj celkom malému dieťaťu. Uvedomujeme si však, že väčšina detí si náš animovaný film zrejme nezaradí medzi svojich TOP10 obľúbených, napríklad preto, lebo nie je v 3D, nehýri farbami, postavičky nemajú krásne veľké oči ani celé portfólio nádherných emócií, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou animovaných rozprávok. Krížom Krážom sme, možno trocha odvážne, venovali deťom aj preto, aby sme im trocha ukázali svet nášho detstva. Preto aj ten dodatok „a deti v nás”. Aj ako dospelí sme stále deti, naivné, vždy ochotné uznávať staré dobré múdrosti a nostalgické za starým svetom nášho osobného detstva, hrajúc sa 8 bitové videohry alebo len tak snívať u starej mamy na prázdninách. 

Plánujete vytvoriť aj pokračovanie  tohto príbehu?

Nina Rybárová: Pri zložitom vymýšľaní námetu nám so scenáristkou Barborou Németh vzniklo zopár paralelných príbehov, ktoré by sa s trochou fantázie mohli udiať lesným zvieratkám, keby sme si chceli ďalej rozprávať príbehy lesných zvieratiek a rozoberať v nich ľudové porekadlá. No počas vzniku filmu Krížom Krážom sa rôznym participantom v tíme narodili dcéry, dokopy asi 8 dievčatiek, no a teraz sú v období, že chcú stále počúvať dokola tie isté rozprávky. Máme teda odkiaľ čerpať.

Ďakujeme za rozhovor.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.