Potrebujete rýchlo laboratórne vyšetrenie? Viete sa objednať aj sami

Napísal Michaela Conzarová 01. február 2024

Zaujíma vás, ako môžete rýchlo a efektívne získať prehľad o svojom zdravotnom stave? Či už je vaším cieľom preventívna kontrola alebo máte konkrétne zdravotné obavy, dnes je to oveľa jednoduchšie.

Služby laboratórnej diagnostiky sú užitočné pre všetkých, ktorí majú aktívny záujem vedieť o svojom zdraví čo najviac, pravidelnou prevenciou predchádzať zdravotným komplikáciám či včasne zachytiť zdravotné problémy,“ vysvetľuje v našom rozhovore Dominika Petrová, obchodná riaditeľka Unilabs Slovensko. Práve táto spoločnosť, ktorá prevádzkuje na Slovensku už 25 rokov najväčšiu sieť laboratórií pre nemocnice a ambulancie, ponúka aj čoraz viac vyšetrení, ktoré si môže vybaviť pár klikmi z pohodlia domova ktokoľvek. Netreba pritom čakať, stačí len prísť na niektoré z odberových miest, ktoré nájdete po celom Slovensku. Unilabs vám takto pomôže mať v rukách čím skôr výsledky – od základného krvného obrazu až po preventívne a skríningové vyšetrenia.

d_petrova_124

Dominika Petrová, obchodná riaditeľka Unilabs Slovensko

Prečo je dobré uvažovať nad touto formou vyšetrení?

Celosvetovo sa v rámci zdravotníctva zintenzívňuje dialóg o dôležitosti prevencie a skríningu civilizačných ochorení. Je dokázané, že človek dokáže svojím prístupom vďaka včasnému záchytu predchádzať vzniku rôznych chorôb, prípadne znížiť riziko ich rozvoja. Sme radi, že v tomto trende proaktívneho a preventívneho monitorovania zdravia môžeme byť užitočným partnerom pre ľudí aj my. A to nielen poskytovaním laboratórnych vyšetrení podľa požiadaviek lekárov, ale aj napriamo pre kohokoľvek. Objednaním sa na vyšetrenie do odberového miesta Unilabs si výrazne skrátite čas čakania na výsledok, ktorý potrebujete. Ten vám v zrozumiteľnej podobe napovie, kde by mohol byť problém a povzbudí vás tak k návšteve všeobecného lekára alebo špecialistu, ktorí na výsledok nadviažu. Celý proces sa tak skráti.

Na aké testy sa dá takto priamo objednať? Čo sa z nich vieme dozvedieť?

Časť našich vyšetrení je zameraná na jednotlivé orgány, ako napr. štítnu žľazu, obličky alebo pečeň. Môžete tak rýchlo zistiť, či vaše orgány fungujú tak, ako majú, alebo sa naopak niektoré parametre vymykajú norme a v takých prípadoch je treba zvýšiť pozornosť a poradiť sa s odborníkom. Odmerať si možno nechať aj hladiny vitamínov, minerálov alebo tukov a zistiť, či má telo všetko k dispozícii v primeranom množstve. Orientujeme sa aj na prevenciu a skríning závažných ochorení, ako je cukrovka 2. typu alebo rakovina prostaty. Dokážeme pri nich určiť mieru rizika, aby ste mohli v prípade potreby začať konať v dostatočnom predstihu. Ponúkame aj špecifické balíčky testov, určené na komplexnú prevenciu pre ženy aj mužov.

Pozrime sa bližšie práve na zdravie žien. Ako môže byť tento balík vyšetrení pre nás ženy užitočný? Líšia sa nejako ponúkané testy aj podľa veku?

Samozrejme, chceme, aby naše vyšetrenia mali čo najvyššiu výpovednú hodnotu pre každého. Keďže telo sa v priebehu života mení, preventívne balíčky sú prispôsobené jednotlivým vekovým kategóriám. Mnohé ženy po štyridsiatke zaujíma ich reprodukčné zdravie, prípadne chcú vedieť, či už náhodou neprichádza menopauza. V balíčkoch 40+ a 50+ sú preto, pochopiteľne, zahrnuté aj merania hladiny hormónov, ako napríklad luteinizačný hormón či estradiol.

A čo deti? Je možné ich objednať na určité testy?

Samozrejme. Hoci je veľká časť vyšetrení určená len pre dospelých, rodičia nájdu v našej ponuke široký výber testov, na ktoré môžu objednať aj svoje deti. Tých najmenších vyšetrujeme už od štyroch rokov a vo vybraných odberových miestach, ako sú napríklad naše nové priestory v centre N!DO v Bratislave, máme aj špeciálne prispôsobené pediatrické odberové miestnosti.

Ako sa vlastne možno na vyšetrenie objednať?

U nás je vyšetrenie prakticky bez čakania. V prvom rade odporúčam navštíviť našu stránku sk.unilabs.online. Tam si vyberiete z ponuky testov a zarezervujete si vyšetrenie vo vami vybranom odberovom mieste a v čase, ktorý preferujete. Termín si takto môžete zvoliť zo dňa na deň. Alebo aj skôr – ak máte cestu okolo odberového miesta, zastaviť sa u nás môžete aj bez online rezervácie. Otváracie hodiny a prehľad všetkých miest nájdete na našej stránke. A ak sa z nejakého dôvodu nemôžete dostaviť na odber osobne, vieme vyslať odberový tím k vám priamo domov.

Ako rýchlo sa potom dozvieme výsledky?

Naše laboratóriá sú vybavené špičkovými modernými technológiami, takže spracovanie vzoriek je veľmi rýchle. Výsledky vám zvyčajne pošleme elektronicky v priebehu dvoch až štyroch dní – záleží od typu testu.

A čo robiť potom? Je treba ísť s výsledkami za obvodným lekárom či špecialistom?

Presne tak. Toto je zároveň aj naše odporúčanie – najmä ak vám na výsledkovom liste vyjdú niektoré parametre mimo takzvaných referenčných rámcov. Tie určujú, čo je štandardná hladina pre daný parameter a teda, ak je váš výsledok mimo tohto štandardu, môže to byť signál, že niečo nemusí byť úplne v poriadku. Vždy treba pamätať na to, že laboratórna diagnostika je súčasťou vyšetrení pre stanovenie správnej diagnózy. Tú by mal stanoviť vždy lekár, ideálne taký, ktorý vás dobre pozná. Samozrejme, môže nastať situácia, kedy konzultácia výsledkov so svojím lekárom nie je hneď možná. V takom prípade ponúkame aj možnosť online konzultácie na diaľku s odborníkmi a špecialistami zo Slovenska a celého sveta. Objednať na ňu sa môžete priamo z výsledkového listu vo svojom profile.

Ako sa pohybujú ceny za vyšetrenie, ktoré takto ponúkate?

Ceny balíkov vyšetrení či jednotlivých testov sa odvíjajú od komplexnosti ich analýzy. Napríklad krvný obraz možno vyšetriť už od 1,50 eura. Na druhej strane, test na precitlivenosť na potraviny, pri ktorom treba preveriť viac ako 200 rôznych parametrov, vyjde klienta na takmer 300 eur. Priemerná cena vyšetrenia sa však u nás pohybuje okolo 50 eur.

Ceny sú teda celkom prijateľné – zvlášť keď si uvedomíme, že ide o investíciu v prospech toho najcennejšieho, čo máme...

Naše firemné koncoročné prianie pre klientov a partnerov sa nieslo v znamení veľmi peknej myšlienky: „Svietime vám na cestu k zdravšej budúcnosti, aby sme si mohli všetci užiť náš život naplno.“ Myslím, že toto presne vystihuje našu filozofiu a poslanie prinášať ľuďom presné a včasné informácie o ich zdravotnom stave. A aj cez naše vyšetrenia poskytované priamo širokej verejnosti sa snažíme sprístupniť tieto dáta čo najviac ľuďom. Zdravie máme len jedno, a to platí pre každého.

Zhovárala sa Michaela Conzarová

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.