Bolesti, ktoré nás pripravujú o nočný spánok

Líhame si do postele s túžbou po oddychu a regenerácii. No uprostred noci nás prebudia bolesti - krčnej chrbtice, hlavy, zubov, žalúdka, kĺbov alebo ruky. Ide o najčastejšie nočné bolesti. Aké sú ich príčiny a čo treba robiť, aby sa nám uľavilo?

istockphoto_night_23

www.istockphoto.com

Akútna versus chronická bolesť

Napriek tomu, že bolesť nikto nemá rád, je to užitočná vec. Určite to platí o akútnej bolesti, ktorá je jednoznačným signálom, že sa v tele deje niečo nedobré. Treba odhaliť príčinu a odstrániť ju.

Akútna bolesť sa vyznačuje rýchlym nástupom a relatívne krátkym trvaním (niekoľko hodín až dní), je lokalizovaná v určitej časti tela a šanca, že sa nájde jej pôvodca, je vysoká.

Keď však bolesť pretrváva niekoľko mesiacov až rokov, o pozitívnom signáli tela už nemôže byť ani reči. Chronická bolesť človeka ochromuje, znižuje kvalitu jeho života v dôsledku neschopnosti uvoľniť sa, spať, pracovať, sústrediť sa, užívať si život.

Zanedbanie príznakov, teda akútnej bolesti, môže viesť k bolesti chronickej. Aj preto je ľudský organizmus vymyslený tak, aby nás telesná nepohoda prinútila zasiahnuť – niečo urobiť, aby sa nám uľavilo.

Nočné trápenie

Niektoré poškodenia organizmu sa bolesťou prejavujú najmä v noci. Cez deň akoby nič nebolelo alebo bolesť nevnímame. Takto sa nočným trápením o slovo hlási napríklad zubný kaz, zápal karpálneho tunela, ale aj poškodenia chrbtice, svalov a kĺbov.

Prečo práve v noci? „Počas spánku nastáva útlm telesných funkcií, pretože v noci sa aktívne nevyužívajú, napríklad dochádza k relaxácii kostrového svalstva. Znižuje sa počet vnemov, ktoré mozog počas spánku zaznamenáva. Pri denných aktivitách spracováva veľa podnetov z okolitého sveta, preto slabú bolesť nevníma tak intenzívne ako v noci,“ vysvetlil ortopéd MUDr. Jozef Vojtaššák.

Vnímanie bolesti, samozrejme, súvisí aj s naším aktuálnym psychickým stavom.

istockphoto_dream_pils_23

www.istockphoto.com

Nepríjemná bolesť zubov

Bolesť zubov patrí medzi tie, ktoré v noci určite prežívame intenzívnejšie ako cez deň. A nie je to nič príjemné. Okrem toho, že nemôžeme spať a stresujeme sa, že na druhý deň budeme unavení, v nás narastá obava z návštevy zubára. Tušíme, že sa jej nevyhneme, pretože treba odhaliť príčinu bolesti a odstrániť ju. A to môže tiež bolieť, napríklad aj peňaženku...

Stomatologička MDDr. Romina Tvrdoňová z kliniky Dr. Martin však upozorňuje, že bolesť nemusí automaticky signalizovať zápal. „Ak je zub citlivejší po jedení alebo po večernej hygiene ústnej dutiny, teda po kontakte s teplým jedlom alebo studenou vodou, môže ísť teoreticky o zubný kaz. Citlivosť a bolesť zubov však môžu byť aj dôsledkom nadmerného stresu prežívaného počas dňa. Vtedy má človek podvedome zaťaté zuby, zovretú sánku a keď sa v noci uvoľní, nastúpi bolesť.“

V prípade, že v noci škrípete zubami, výsledkom môže byť tiež bolesť. „Pokiaľ pretrváva alebo zuby citlivo reagujú po kontakte s teplým či studeným, odporúčam navštíviť stomatológa. Situácia sa sama od seba nezlepší, ale, naopak, bude sa zhoršovať,“ upozorňuje stomatologička Romina Tvrdoňová.

Svalové „špecialitky“

Svaly a kĺby sa môžu v noci prihlásiť o slovo aj pre ďalšie príčiny. „Jednou z nich je zmena polohy tela, vynútená poloha pri spánku a znížené prekrvenie svalstva a kĺbov,“ pokračuje ortopéd J. Vojtaššák. „Vynútená poloha tela v kombinácii s degeneratívnymi zmenami môže zvyšovať tlak na poškodené štruktúry, napríklad na vysunutú medzistavcovú platničku, na šľachy a nervy pri syndróme karpálneho tunela alebo na výrastky pri opotrebovaní kĺbov.“

Nech je príčina nočnej bolesti akákoľvek, všetko, po čom uprostred noci túžime, je, aby prešla, uľavilo sa nám a mohli sme spať.

Preto sa liečba väčšinou začína v domácom prostredí takzvanou „samoliečbou“. Skúšame inú (úľavovú) polohu, rôzne ortopedické pomôcky, podložky, vankúše, ktoré odľahčia preťažené časti tela. A, samozrejme, siahneme po liekoch.

„Pri bolestiach svalov a kĺbov odporúčame pri domácej samoliečbe namiesto liekov používať prioritne krémy s analgetickým účinkom, napríklad s aceklofenakom. Pomáha aj primeraná pravidelná športová aktivita, ktorá vedie k lepšiemu prekrveniu štruktúr pohybového aparátu, a tým k miernejším prejavom bolesti,“ radí ortopéd.

Pozor na kombinácie

Na boľavý zub alebo migrénu však krém nepomôže. Preto siahame po analgetických tabletkách – bežnej súčasti domácej lekárničky. Otupení bolesťou však pravdepodobne nedokážeme myslieť sústredene a zvyšuje sa riziko, že skombinujeme tabletky, ktoré by sa kombinovať nemali.

alfamil

„Treba si uvedomiť, že každé liečivo spúšťa v organizme rôzne chemické reakcie. Pri orálne užívaných liekoch sa tieto procesy začínajú už v žalúdku, kde látky z liečiva reagujú s ostatnými látkami, ktoré sme zjedli alebo vypili. A tieto reakcie nie sú vždy dobré pre telo a zdravie,“ upozorňuje farmaceutka PharmDr. Veronika Pytlová. „Navyše mnoho liekov zaťažuje tráviaci systém od žalúdka cez pečeň až po obličky. Je preto rozumné tíšiť lokálnu bolesť a zápal krémom, napríklad s aktívnou látkou aceklofenak. Ak bolesť pretrváva viac dní alebo neustupuje, až potom treba lokálnu liečbu krémom skombinovať s perorálnym liekom.“

A určite netreba odkladať návštevu lekára. Lebo bude horšie... „Ak človek bolestivým stavom nevenuje pozornosť, napríklad nočným bolestiam, zvyšuje sa riziko prechodu ochorenia do chronického štádia, ktoré sa následne ťažšie lieči,“ hovorí ortopéd.

Tíšenie bolesti neodstráni jej príčinu, čo je princíp liečby. Platí, že čím skôr sa s liečbou začne, tým je rýchlejšia, lacnejšia a riziko trvalých následkov menšie.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.