Liečime sa doma. Dokedy je to v poriadku a kedy volať 112?

Napísal Martin Stanko 26. december 2023

Poradí odborníčka pre všeobecné lekárstvo MUDr. Adriana Šimková, PhD. Pandémia priniesla okrem zmeny pracovných či spotrebiteľských návykov aj zmenu vo vnímaní nášho zdravia. Ľudia sa rozdelili na dve skupiny...

doktorka_fonendoskop_17

Virózy dostali v zime zelenú

S príchodom zimných mesiacov k nám okrem koronavírusu zavítali aj rôzne virózy. Bolesť hlavy, plný nos či kašeľ potrápi nejedného z nás. Kým niektorí razia teóriu, že stačí ostať pár dní doma a liečiť sa svojpomocne, druhá skupina uteká pre pomoc k lekárovi, aj keď to nie je nutné.

Virózou vo všeobecnosti označujeme infekčné ochorenie, ktoré je spôsobené vírusom. Medzi najčastejšie patrí chrípka, nádcha či prechladnutie. Kým nádchu sprevádza „iba“ tečúci nos, chrípka má viacero príznakov. Potrápiť vás môžu bolesti hlavy, svalov či celková slabosť. I keď sa môže zdať, že chrípka a prechladnutie je takmer to isté, opak je pravdou. Kým prechladnutie má pomalý rozbeh, chrípka udrie hneď a intenzívne. Prechladnutie môžeme vnímať ako banálne ochorenie, z ktorého sa svojpomocne vyliečime sami zhruba do týždňa, chrípka môže byť zradná a nevyplatí sa ju podceňovať. Pokiaľ vás zasiahne priebeh, ktorý sprevádzajú dlhšie trvajúce vysoké teploty, kašeľ, triaška či zvracanie alebo hnačka, navštívte lekára. O samoliečenie sa pokúšajte iba v prípade, že váš stav nie je vážny. Pokiaľ ani po niekoľkých dňoch nedochádza k zlepšeniu, prípadne sa príznaky náhle zhoršia, je potrebná návšteva lekára.  

Čo pomáha na virózu

Chrípka, nádcha a prechladnutie sa dajú v pokoji liečiť doma. Liečba, samozrejme, závisí od toho, v akom stave sa nachádzate. Najčastejšími pomocníkmi sú lieky na znižovanie teploty či bolesti, lieky na vykašliavanie hlienov (tzv. expektoranciá), prípadne antitusiká pri suchom, dráždivom kašli. Dôležité sú prostriedky na podporu imunity. Pri vírusových ochoreniach môžu byť veľmi užitočné rastlinné lieky, ktoré účinne pôsobia v skorých štádiách, vďaka prírodnému zloženiu nezaťažujú organizmus a majú menej nežiaducich účinkov. Obsahujú špecifické výťažky, ktoré chránia dýchacie cesty pred útokom vírusov i baktérií, pomáhajú odstraňovať vzniknutý hlien a v neposlednom rade zvyšujú aktivitu imunitného systému. K účinným a overeným patrí extrakt z juhoafrického muškátu (Pelargonium Sidoides), u nás známy pod názvom Kaloba. Pokiaľ máte upchatý nos a potrebujete ho uvoľniť, k dispozícii je niekoľko možností. Úľavu prinesú kvapky či spreje do nosa, ale nemali by sa užívať dlhšie ako 7 dní – pri dlhodobom používaní hrozí riziko závislosti. Kľúčové je eliminovať opuch sliznice a zbaviť sa hustého hlienu, ktorý často nemožno odstrániť prirodzeným spôsobom (kašľaním, smrkaním). Aj na to existuje prírodné riešenie v podobe v podobe tzv. fytoterapeutika. Najznámejším predstaviteľom tejto skupiny liečiv je Sinupret. Vďaka účinným rastlinným látkam zmenšuje opuch sliznice, priaznivo vplýva na jej regeneráciu a uľahčuje vykašliavanie či vysmrkanie sa.

Koronavírus verzus chrípka   

Pokiaľ máte podozrenie, že vás nezasiahla obyčajná chrípka, ale koronavírus, uistite sa antigénovým či PCR testom. S pozitívnym výsledkom zodpovedne putujte do domácej izolácie, treba sa však telefonicky poradiť so svojim obvodným lekárom, ako postupovať. Pri koronavíruse nevie nikto dopredu predvídať, aký priebeh vás zastihne a preto je nutné sledovať svoj zdravotný stav a prípadné zhoršenie hneď hlásiť lekárovi.

Aby sa ľahšie dýchalo

Šťastlivcom s ľahkým priebehom stačí domáca izolácia a konzultácie po telefóne s obvodným lekárom. Sú však aj pacienti, ktorí musia s covidom zabojovať viac. Okrem pravidelnej konzultácie s lekárom, dávkovaním predpísaných liekov, dopĺňaním vitamínov a dostatočného množstva tekutín je dôležité aj aktívne polohovanie. Na to, aby vaše telo fungovalo čo najlepšie, je potrebná okysličená krv. Na ceste k nej hrá veľkú úlohu aj poloha, v akej ležíte. Najlepšou polohou na okysličenie krvi je poloha na bruchu, kedy lekári zaznamenávajú stúpajúcu saturáciu aj u pacientov s ťažším priebehom ochorenia v nemocniciach. Upozornil na to aj primár interného oddelenia považskobystrickej nemocnice MUDr. Milan Kulkovský: „U pacientov v domácej liečbe, vo včasnej fáze ochorenia covid, a to hneď od 1. dňa, kedy sa vírus už šíri v dýchacích cestách, ale zatiaľ sa ešte nedostal do pľúc, môže byť aktívne polohovanie efektívnou súčasťou domácej liečby - popri liekoch, vitamínoch a príjme tekutín, v snahe o čo najlepšie okysličenie krvi a celého organizmu, a tým i čo možno najmiernejší priebeh ochorenia.“ Touto praktickou radou citoval kolegu anesteziológa, pričom pripomína, že pri liečbe koronavírusu sa treba čo najviac vyhýbať ležaniu na chrbte. Okrem polohy na bruchu je nápomocná aj poloha na boku. Pri liečbe je dôležitý aj samotný pohyb ako chodenie či sedenie (pokiaľ to stav dovoľuje).

Kedy je dôvod na obavy

Pri covide sa rovnako ako pri chrípke zameriavame na zmiernenie príznakov, nakoľko kauzálna (príčinná) liečba doposiaľ neexistuje. Odborníci odporúčajú zaobstarať si pulzný oxymeter na meranie saturácie kyslíku v krvi. V súčasnej situácii by pokojne mohol byť výbavou každej domácnosti, podobne ako teplomer. Meranie saturácie, teda úrovne okysličenia krvi kyslíkom, sa odporúča opakovane, na viacerých prstoch a v pokoji. Pozor na možné skreslenie výsledkov, napríklad kvôli dlhým či gélovým nechtom, slabým baterkám alebo studeným prstom. Odborníci odporúčajú aj pravidelné sledovanie hodnôt krvného tlaku. Spoločne s ďalšími odporúčaniami pripravilo Ministerstvo zdravotníctva SR v spolupráci s hlavnou odborníčkou pre všeobecné lekárstvo MUDr. Adrianou Šimkovou, PhD. nasledujúce pokyny pre pacientov a ich príbuzných pri liečbe COVID-19:

Lekára kontaktujte:

- ihneď po potvrdení pozitívneho výsledku na COVID-19

- ak telesná teplota nad 38°C trvá viac ako tri dni

- ak máte pri kašli bolesti na hrudníku a zhoršujúce sa dýchanie

- ak máte zhoršený príjem stravy a tekutín a znížené množstvo moču

- pociťujete zhoršovanie stavu napriek domácej liečbe

Volajte 112 alebo 155 pokiaľ:

- oxymeter opakovane ukazuje hodnotu po 92% (pri chronickej obštrukčnej chorobe pľúc pod 88%)

- máte pocit nedostatku vzduchu a dýchavicu pri bežných aktivitách (rozprávanie, pohyb po domácnosti)

- máte pocit tlaku na hrudi alebo vykašliavate krv, pocit na odpadnutie, zmätenosť, bledosť a modré pery

- pri strate vedomia

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.