Som alebo nie som alergik?

Máme vrcholiacu sezónu alergií a s ním aj ďalšie silné alergény. Niektoré z nich pretrvajú aj do septembra. Prinášame vám užitočné informácie, ako sa nim vyhnúť a zmierniť tak ich dopad na naše zdravie. Jednou z najčastejších alergií je alergia na roztoče.

freepik_alergie_0923

SEPTEMBER
Palinu vystriedala ambrózia na najvyššom rebríčku alergénov. Na ústupe je aj astra, mrkva, skorocel a zo záhradky zeler. Často sa objavujú krížené reakcie po konzumácii koreňovej zeleniny a byliniek (bazalka, rozmarín, majorán a iné...) Ambrózia pochádza zo severnej Ameriky a v mnohých oblastiach Európy sa jej veľmi dobre darí, nevynímajúc juhoslovenskú oblasť so štrkopieskami. Ambróziový peľ vo väčšine prípadov prispieva k ťažkostiam zapríčinené palinou. V septembri sa v ovzduší vyskytujú peľové alergény astra, iva, mrlík, skorocel a spóry húb (plesní).
Okrem vonkajších alergénov nás ohrozujú aj alergény v domácnostiach. Množstvo prachu, roztoče či mačacie alergény.

Som alebo nie som alergik?

Jednou z najčastejších alergií je alergia na roztoče, ktorá spôsobuje veľké problémy predovšetkým v dýchacom ústrojenstve a tiež silnú nádchu a kašeľ. Najviac domácich roztočov sa nachádza v lôžku, kde majú optimálne životné podmienky. Väčšina alergikov tak musí mať špeciálne hypoalergénne lôžkoviny a matrace. K nejagresívnejším potom patria mačacie alergény, ktoré sú veľmi ľahké a lepivé. Hlavným alergénom je bielkovina, ktorá sa nachádza v pote a slinách mačiek. Mačacie alergény sú navyše schopné v domácnosti pretrvať až osem mesiacov po odchode zvieraťa. 

5 dôvodov pre domáci test Zistenie alergie

1. Rýchlosť výsledku – čakacia doba na alergológii je až 2 mesiace
2. Diagnostická metóda je vhodná pre všetky vekové kategórie (tj. aj deti)
3. Štatistiky uvádzajú, že na Slovensku je viac ako 40% alergikov*
4. Presná informácia o alergéne môže napomôcť jeho výskyt v okolí vedome eliminovať a tým zlepšiť kvalitu života
5. V 50 % prípadov alergickej nádchy v Európe ide o alergiu na trávy

TIP: Test na zistenie alergie 
Každý domáci test obsahuje návod s podrobnými inštrukciami krok po kroku. 

Zdroj foto: Freepik

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.