Týchto 12 vecí na pracovnom pohovore NIKDY NEHOVORTE!

Napísal Kristína Chudá 14. september 2022

Či chceme, či nie, aj pracovná oblasť má svoju etiketu. Niektoré otázky na pracovnom pohovore prípustné sú, iné sa zasa v žiadnom prípade nepýtajte. A teda, čomu sa treba vyhnúť? Týchto 12 otázok, či výrokov Vás automaticky diskvalifikuje z „hry“.

job_interview_21

1. Čím sa zaoberá vaša spoločnosť?

Toto snáď nemyslíte vážne! Keď idete na pohovor, musíte presne vedieť názov spoločnosti a čím sa spoločnosť zaoberá. Takáto otázka o vás vypovie, že nie ste ani schopný, si čo to zistiť o firme, v ktorej by ste chceli pracovať.

2. Ste ženatý/vydatá? Ste tehotná?

Nikdy sa na pohovore nepýtajte žiadne osobné otázky.

3. Vulgarizmy? NIE!

Áno, každý si sem-tam zanadáva, no na pracovnom pohovore si dajte pozor na svoj slovník.

4. Chcem svoju prácu!

Chcieť je krásna vlastnosť, no povedať na pohovore „Chcem svoju prácu“ už tak krásne nepôsobí. Ak ozaj chcete prácu, buďte príjemným a trošku vtipným človekom, ktorý vie, čo chce a o čom rozpráva.

5. O niekoľko rokov určite postúpim, tak či tak!

Ozaj? Sú prípady, kedy to šéfovi bude imponovať a signalizovať, že ste veľký snaživec a máte ambície. No skôr sa môže stať, že ak sa takto budete vyjadrovať a budete chcieť použiť ponúkanú pozíciu ako jednoduchý odrazový môstik pre lepšiu pozíciu, môže sa vám ľahko stať, že sa nebudete mať ani od čoho odraziť.

6. Šéf, toto nie je najlepšia voľba!

Kritizovať postupy vášho budúceho šéfa nie je šťastnou voľbou. „Toto sa tak nerobí a tamto by som spravil inak“, týmito slovami svoju kariéru len a len pochováte.   

7. Ak túto prácu nedostanem, neviem, čo budem robiť!

Tak toto nahlas určite nikdy, ale NIKDY na pohovore nevyslovujte! Nechcete pôsobiť ako ten najväčší zúfalec na svete, či? Vzlykanie nikdy nikomu nepomohlo, tak radšej poriadne zabojujte!

8. Pozývam vás na večeru, šli by ste? Wow, aký máte krásny úsmev!

Neflirtujte na pohovore. Je to dosť nevhodné a pravdepodobne prácu nezískate.

9. Na ktorú pozíciu robím vlastne pohovor?

Na túto otázku ani nemyslite. Všetko sa dozviete v pravý čas, ak ste z toľkého stresu náhodou zabudli, prečo a o akú pozíciu sa uchádzate.

10. Viem, že nie som najkvalifikovanejšia osoba, ale ...

To, že to viete vy ok, no váš potenciálny šéf to vedieť nemusí. Môže si o vás myslieť, že ste dostatočne kvalifikovaný, tak si to nepokazte! Prezentujte svoje silné stránky a myslite na to, čo môžete priniesť do svojho tímu.

11. Sledovanie e-mailov alebo používanie internetu?

Žijeme v 21. storočí, vo veku moderných technológií a internetu. Kto nemá e-mail, ako keby neexistoval. Keď chcete mať prácu, musíte byť schopný si aspoň skontrolovať stav vašej e-mailovej schránky a spustiť web.

12. Svojho posledného šéfa som nenávidel!

Dokonca aj v prípade, že váš posledný šéf bol neskutočný blbec, slušne povedané, nechajte si to ozaj len pre seba. Nemusia to všetci vedieť. Budúceho šéfa to nezaujíma. Čo ho skutočne zaujíma, sú vaše znalosti a prínos pre spoločnosť.   


Zdroj: https://www.businessinsider.com/the-worst-things-you-could-say-in-a-job-interview-2018-1#i-hated-my-last-boss-14

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.