Dámy, nezanedbávate prehliadky u gynekológa? A čo kožný lekár?

Počas pandémie bolo často najlepšie vyhýbať sa nemocniciam. To však malo negatívny vplyv aj na počet ľudí, ktorí nezanedbávajú preventívne prehliadky u rôznych lekárov (a nielen u zubára).

shutterstock_prevencia_w22

Preventívna prehliadka u gynekológa by mala byť samozrejmosťou

U žien medzi preventívne prehliadky, ktoré určite netreba zanedbávať, patrí aj preventívka u gynekológia. Priznajte sa dámy, už ste tento rok navštívili svojho gynekológa v Trenčíne? Rozhodne by ste sa u neho mali raz za rok zastaviť (ak sa s ním nedohodnete inak).

Okrem iného pomáha pravidelná prehliadka u gynekológa aj pri odhaľovaní rakovín prsníka a krčka maternice. Štandardne RTG mamografiu absolvujú ženy vo veku od 40 do 69 rokov raz za dva roky, pri pozitívnej rodinnej diagnóze raz ročne.

Cytológia z krčka maternice sa vykonáva už od 23 rokov. Prvé dva odbery po roku a v prípade negatívneho výsledku raz za tri roky až do veku 64 rokov. Samozrejme, pri oboch vyšetreniach platí, že intervaly môžu byť individuálne prispôsobené podľa toho ako určí váš lekár.

Nezaškodí ani preventívna prehliadka u kožného lekára

Mimochodom, problémy ako zápal močového mechúra, únik moču, močové kamene, bolesť panvového dna a podobne patria do kompetencie urológa v Komárne. Áno, aj keď je urológ všeobecne považovaný za „mužského“ doktora, urológovia vyšetrujú aj ženy.

Poďme však naspäť k preventívnym prehliadkam, ktoré netreba zanedbávať. Spomenuli sme už dva druhy rakoviny, ktoré môže včas odhaliť preventívna prehliadka u gynekológa. K najnebezpečnejším rakovinám však patrí aj rakovina kože.

Aj keď o preventívnych kontrolách u kožného lekára sa nehovorí tak ako napríklad o spomínaných preventívkach u gynekológa, skontrolovať si znamienka by ste mali aspoň dvakrát do roka. A v určitých prípadoch dokonca aj štyrikrát.

Zdroj obrázka: Autor: S_L / Shutterstock.com

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.