Nový fenomén menom tehotenská anorexia

Napísal Kristína Chudá 06. september 2022

„Mám boky jako skriňu“, presne tak sa niektoré cítite, keď vojdete do obchodov, ktoré sú doslova preplnené veľkosťami 34 a 36. Dôvod je jednoduchý, ženy sa všemožne snažia držať si svoju líniu, strážia si jedálniček poprípade takmer nejedia a každý deň cvičia ako o život. 

gavidita_strava_0820

A ak si spočítajú svoje BMI, s veľkou pravdepodobnosťou sa zaradia do kategórie - podvýživa.  A čo vtedy ak sa chystáte otehotnieť? Z podvýživy vám môžu nastať komplikácie. Kvôli nízkej produkcii pohlavných hormónov je aj znížená pravdepodobnosť počatia. V prípade, že ak sa aj napriek tomu vám podarí otehotnieť, zvyšuje sa riziko spontánneho potratu.

A čo tehuľky? Tiež majú taký problém? Tehotenstvo každej ženy by malo patriť medzi to čarovné a najkrajšie obdobie. No niektoré nastávajúce mamičky sú však natoľko nespokojné samy so svojou postavou, že sa boja pribrať čo i len gram na váhe.

Avšak priberanie na váhe počas tehotenstva je úplne normálne. Čo teda vedie ženy k tehotenskej anorexii? Bojíte sa pribrať na váhe, či dajakej zmeny vo svojom živote? Bojíte sa, že stratíte kontrolu sama nad sebou a budete sa prejedať? Alebo sa bojíte toho, že sa nebudete páčiť svojmu partnerovi? Riskovať zdravie dieťaťa kvôli týmto dôvodom by ste rozhodne nemali. Keď už vám nezáleží na vašom zdraví, mali by ste myslieť na vášho nenarodeného drobca. To by mohol byť impulz, ktorý by nastávajúcu mamičku postrčil k tomu, aby začala jesť, vyživovať samu seba aj plod. Ak sa vám to podarí, je veľká šanca, že bábätko donosíte a bude môcť dojčiť. V prípade, že aj naďalej máte "blok", je potrebné čo najskôr kontaktovať praktického lekára a nechať si odporučiť návštevu u psychiatra.

Pestrý jedálničiek

Dnes už sa vie, že počas tehotenstva nemusíte nutne jesť za dvoch. Stačí dodržiavať zásady zdravého spôsobu stravovania. Jesť 5 až 6 porcií denne, dopriať si dostatočné množstvo zeleniny a ovocia, chudého mäska, varených rýb, cereálii, strukovín, kyslých mliečnych výrobkov, orechov a pod.

Dodržujte pitný režim, vypite veľa neperlivej vody, nesladených čajov či 100% džúsov riedených vodou. Odporúčaný denný energetický príjem v tehotenstve by mal byť 10 080 kJ čo je 2400 kcal.

Nedostatočná výživa alebo aj nezdravá výživa môže v I. trimestri tehotenstva ovplyvniť vývoj plodu a tiež štruktúru placenty a tým aj konečnú pôrodnú hmotnosť. V II. a III. trimestri sa nízky nutričný​​príjem môže prejaviť anémiou a zápalom plodového obalu, hrozí tiež predčasný pôrod či oneskorený vývoj plodu a nízka pôrodná hmotnosť novorodenca.

Ako naštartovať chute?

V niektorých prípadoch nemusíte mať v tehotenstve sklon k anorexii, napriek tomu nedokáže nič zjesť a zvraciate? Ide teda skôr o nechutenstvo. V takýchto prípadoch je dôležité prijať dostatočné množstvo tekutín, piť aj zakýsane mliečne nápoje. Z nich možno pripraviť koktaily spoločne s ovocím alebo zeleninou. Pozvoľna by ste mali do svojho jedálnička zaradiť aj pevnú stravu. Vytvorte si určitý poriadok, donúťte sa jesť v pravidelných intervaloch, pokojne po menších dávkach, aj 8x denne.

Nárast hmotnosti v tehotenstve podľa BMI

U žien s BMI pred tehotenstvom 18,5-19,9 by mal byť nárast hmotnosti 12,5-18 kg. Tie, ktoré ste mali  BMI 20,0-25,9 by ste mali pribrať 11,4-16,0 kg a ženy s BMI nad 25,9 by mali pribrať 7,0-11,5 kg. 

Čo hovorí tehotenská kalkulačka?

Na nárast hmotnosti nemá vplyv len výživa nastávajúcej mamičky. Ukážeme vám, ako jednoducho zistíte, koľko kilogramov necháte na pôrodnej sále. Plod (3,5 kg), plodová voda (1 kg), placenta a maternica (1 kg) a vyjde vám 5,5 kg. A tým sa to všetko zďaleka nekončí. Nejakú hmotnosť majú narastené a zväčšené prsné žľazy, zväčšený objem krvi a telesných tekutín a tukové tkanivo (3 až 4 kg). Plus mínus vám vyjde 12 kg, čo je ozaj pekné číslo, ktoré možno z váhy tehotnej ženy odpočítať.

Celebrity, o ktorých sa hovorilo v súvislosti s anorexiou:

Victoria Beckham, bývalá speváčka Spiceka, návrhárka, kvôli svojej veľmi štíhlej postave často čelia obvineniam z anorexie. Jej posledné, štvrté tehotenstvo vyvolalo špekulácie o tehotenskej anorexii. S manželom Davidom Beckhamom má synov Brooklyna Josepha, Romea Jamesa a Cruze Davida a dcéru Harper Seven.

Tori Spelling (Victoria Davey Spelling), známa predovšetkým zo seriálu Beverly Hills 90210, sa v médiách objavuje v súvislosti nielen s plastikami, ale tiež kvôli poruchám príjmu potravy. S manželom Deanom McDermottom má synov Liama, Finna, dcéru Stellu, Hattie a v apríli 2017 porodila synčeka s menom Beau.

Claudia Schiffer, bývalá nemecká topmodelka, o ktorej sa hovorilo, že je štíhlejšia viac kedykoľvek predtým. S manželom, britským producentom Matthew Vaughnom, má syna Casparaa dcéry Clementine a Cosimo Violet.


Zdroj: https://www.maminka.cz/clanek/tehotenska-anorexie-novy-fenomen-nebo-rozmar-hvezd

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.