AFTY: Nepríjemný spoločníci ústnej dutiny

Napísal Daniela Handlovičová 20. august 2023

Afty sú bežným problémom, s ktorým sa počas života stretne mnoho ľudí. Aj keď afty zvyčajne nepredstavujú vážne zdravotné problémy, môžu výrazne ovplyvniť každodenné fungovanie človeka. V tomto článku si priblížime, čo sú to afty, aké sú ich príčiny, príznaky, liečba a spôsoby, ako im predchádzať.

gettyimages_afta_23

ČO SÚ AFTY?

Afty, známe aj ako aftózne vredy, odborne aj  aftózna stomatitída, sú malé vredy bielej až svetložltej farby s červeným okrajom, ktoré sa objavujú v ústnej dutine. „Prvé príznaky vznikajú na vnútornej strane úst alebo jazyka a sú výrazne bolestivé,“ ozrejmuje dermatovnerologička MUDr. Regina Paulínyová. Afty sú obvykle malé, ale veľmi nepríjemné a k bolesti dochádza vždy pri pohybe úst.

Štatistiky poukazujú na to, že afty trápia až 1/3 ľudskej populácie, pričom sa s týmto ochorením stretávajú skôr ženy ako muži. 

PRÍČINY VZNIKU

Hoci presná príčina afty nie je úplne jasná, existuje niekoľko faktorov, ktoré môžu zohrávať úlohu pri ich vzniku:

  • Mechanické poškodenie - mikrotrhliny v sliznici úst môžu spôsobiť vznik afty. To sa často stáva, keď sa ľudia neúmyselne poškodia zubnou kefkou alebo nechtiac si porania ústnu sliznicu. Taktiež sa afty častejšie môžu objaviť u ľudí so zubnou protézou či zubným stojčekom.
  • Stres a únava – aj psychický stres, únava a vyčerpanie môžu oslabiť imunitný systém, čím sa zvyšuje náchylnosť k vzniku afty.
  • Potraviny - niektoré druhy potravín, ako napríklad kyslé alebo dráždivé jedlá a nápoje, môžu dráždiť sliznicu ústnej dutiny a spôsobiť vznik afty.
  • Hormonálne zmeny -  u žien sa afty môžu zhoršiť v určitých obdobiach menštruačného cyklu alebo počas tehotenstva.
  • Genetika - ľudia, ktorí majú v rodine viacerých členov s týmto problémom, môžu mať zvýšené riziko vzniku áft.

AKO ICH LIEČIŤ?

Kým sa afty úplne vyliečia prejde približne týždeň,  ale samotná dĺžka liečby sa môže meniť v závislosti od konkrétneho človeka. „Čas hojenia je individuálny a závisí od zdravotného stavu postihnutého pacienta,  prítomnosti pridružených ochorení ako zažívacích ťažkostí, ochorení imunitného aparátu, ale napríklad aj od starostlivosti a hygieny ústnej dutiny a zubov,“ uvádza MUDr. Regina Paulínyová.

Počas obdobia liečby môže prítomnosť áft v dutine ústnej znemožňovať aj konzumáciu jedál a nápojov. „Vhodná je komplexná liečba vitamínmi skupiny B, C, D a zinok. Na lokálne použitie sú vhodné prípravky zabraňujúce kontaktu so slinami a potravou, ktoré zmierňujú bolesť a podporujú hojenie. Ideálne je preto použitie Filmogelu – tekutého krytia, na miesta postihnutia tri až štyrikrát denne,“ vysvetľuje MUDr. Paulínyová.

Ak sa afty vyskytujú často, sú veľmi bolestivé alebo ich liečba trvá dlhšie ako dva týždne, je vhodné vyhľadať lekársku radu.

 

ČO JE FILMOGEL®?

Filmogel® je unikátna technológia tekutého krytia vyvinutá laboratóriami URGO vo Francúzsku. Vďaka svojej flexibilite sa prispôsobí rozličným povrchom na pokožke a patrí medzi inovatívne technológie na trhu. Po jednoduchej a rýchlej aplikácii vytvorí na problematickom mieste ochrannú bariéru, ktorá je priedušná, ale odolná voči vode a iným vonkajším vplyvom. Tenká vrstva filmu obsahuje aktívne látky, ktoré pomáhajú upokojiť podráždené miesto a zmierňujú bolesť.

TIP NA ZÁVER:

Zdravotnícka pomôcka URGO Filmogel® Afty vyvinutá technológiou Filmogel® po rýchlom a jednoduchom nanesení vytvorí tenký a pružný film, ktorý dokáže chrániť postihnuté miesto v ústnej dutine pred rozličnými dráždivými vplyvmi až po dobu 4 hodín. Ochranná bariéra v podobe transparentného filmu taktiež podporí hojenie a uľaví od vzniknutej bolesti. Vďaka URGO Filmogel® Afty už bude možné aj bezbolestné jedenie a pitie, keďže výrobok je vodeodolný a jeho účinky sú dostupné aj počas konzumácie jedál a nápojov.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.