Čo robiť, ak sa vám odlomí zo zubu?

Odštiepený zub môže potrápiť ľudí všetkých vekových kategórií, pričom príčiny sú rôzne. Deti o kúsok zubu prídu väčšinou pádom, dospelí nesprávnou starostlivosťou. Príčiny odštiepenia časti zubu môžu byť rôzne. Prečo sa to mohlo stať práve vám?

zubar_pacient

Deti a dospievajúci prichádzajú o kúsky zubov najčastejšie pádom alebo úrazom. U dospelých pacientov môže byť príčin viacero. Dlhodobo neliečený zubný kaz v pokročilom štádiu môže zub oslabiť natoľko, že pri zahryznutí do niečoho tvrdšieho, zub jednoducho nevydrží tlak a kúsok sa z neho odlomí. Podobný efekt môžeme pozorovať aj v prípade demineralizácie chrupu. Demineralizácia býva následkom nesprávneho životného štýlu. Zvrátiť tento stav pomôže pravidelná dentálna hygiena a obmedzenie príliš sladkých a kyslých jedál. Ďalšou možnou príčinou odštiepeného zubu môže byť aj to, že zub, z ktorého sa vám odlomilo, je už odumretý.

Odlomený zub neignorujte

Kúsok odlomeného zubu nie je len estetická nedokonalosť, ktorá vám bude prekážať pri každom úsmeve rovnako. Odštiepený zub znamená zdravotný problém, ktorý je nutné riešiť so zubným lekárom.

Odštiepený zub je v niektorých prípadoch možné riešiť plombou, v horších prípadoch zubným implantátom. Rozsah poškodenia a možnú liečbu dokáže určiť len stomatológ na základe dôkladného vyšetrenia. Pokiaľ tento problém trápi aj vás, mali by ste svojho zubného lekára navštíviť čo najskôr alebo to povedať, keď budete objednaný na preventívnu zubnú prehliadku.

1 Komentár

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.