Máte po lete pleseň na nohách a nechtoch? Ako sa jej zbaviť?

Mykóza nôh a pleseň na nechtoch nás môžu potrápiť najmä po letnom období. Kúpaliská prajú hubám, ktoré ich spôsobujú. Mykóza nôh a pleseň na nechtoch nás môžu potrápiť najmä po letnom období. Kúpaliská prajú hubám, ktoré ich spôsobujú.

nohy_0820

Svrbenie nôh je potom len jedným z mnoha nepríjemných prejavov. Pozrime sa spoločne na liečbu a prevenciu pred týmito zdravotnými problémami. Ak už sa raz objavia, vieme sa ich zbaviť nastálo alebo sa budú vracať?

Mykóza nôh a pleseň nechtov – čo ich spôsobuje a aké sú prejavy?

Nemôžete si ich nevšimnúť. Kožné a nechtové prejavy sú veľmi viditeľné. Pri mykóze nôh Ide konkrétne o:

●      mokvajúce pľuzgiere

●      zhrubnutú, zrohovatenú a šupinatú kožu

●      suchú až popraskanú kožu

Pri mykóze dolných končatín tiež spravidla pociťujeme nepríjemné svrbenie nôh a vplyvom ďalších baktérií sa môže objaviť i zápach.

Pri plesni na nechtoch nás rozladia tiež nevábny závan a chorobný vzhľad, pričom ďalšími príznakmi sú:

●      zmena farby nechtu z transparentnej do žltej až hnedej

●      ryhy a zárezy

●      necht sa postupne láme a rozpadáva

Mykóze nôh hovoríme tiež atletická noha. Spôsobujú ju huby Trichophyton rubrum a Epidermophyton. Objavuje sa medzi prstami i na chodidlách. Mykóza nechtov (onychomykóza) je chronická infekcia nechtov. Jej príčinou sú opäť mikroskopické huby. Zaujímavosťou je, že postihuje 7-krát častejšie nechty na nohách než tie na rukách.

Rizikové skupiny

Medzi rizikové skupiny, ktoré najviac ohrozuje mykóza nôh a pleseň na nechtoch, zaraďujeme diabetikov, ľudí s poruchami prekrvenia dolných končatín, ľudí nosiacich uzavretú a nepriedušnú obuv, športovcov, staršiu vekovú kategóriu. Ohrozuje tiež jedincov s nadmernou potivosťou nôh alebo tých, čo majú končatiny dlhší čas vo vlhkom prostredí. Chytiť ju samozrejme môžete aj na kúpalisku, v saune a vo verejných sprchách.

Pleseň na nechtoch  – ako sa jej zbaviť

Pri mykóze nôh môže zabrať Lamisil krém alebo Canesten krém, prípadne si dajte predpísať Lamisil tablety či Canesten tablety.

Pri plesni na nechtoch neúčinkujú klasické krémy a roztoky na mykózu nôh. Odporúčame preto laky a roztoky, často s prímesou iných látok, umožňujúcich  prienik účinnej látky i zmäkčenie a odstránenie napadnutých častí nechtu.

Z prírodnej liečby stavte na čajovníkový olej, cesnak, zelený čaj, sódu bikarbónu a vhodné probiotiká. Väčšinou vám však pomôžu len na menej závažné infekcie.

Pri liečbe mykózy je dôležité dodržiavať stanovenú dĺžku a pravidelnosť. Tá väčšinou zodpovedá 2 až 4 týždňom. Niektoré prípravky sa aplikujú len raz denne, iné aj 2-3. Nepodceňujte tieto odporúčania, inak sa vám môže mykóza nôh a pleseň na nechtoch často vracať. Ak zistíte, že váš organizmus je na antimykotikum rezistentný, riešením je zmeniť prípravok za iný.

Prevencia pred mykózami a plesňami

Aj v tomto prípade platí, že správna prevencia je nad zlato. Dávajte si pozor, aby ste si pravidelne menili obuv a ponožky, najmä v teplom či vlhkom počasí. Ak používate verejné sprchy či toalety, dbajte na zvýšenú hygienu. Na kúpalisku používajte šľapky, namiesto toho, aby ste chodili bosí. Ak ste diabetik alebo patríte do staršej vekovej kategórie, pre vás to platí dvojnásobne. Riskovať mykózu nôh s nepríjemným svrbením nôh či pleseň na nechtoch vám za to nestoja.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.