Horčík je pre organizmus dôležitý, ale pozor na jeho vstrebateľnosť

Napísal Mgr. Alexandra Štullerová 11. apríl 2024

Slováci tento rok riešia zdravotné ťažkosti súvisiace s nedostatkom horčíka v organizme intenzívnejšie ako minulý rok. V bežnej strave je totiž tohto minerálu čoraz menej. Suplementácia horčíka je ale efektívna iba v prípade, keď ho človek dopĺňa vo vhodnej forme.

magnezium_mg22

„Slováci konzervatívne nakupujú hlavne tú najznámejšiu, ale bohužiaľ aj menej vstrebateľnú anorganickú formu - oxid horečnatý,“ konštatuje lekárnik Mgr. Ondřej Pleskot z MojaLekáreň.sk.

Práve anorganický oxid horečnatý sa v nákupných košíkoch zákazníkov najväčšej lekárne na slovenskom internete, MojaLekáreň.sk, objavuje medziročne až 6-krát častejšie ako iné, lepšie vstrebateľné organické formy (napríklad bisglycinát, malát, či citrát). Celkovo pritom záujem o tento minerál rastie: doplnky stravy s horčíkom patria k najpredávanejším v kategórii minerálov a zákazníci MojaLekáreň.sk za ne už tento rok minuli o 25 % viac ako vlani. V poslednom mesiaci záujem o magnézium preskočil aj medziročne najžiadanejší vitamín C.

Nedostatok horčíka v strave nahrádzame doplnkami

Vysoký záujem o horčík ako doplnok stravy pripisujú farmaceuti z MojaLekáreň.sk hlavne jeho nedostatku v strave. Medzi zákazníkmi MojaLekáreň.sk je podľa farmaceutov veľmi obľúbený oxid horečnatý. Ten má ale menšiu vstrebateľnosť, a teda nižšia účinnosť. „Vidíme ale aj rast záujmu o iné podoby tohto minerálu. Zákazníci sa v online poradni MojaLekáreň.sk najviac pýtajú na rozdiel vo formách a benefitoch týchto foriem magnézia pre organizmus,“ hovorí Ondřej Pleskot, podľa ktorého sú lepšie vstrebateľné verzie bisglycinát, malát či citrát. Odborníci z MojaLekáreň.sk pri kúpe vždy zákazníkom odporúčajú riadiť sa pri užívaní hlavne tým, čo má horčík v tele podporiť.

Migréna, kŕče, nespavosť: vyberte si správnu formu magnézia

Suplementácia horčíka je podľa O. Pleskota takmer vždy pre priemerného človeka prínosom. Pokiaľ vás trápi nespavosť, depresia, stres, tak ideálna je voľba magnézia vo forme glycinát/bisglycinát. „Poskytuje skvelú vstrebateľnosť a vďaka glycínu zlepšuje kvalitu spánku pri večernom užití,“ vysvetľuje lekárnik. Bisglycinát má podľa neho upokojujúce vlastnosti, môže podporiť liečbu úzkosti a pomáha aj pri kŕčoch. Pokiaľ naopak potrebuje človek riešiť únavu, málo energie, vhodná forma je magnézium malát, ktorý má energizujúci účinok. Významné benefity má tiež magnézium citrát „Tiež poskytuje dobrý pomer vstrebateľnosti a priaznivej ceny, je teda vhodný pre ľudí, ktorí chcú horčík všeobecne doplniť bez ďalšieho špecifického účinku,“ hovorí O. Pleskot. Vo vyšších dávkach môže ale niektorým zákazníkom vyvolať laxatívne účinky. Zákazníkmi obľúbený a známy oxid horečnatý má spoločne s uhličitanom horečnatým a síranom horečnatým, známym ako epsomská soľ, podľa farmaceuta nižšiu vstrebateľnosť, a teda aj menší benefit pre organizmus.

Horčík iba s jedlom

„Pri dávkovaní je vždy dôležité pozerať sa na obsah čistého magnézia v produkte,“ upozorňuje Pleskot. Priemerná dávka by mala byť 320 mg pre ženy, 420 mg pre mužov. Horčík Je vhodné užívať s jedlom, pre prípad, že by dráždil žalúdok alebo črevá. Formy, ako pilulky, prášok či tekutina sú o zvolenej preferencií jednotlivca. „Čo je pre koho pohodlnejšie na komfort užívania,“ uzatvára O. Pleskot. Odborníci odporúčajú s horčíkom dopĺňať aj vitamín D a vitamín B6, pre zvýšenie vstrebávania horčíka.

Čo ste o horčíku nevedeli, alebo horčík v kocke

• Sú štúdie ukazujúce benefit horčíka pri GERD (reflux, pálenie záhy). „Anekdotické skúsenosti poukazujú na výrazné zlepšenie pri užívaní kvalitných foriem, napríklad glycinátu v dávke okolo 200 mg ráno a večer pred spaním. Tento účinok však môže byť individuálny a pre zistenie reálneho benefitu musí suplementáciu každý vyskúšať na sebe. Konkrétny postup je vhodnejšie konzultovať s odborníkom,” vysvetľuje Ondřej PLeskot.

• Z 25-ročnej skúsenosti v lekárnickom prostredí, odborníci z online poradne MojaLekáreň.sk, z veľkého portfólia voľnopredajných produktov, odporúčajú organické formy horčíka - bisglycinát, malát, citrát

• Medzi menej vstrebateľné (anorganické formy) patrí oxid horečnatý, uhličitan horečnatý a síran horečnatý známy ako epsomská soľ.

• Ako organické, tak anorganické formy majú na ľudské zdravie pozitívne, ale rozdielne účinky.

• Pri poruchách obličiek je nevyhnutné konzultovať užívanie horčíka s lekárom.

1 Komentár

  • Komentár рекомендуемые бюро %AM, %13 %141 %2024 %02:%apr napísal рекомендуемые бюро

    Период прощания требует от нас не только
    моральной силы, но и способности найти агентство,
    которое предложит все необходимые услуги от.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.