Od fyzického lietania k „lietaniu duše“. Rozhovor o znížení hladiny stresu.

Napísal Kristína Chudá 27. september 2023

Pozná pocit bez tiaže. Ľubica Urbancová strávila ranné detstvo v Jablonici, potom sa presťahovali do Koválova. Po skončení gymnázia vyštudovala Vyššiu Odbornú Školu v Piešťanoch, odbor Hotelový Manažment a jazyky, pretože jej celoživotnou túžbou bolo cestovanie. 

freepik_reiki_923

Štrnásť rokov si životom doslova lietala. Momentálne sa venuje konzultáciám stresového manažmentu v novovzniknutom štúdiu Chill Senica. Tu na základe individuálnych sedení a rozborov pomáha každému, kto to potrebuje a podľa konkrétnej situácie používa špecifické techniky na zníženie vysokej hladiny stresu ale aj únavy, strachu, napätia, depresií, insomnie či chronických bolestí.

femme: Ešte nedávno ste lietali po svete ako letuška. Čo sa zmenilo? Prečo ste s tým prestali?

Ľubica Urbancová: Lietanie po svete počas 14 rokov bolo úžasné, ale aj únavné. A keď som chcela byť k sebe úprimná, musela som si ku koncu priznať, že sa mi zmenili priority a ako väčšina žien, túžila som po rodine a bábätku, čo bolo dosť ťažko realizovateľné, keď sme boli s manželom každý na inom kontinente. Zdalo sa mi, že som sa doslova nabažila všetkého, po čom som od detstva tak túžila, čo sa cestovania týkalo, prešla veľa zaujímavých miest a krajín a prestalo ma baviť tráviť nevyspatá dni na pobytoch sama v hoteli, alebo s cudzími kolegami z posádky.

femme: Čo bolo na práci letušky najťažšie a naopak najkrajšie?

Ľubica Urbancová: Ako najťažšie pre mňa bolo nekonečné prekonávanie únavy pri neustálych zmenách časových pásiem a nemožnosť pravidelne a kvalitne sa v noci vyspať, lebo väčšiu zložku našich letov tvorili práve tie nočné. Zmeškanie rodinných osláv, spoločných Vianoc, odpojenie od reality, rodiny a kamarátov doma bolo rovnako nepríjemné.

Najkrajšie pre mňa bolo spoznávanie nových krajín a ľudí, ich zvykov a tradícií. Na každom lete bolo úplne iné zloženie posádky, takže som takisto spoznala množstvo zaujímavých kolegýň a kolegov, nikdy nebola nuda, naopak, vždy kopec zábavy, s niektorými sme doteraz v kontakte v hlbokých priateľstvách a navštevujeme sa.

Naučila som sa rôzne nové zručnosti, ako podať prvú pomoc, používať defibrilátor, evakuovať 500 ľudí za 90 sekúnd, hasiť oheň, dokonca vyjednávať s únoscami. Vo voľnom čase sa zase potápať či fotografovať. Stala sa zo mňa “foodie”, čiže milovníčka rôznych jedál z celého sveta, dokonca som si zvykla i na štipľavé z Indie, Maroka, Thajska či Indonézie a snažím sa cudzokrajné korenie a bylinky zaraďovať i do varenia na Slovensku.

femme: Od fyzického lietania ste sa dostali k „lietaniu duše“. Ako sa to stalo? 

Ľubica Urbancová: Krásne ste to nazvali. Bolo to už počas lietania, keď som sa vďaka mame, ktorá si urobila kurz, zoznámila s Reiki a pocítila blahodarné účinky tejto techniky. Keďže som bývala veľmi unavená, trpela som častými migrénami a stresom, posledná vec, čo som chcela, bolo neustále sa dopovať nejakými liekmi. Vďaka Reiki som konečne objavila nástroj na vyriešenie týchto problémov a pustila som sa do teoretickej i praktickej výuky. O pár mesiacov som už mala za sebou 1.stupeň a pomáhala prikladaním rúk i mojím unaveným a vystresovaným kolegyniam na palube. Postupne som si prešla všetkými štyrmi stupňami, lebo si ma táto technika a filozofia úplne podmanili.

Musím povedať, že som jedna z mála, ak nie jediná na Slovensku, ktorá bola trénovaná japonskou Reiki učiteľkou priamo v Tokiu. Jej učiteľom je zase jeden z najstarších a najuznávanejších Reiki Majstrov nielen v celom Japonsku, ale na celom svete, dnes 88 ročný “Sensei” Hiroshi Doi. Preto znalosti priamo od nich rovná sa znalosti priamo zo zdroja a krajiny vzniku a to si veľmi vážim a cením.

Po skončení lietania som už v Dubaji mala vlastných žiakov i klientov a vyhľadávalo ma veľa miestnych vystresovaných podnikateľov.

femme: Slovo na päť písmen REIKI. Slovo, ktoré počujeme z mnohých smerov. Je tak známe a zároveň neznáme. Čo sú vlastne Reiki?

Ľubica Urbancová: Reiki je doslova duchovne vedená energia, Rei (duchovný, spirituálny) a Ki (energia). Nie je spojená ani protirečivá so žiadnym náboženstvom, je to doplnok a pomôcka pre nás k tradičným liečebným technikám. Vizualizujeme si ju ako kryštáľové biele svetlo, ktoré nám eventuálne pokrýva celé telo a napomáha v procesoch liečenia a samoliečenia. Keď sa zraníme, intuitívne si zranené miesto chytíme, rukami pridržíme, pomasírujeme- je to terapia dotykom. Ako systém vznikla pred 100 rokmi v Japonsku a dokáže sa ju podľa jednoduchých krokov a postupov naučiť každý, netreba sa toho báť. Prirovnala by som to k cvičeniu, ktoré, ak je pravidelne a správne vykonávané, pomáha nášmu fyzickému telu. Reiki pôsobí takto blahodarne aj vnútorne.

femme: Je teda Reiki psychickou liečbou?

Ľubica Urbancová: Reiki nie je iba o prikladaní rúk a “liečení”,  je to filozofia a spôsob žitia. Držíme sa 5.princípov, tzv. Reiki Gokkai, ktoré vyzývajú k bytiu v prítomnom momente, bez hnevu a prehnaných emócií, bez strachu a obáv a v láskavosti k sebe a iným. Ide o harmóniu tela, mysle a duše, ak je jedno z nich mimo rovnováhy, trpia aj tie ostatné. Bohužiaľ, väčšina ľudí sa spamätá až vtedy, keď sa im všetky problémy doslova “vrazia” niekam fyzicky a začne ich trápiť choroba alebo bolesti. Pritom mentálne zdravie a duševná pohoda sú primárne dôležité, pretože podľa mňa, všetko v našom živote záleží na našich myšlienkach a miery spracovania emócií.

femme: Ako pôsobí?

Ľubica Urbancová: Reiki ako terapia pôsobí na prijímateľa veľmi relaxačne a ozdravujúco a to na všetkých úrovniach, fyzickej, mentálnej, duchovnej. Naše telo si ako špongia naberá presne toľko a presne tam, kde to práve potrebuje.

Je to úžasná technika na relax a odstresovanie, zvýšenie kvality spánku, odstránenie vnútorných blokov a obáv a dokonca i mnohých bolestí. Väčšina ľudí pociťuje príjemné uvoľňujúce teplo a veľmi často pri terapii zaspia.

femme: Existuje niečo ako symboly reiki? Aký je ten Váš ten „naj“ symbol? 

Ľubica Urbancová: Áno, v tradičnom japonskom Reiki máme 4 symboly. Podľa tradície sú však posvätné a nemali by sa do podrobna rozoberať mimo štúdia Reiki. Kedysi v časoch bez internetu a Googlu sa odovzdávali z Reiki učiteľov výlučne na ich vybraných žiakov a tí boli poverení ponechať ich v tajnosti. Samozrejme, dnes si vieme veľa informácií dohľadať na internete, ale je dôležité vyberať si tie relevantné a fakticky overené.

Osobne som bola veľmi hrdá, keď som obdržala štvrtý - majsterský stupeň, ale najčastejšie v praxi využívam a mám v obľube takzvaný symbol sily.

femme: Ako vyzerá terapia Reiki u Vás? Harmonizujete aj čakry?

Ľubica Urbancová: V senickom štúdiu Chill Senica dbám hlavne na individuálny prístup ku každému návštevníkovi, keďže každý sme iný, máme za sebou iný príbeh a funguje nám niečo iné.

Čakry, meridiány, energetické centrá, aura, na to všetko samozrejme pozitívne pôsobíme a harmonizujeme. Zaoberám sa i inovatívnou technikou Access Bars, kde aktivujeme 32 špecifických bodov na hlave a veľmi nám to pomáha pri práci so starými vzorcami a vnútornými blokmi, doslova resetujú náš mozog.

Takisto využívam bezdotykové pranické liečenie, rozšírené hlavne v Indii a na Filipínach, pranickú psychoterapiu, vizualizáciu a dýchacie techniky.

Celé štúdio bolo navrhnuté a vybavené tak, aby na vás už pri vstupe dýchla atmosféra pokoja a kľudu, používam aromaterapiu, vodnú fontánu, meditačnú hudbu, veľa rastlín, sviečky a príjemné farby na ukľudnenie.

femme: Aký máte stupeň Reiki a čo to znamená?

Ľubica Urbancová: Mám najvyšší 4.stupeň, čiže som Reiki Majster - Učiteľ, čím som certifikovaná organizovať kurzy a učiť Reiki aj iných a odovzdávať im takzvané Reiki aktivácie či iniciácie. Tie sú nevyhnutné na správne presmerovanie energie cez nás, naše ruky, do prijímateľovho tela, na všetkých úrovniach, fyzickej, mentálnej, emocionálnej, spirituálnej. Neodovzdávame im totiž našu energiu, ale ako anténky využívame všetku energiu okolo nás.

femme: Aký je váš najväčší profesijný sen? 

Ľubica Urbancová: Rada by som, aby si čo najviac ľudí uvedomilo dôležitosť duševného zdravia a škodlivých vplyvov stresu na náš organizmus. Aby si pravidelne vyhradili čas pre očistu a podporu svojho vnútra a osvojili si jednoduché techniky, ktoré im efektívne pomôžu dostať sa naspäť do rovnováhy, napríklad Reiki. Je ich samozrejme viac, každému funguje niečo iné a najlepšie je namiešať si taký vlastný kokteil, či už dýchacie techniky, meditáciu, cvičenie, jogu, afirmácie, pobyt v prírode, tú správnu hudbu.

Ak by sa dalo, rada by som časť roka žila doma na Slovensku a časť napr.na Bali, ktoré je mojou srdcovkou a pravidelne tam organizujeme relaxačné pobyty.

Ilustračné foto: Freepik

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.