Esenciálne oleje dokážu zázraky

Už ste počuli slovo aromaterapia?  Pod týmto pojmom sa môžeme nájsť spôsob, akým sa môžu esenciálne oleje používať, pri rôznych ťažkostiach. Mnoho z vás už určite vyskúšalo esenciálne oleje. Chcete vedieť, čo sú vlastne zač a ako ich využiť?

aroma_terapia_2

Čo sú to esenciálne oleje?

Esenciálne oleje majú krásnu vôňu, znižujú stres, pomáhajú pri liečení infekcií, pomáhajú zaspať a majú mnoho ďalších využití. Sú to vlastne koncentrované extrakty z rastlín, ktoré vznikajú destiláciou. To vlastne znamená, že najdôležitejšie látky z danej rastliny sa pomocou destilácie premieňajú na skvapalnenú formu.

Používanie olejov

Esenciálne oleje sa používajú troma spôsobmi. Je to vmasírovanie do pokožky, aromaterapia, ale vnútorné použitie. 

Pri masírovaní do pokožky je potrebné, aby ste spolu s esenciálnym olejom použili aj nejaký obyčajný olej, olivový, alebo kokosový. Esenciálne oleje sú väčšinou mierne dráždivé na pokožku a bežný olej tento problém odstráni.

Pri aromaterapii sú veľmi vhodné aroma lampy, alebo rôzne odparovače, kam nakvapkáte pár kvapiek z vášho oleja.

Na vnútorné použitie sú vhodné len tie oleje, ktoré sú tak priamo označené. Pár kvapiek si môžete dať do vody, alebo pod jazyk.

Zdravotné výhody

Esenciálne oleje majú nezastupiteľné miesto v tradičnom, ale aj modernom liečiteľstve, po celom svete. Taktiež aj moderná medicína využíva esenciálne oleje, pre ich množstvo prospešných účinkov.

Zredukovanie stresu

Mnoho esenciálnych olejov sa používa v aromaterapii, pri problémoch zvládania stresu a úzkosti. Veľmi vhodný je napríklad pomarančový olej, alebo olej z levandule.  Tiež existujú rôzne zmesi, ktoré pomáhajú pri stresových situáciách. 

Infekcie

Čajovníkový olej má sľubné výsledky týkajúcich sa antimikrobiálnych vlastností, o ktorých sa dlho hovorí v tradičnej medicíne. Tento olej sa používa na infekcie nôh, afty a na plesňové infekcie, ako je napríklad candida. 

Problémy so spánkom

Relaxačná vôňa levanduľového oleja veľmi dobre zlepšuje kvalitu spánku. Stačí pokvapkať napríklad uterák, alebo vankúš na ktorom spíte. Levanduľa vám pomôže váš spánok nie len skvalitniť, ale aj predĺžiť.

Aj keď esenciálne oleje majú množstvo skvelých účinkov, treba dávať pozor na to, aby sa užívali tak, ako je to pri nich uvedené. Špeciálne dávkovanie si vyžadujú napríklad pri malých deťoch, alebo pri domácich zvieratách.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.