Práca na diaľku a jej vedľajšie účinky – úzkosť

Zaznamenali ste po práci z domu zmenu vo svojom duševnom zdraví? Cítite sa viac vystresovaní napriek tomu, že nemusíte dochádzať do práce? Práca z domu môže byť náročná na vaše duševné zdravie.

shutterstock_w_2023

Z normálne optimistických a produktívnych včielok sa môžu stať unavené, nemotivované a podráždené ropuchy. Skôr než sa dostanete na dno, zistite, ako rozpoznať príznaky zhoršujúceho sa duševného zdravia, aby ste mohli urobiť ďalší krok.

Aké sú psychologické účinky práce z domu?

V prieskume uskutočnenom v roku 2021 väčšina zamestnancov pracujúcich na diaľku uviedla zhoršenie svojho duševného zdravia. Ako nevýhody práce z domu respondenti uvádzali izoláciu, osamelosť a ťažkosti s uvoľnením sa z práce na konci dňa.

Pre introvertov môže byť pobyt doma prospešný, ale pre iné typy osobností môže znamenať utrpenie, najmä pre silných extrovertov. Ak sa so spolupracovníkmi nestretávate pravidelne, môžete sa cítiť odtrhnutí od pracoviska a stratiť náladu.

Časom to môže viesť k osamelosti, narušeniu komunikácie a dôvery.

Tu sú tri najčastejšie uvádzané problémy, ktorým čelia pracovníci na diaľku a digitálni nomádi:

Osamelosť a izolácia

V situácii, keď nemusíte chodiť do práce, môžete dokonca stráviť niekoľko dní tým, že nebudete s nikým hovoriť. Aj keď vás nemusia rozptyľovať kolegovia, určite vám chýba spoločnosť a rozhovory o práci a živote.

Toto odlúčenie od spolupracovníkov a zvyšku sveta môže spôsobiť, že sa budete cítiť osamelí a izolovaní. Osamelosť sa spája s vyššou mierou depresie a somatických príznakov, ako je náhodná bolesť.

Úzkosť, stres a tlak

Hranica medzi pracovným a domácim životom je pre ľudí, ktorí pracujú na tom istom mieste, kde spia, veľmi nezreteľná. Môžete cítiť tlak, aby ste boli na mieste, aj keď by ste mali mať voľno..

Práca z domu si vyžaduje manažment času, fakturačné zručnosti, marketing, riešenie IT problémov, zákaznícky servis a mnoho ďalšieho. Prepínanie medzi režimami niekoľkokrát denne môže každého vyčerpať.

Depresia

Depresia z práce z domu sa môže objaviť, keď sa cítite zaseknutí. Úzkosť, stres a osamelosť spojené s prácou z domu môžu viesť k depresii alebo ju zhoršiť.

Ako sa starať o svoje duševné zdravie pri práci z domu

Dobrou správou je, že keď pracujete z domu, vaše duševné zdravie nemusí trpieť. Starostlivosť o duševné zdravie je rovnako dôležitá ako fyzická aktivita a rozumné stravovanie.

Pri práci z domu nezabudnite zmeniť svoj život, aby ste si zabezpečili, že vaše duševné zdravie neutrpí:

·        Vytvorte si rutinu a dodržiavajte harmonogram,

‹        Vylepšite svoju domácu kanceláriu,

·       Venujte trochu svojho času pohybu a cvičeniu,

·        Denne sa prechádzajte na čerstvom vzduchu,

·       Snažte sa pracovať medzi ľuďmi,

·       Nájdite si čas na svojich priateľov,

·       Naučte sa povedať – nie!

V prípade potreby sa neváhajte obrátiť na odborníka

Dodržiavajte tieto tipy a ochránite svoje duševné zdravie pred osamelosťou, úzkosťou, strachom a depresiou, s ktorými bojuje mnoho pracovníkov na diaľku.

Ak máte problémy s depresiou, obráťte sa na niekoho, komu dôverujete, poraďte sa so svojím lekárom alebo vyhľadajte odborníka na duševné zdravie. Nie ste sami. A nezabudnite, že zajtrajšok je vždy nový začiatok.

Na stránke hedepy.com.ua sa môžete prihlásiť na psychoterapiu online, takže nemusíte opustiť svoj domov, aby ste sa porozprávali s odborníkom. Okrem toho je možné konzultovať aj v ukrajinčine na našej navrhovanej webovej stránke.

Zdroj foto: Shutterstock

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.