Krivé zuby: Spôsobujú vážne zdravotné problémy

Krivé zuby a nesprávny zhryz zďaleka nie sú iba otázka krásy. Je to len vrchol ľadovca, ktorý každý vidí. Bolesti hlavy, ťažkosti s trávením, s artikuláciou alebo s ochorením kĺbu, ktorým je sánka spojená s lebkou, sú však reálne problémy, ktorými trpia ľudia s oklúziou.

istock_strojceky_zuby

Ak zuby nie sú usporiadané tak, ako majú byť, nemôžu fungovať správne. „Krivý chrup spôsobuje, že sa zuby nerovnomerne opotrebovávajú. Niektoré sú namáhané viac, ako by mali, iné zase menej,“ vysvetľuje čeľustná ortopédka MDDr. Anastasia Sidiropoulou pracujúca so sytémom Starlynr. „To sa následne prejavuje na popraskaní zubov, ale aj chronickými bolesťami hlavy, ktoré súvisia s napätím v čeľustiach a kĺboch sánky.“

To, že sú niektoré zuby pri žuvaní zaťažované nadmerne a iné takmer vôbec, môže spôsobiť, že človek o zuby skôr či neskôr príde.

Poruchy trávenia

Krivé zuby neraz súvisia aj s poruchami zažívania, keďže stravu nie je možné dôkladne požuť a pripraviť na trávenie.

Postavenie zubov ovplyvňuje aj artikuláciu. Rečové problémy u detí súvisiace s krivým zuboradím a vychýlenými čeľusťami (maloklúzia) odhalí často logopéd, dospelí sa môžu poradiť so zubárom, resp. priamo s čeľustným ortopédom.

Bolesti aj tŕpnutie

Veľmi závažným zdravotným problémom je temporomandibulárna dysfunkcia (TMD), teda nefunkčnosť alebo zlá funkčnosť temporomandibulárneho kĺbu, ktorým je spodná sánka spojená s lebkou. „Príčiny TMD sú rôzne, od vrodenej chyby cez zranenie až po krivé zuby a nesprávny zhryz. Toto ochorenie môže spôsobiť bolesť hlavy a krku, bolesť v oblasti uší a tváre, ťažkosti pri otváraní a zatváraní úst, zaseknutie sánky, jej tŕpnutie, škrípanie zubami a iné bolestivé prejavy,“ vysvetlila odborníčka pracujúca s neviditeľným strojčekom Starlynr.

Na odhalenie poruchy, ktorej príčiny sa budú možno hľadať v oblasti chrbtice (častá príčina bolestí hlavy) alebo u ORL špecialistu, je potrebný röntgen alebo sken čeľuste, prípadne iné vyšetrenie, ktoré ukáže usporiadanie kostí a kĺbov. Liečenie spočíva v tíšení bolesti, pomôcť môžu dlahy zabraňujúce škrípaniu, ale niekedy sa pacientovi uľaví až po korekcii zhryzu a zuboradia zubným strojčekom.

Sú krivé zuby náchylnejšie na kazy?

Nesprávne usporiadanie zubov priamo súvisí aj s ich vyššou náchylnosťou na kazy. Vysvetlenie je jednoduché. Dôkladná dentálna hygiena je totiž oveľa náročnejšia, ak sú zuby pokrížené jeden cez druhý. „Ľudia s pokrivenými zubami sú náchylnejší na tvorbu zubného povlaku a zubného kameňa, čo ďalej vedie k zubnému kazu a k paradentóze,“ potvrdila MDDr. A. Sidiropoulou.

Zdravotných problémov spôsobených krivými zubami je teda viac ako dosť, a preto má zmysel upraviť zuboradie zubným strojčekom. Kým voľakedy mali túto možnosť najmä deti a tínedžeri, dnes sa môžu vďaka neviditeľným zubným strojčekom problému zbaviť aj dospelí. Veď okolie si vôbec nevšimne, že na zuboch je dlaha korigujúca postavenie zubov.

Zdroj foto: iStock

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.