S vysokým tlakom vám môže pomôcť lesklokôrovka, známejšia skôr ako reishi.

Spomedzi všetkých ochorení majú na svedomí najviac ľudských životov kardiovaskulárne ochorenia. Choroby srdca a ciev trápia už štyridsiatnikov, vysoký krvný tlak siaha na ešte nižšie vekové skupiny.

ganoderma_lucidum

Liečebné účinky reishi sú známe už niekoľko tisícročí. Foto: pixabay

Nie je to covid ani nádorové ochorenia, ktoré nás najčastejšie dostávajú na nemocničné lôžka. Sú to práve ochorenia obehovej sústavy, ktorým sa dá vo veľkej miere predísť dobre známou cestou – zdravou životosprávou s dostatkom pohybu, bez alkoholu a bez cigariet. Tieto faktory sú zodpovedné aj za vysoký krvný tlak, od ktorého je len krôčik ku chorobám srdca. Pri vysokom tlaku sa srdce viac namáha, svalovina ľavej komory hrubne, srdce sa horšie okysličuje a tým sa vyčerpáva, až môže dôjsť k jeho zlyhávaniu. Vysoký tlak poškodzuje cievy, čím sa v nich tvoria podmienky na usádzanie tuku a vznik krvných zrazenín, čo vedie k infarktu. Vysoký tlak poškodzuje aj obličky. Dá sa teda povedať, že má neblahý vplyv na celý organizmus a znižuje kvalitu života.

 • závratmi,
• bolesťami hlavy,
• hučaním v ušiach,
• prípadne krvácaním z nosa bez zjavnej príčiny.

hypertension_pixabay_1122

Vysoký tlak sa dá liečiť, veľa spraví aj zmena životného štýlu. Foto: pixabay

Kedy hovoríme o vysokom tlaku, teda hypertenzii? Ak je horný, teda systolický tlak od 140 mmHg vyššie, a dolný, teda diastolický tlak 90 mmHg a vyšší. Vysoký tlak sa prejavuje najčastejšie:

Čo pomôže znížiť krvný tlak?

Ak vám lekár zistí hypertenziu, nepodceňujte jeho odporúčania. Tie sa budú týkať:

• zníženia množstva soli v jedle – nezabúdajte na soľ, skrytú aj v kupovanom jedle a potravinách,
• vynechania alkoholu,
• skoncovania s fajčením,
• úpravy hmotnosti, pokiaľ máte nadváhu – nemusíte hneď behať, začnite s rýchlou chôdzou, dlhšími prechádzkami, vhodná je aj joga, vynikajúce sú aeróbne aktivity.

Okrem dedičnosti často spôsobuje vysoký tlak aj stres, takže by ste mali aj zmeniť váš životný postoj, spomaliť a prehodnotiť svoje priority. Tieto opatrenia vám môžu tlak znížiť o určitú hodnotu a udržať ho v prijateľnom rozmedzí počas liečby. So znížením vysokého tlaku vám pomôžu aj potraviny, napríklad dobre známy cesnak, cibuľa, zeler, med, pohánka, banány.

Kráľovná húb - reishi

Východná medicína už vyše 4-tisíc rokov pozná a využíva pozitívne účinky lesklokôrovky, známej skôr ako huba reishi. Z plodníc a podhubia tejto huby bolo izolovaných až 50 polysacharidov – glukánov. Nenadarmo bola táto huba v Číne nazývaná aj kráľovnou húb a cenená viac, než ženšen. Jej blahodarné účinky vám môžu byť dnes nápomocné nielen pri hypertenzii, a to výrazným spôsobom.

reishi_pixabay

Reishi rastie na stromoch a vzácne ju nájdeme aj u nás. Jesť sa však nedá. Foto: Pixabay

Reishi podporuje obranyschopnosť organizmu, pomáha znižovať hladinu cukru v krvi, podporuje zdravie srdca a ciev, dokonca môže mať pozitívny účinok v boji proti únave a depresii. Nie je však možné jesť ju čerstvú, bežne sa však používa v práškovej forme,“ hovorí PharmDr. Anna Jauschová z lekárne Liberi. „Najviac aktívnych látok je v 100 % prírodnej lyofilizovanej hube, spracovanej bez extrakcie. Pri nej sa z niektorých húb cielene získavajú konkrétne aktívne látky a súčasne sa tým zbavujú ďalších aktívnych látok, ktoré huby prirodzene obsahujú. Komplex všetkých látok prirodzene obsiahnutých v reishi má ďaleko vyšší účinok, ako jediná látka získaná extrakciou ,“ upozorňuje farmaceutka.

dr_jaushova

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.