10 dobrých dôvodov, prečo klamať svojmu šéfovi

Napísal Kristína Chudá 11. november 2022

Klamať sa nemá! Ozaj? A keď si to daná situácia vyžaduje? Čo ak sa vás šéf medzi rečou spýta, či si hľadáte iné zamestnanie? Môžete to zahovoriť, otvoriť zaujímavú tému a dúfať, že sa k otázke už nevráti. Ale čo ak sa vráti. Čo odpoviete? Pravdu s tým, že vám hrozí výpoveď alebo lož, ktorá vás neohrozí?

unsplash_like_boss_w

Či už ich nazveme nadriadení, šéfovia či lídri, sú to dôležité osoby vo vašom profesionálnom živote. Nemajú právo vedieť o všetkom, čo sa vo vašom živote deje, čo viete, čo počujete a čo si myslíte alebo o čom pochybujete. Je to predsa vaša vec a ste sami sebou. Úlohou zamestnanca je robiť svoju prácu čo najlepšie ako vie. Na druhej strane úlohou šéfa je dať svojim pracovníkom dobrý dôvod na to, aby do práce prichádzali s dobrou náladou.

Byť vedúcim zároveň ale znamená pochopiť, že vzájomné vzťahy sú založené predovšetkým na obchodnej dohode. Tu je desať dobrých dôvodov, prečo klamať svojmu nadriadenému.

1. Posol zlých správ? Nie!

V prípade, že ste počuli, ako vášho šéfa ohovára niekto ešte vyššie postavený, v žiadnom prípade mu to nehovorte. Len ho to rozruší a bude chcieť vedieť, o čo presne v takom prípade išlo. Vy ale myslite na to, že nechcete byť osobou, ktorá mu doručí tieto negatívne správy.

2. Politika a náboženstvo je pred šéfom tabu

Bez ohľadu na to, koľkokrát sa vás nadriadený opýta na vaše náboženské či politické názory, pamätajte na to, že mu tieto informácie nemusíte prezradiť. Vyjadrite sa napríklad takto: „O podobné veci sa nezaujímam,“ alebo buďte striktnejší a dajte vedieť, že sa o tieto informácie nepodelíte slovami: „Svoje politické názory by som si rád nechal sám pre seba a to mimo práce.“

3. Byť tímový hráč

Ak sa vás šéf opýta, či sa jeho ďalší zamestnanci flákajú, nemusíte sa s ním podeliť o svoje názory alebo pocity, ktoré ste nadobudli z pracovných návykov vašich kolegov. Či už budú ďalší zamestnanci tvrdo pracovať, alebo hrať poker v zadnej miestnosti kancelárie, povedzte: „Myslím si, že týmto ľuďom sa darí dobre, ale mali by ste sa ich na to opýtať vy.“ Nedovoľte, aby vás niekto donútil robiť špióna.

4. Neviete o ničom

Ak sa vás nadriadený opýta, či si niektorý zo zamestnancov náhodou nehľadá inú prácu, vaša odpoveď musí vždy znieť nasledovne: „Nie že by som o niečom takom vedel, ale takýmto veciam nevenujem pozornosť.“ Aj keby si všetci vaši kolegovia hľadali iné zamestnanie, tak toto nie je správny spôsob, akým by na to mal prísť váš šéf.

5. Starajte sa len a len o seba

Aj toto sa vás môže váš nadriadený spýtať: „Je na mňa Megan stále nahnevaná kvôli tomu, že som jej odobral dvoch najväčších klientov?“ Na to by ste mali odpovedať: „O tom sa porozprávajte s ňou.“ A to aj v prípade, že Megan vášho šéfa celý posledný mesiac ohovára. Nie je správne, aby chcel od vás vyššie postavený človek vedieť, čo si myslia ďalší ľudia.

6. Hľadanie zamestnania

Ak si práve hľadáte inú prácu a váš šéf sa opýta: „Ak by som ti teraz zvýšil plat, bol by si spokojný a zostal by si tu?“ vašou jedinou možnosťou je odpovedať v tomto štýle: „To by som si veľmi cenil.“ Toto je od nadriadeného totiž ďalšia nevhodná otázka.

7. Žiadne klebety

Nehovorte svojmu šéfovi klebety, ktoré ste počuli napríklad o zmenách v spoločnosti, na iných oddeleniach alebo o rôznych ďalších problémoch, aj keby sa vás priamo opýtal na to, čo ste o tom počuli.

8. Dlhodobé plány v spoločnosti – vaša vec

Nadriadenému nedlhujete žiadne informácie o dlhodobých plánoch práce v spoločnosti. Ak sa vás opýta – napríklad v rámci každoročného prehľadu – „Čo by ste chceli z dlhodobého hľadiska vo firme robiť?“ tak mu poskytnite všeobecnú odpoveď: „Stále sa na to snažím prísť.“ Urobte tak v prípade, že nemôžete bezpečne vyhlásiť nasledujúce: “O dva roky by som vlastne chcel mať svoju spoločnosť.”

9. Šéf má vždy pravdu

Svojmu šéfovi nehovorte, čo si myslíte o jeho vodcovských schopnostiach. Môžete tak urobiť iba v prípade, že medzi sebou máte úprimný vzťah a viete, že by si túto spätnú väzbu zobral k srdcu. To by bol ale zriedkavý jav, keďže samotná nerovnosť v pracovných vzťahoch je zakotvená v hierarchickej štruktúre. Presne to je dôvodom, prečo si toľko pracujúcich ľudí necháva spätnú väzbu pre seba.

10. Víkend je váš

Nakoniec, ak sa vás šéf opýta: „Máte na tento víkend nejaké plány? Potreboval by som vás v práci, pretože tu máme krízu,“ nie ste povinný vždy odpovedať: „Nemám žiadne plány.“ Môžete mu jasne odvetiť: „Ospravedlňujem sa, ale nemôžem – môžem sa o to postarať v pondelok.“

V práci sa všetci snažíme nastaviť si hranice. Aj ten najmilší šéf však nie je vašim blízkym dôverníkom a naopak. Je od vedenia teda neférové, chcieť od vás, aby ste boli oboje – podriadený zamestnanec a aj poradca.

Zdroj foto: Unsplash


com/sites/lizryan/2017/11/15/ten-good-reasons-to-lie-to-your-boss/#2eb8cd355246

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.