Pravidlá venčenia

Máme po Vianociach. Niektorí z nás si dopriali pod stromček živý darček – mačičku či psíka. Pre psíčkarov začiatočníkov, tu máme dôležité informácie ohľadne denných prechádzok s domácim miláčikom.

stena vianoce 1000x666

Pes celoročne chovaný na dvore, v tepelne izolovanej búde; má inú kvalitu srsti, ako ten, ktorý s nami žije v byte. Nezabúdajte, že adaptácia bytových psov na chladné počasie je vždy ťažšia. Vplyvom teplotných výkyvov sú náchylnejší na prechladnutie. Z tohto dôvodu je potrebné dodržiavať správny režim vychádzok.

V období mrazov a ostrého vetra, pes musí byť stále v pohybe, podobne ako jeho pán či panička. Sneh „milujú“ hlavne poľovné a severské rasy psov. Problém nastáva pri poľadovici a posolených chodníkoch a cestách. Psie labky sú veľmi citlivé na posypovú soľ, predovšetkým jemná koža medzi prstami. Po príchode z exteriéru vždy opatrne opláchnite labky vlažnou vodou a pred ďalšou vychádzkou môžete vankúšiky labiek namazať vazelinou, ktorá ich ochráni pred soľou. Po príchode domov, psovi poriadne vyšúchajte uterákom srsť do sucha, ak ju má mokrú od snehu.

Šteniatka počas silných mrazov nesmú byť dlho vonku, pretože ešte nemajú narastenú plnohodnotnú srsť. Podobne je to aj pri psoch – seniorov a nie príliš aktívnych rasách. Vo výbave šteniatok a starších psov chovaných v byte, by nemal chýbať zimný „kabátik“, ktorý ochráni aj tie rasy, ktoré nemajú zimnú podsadu – spodnú vrstvu srsti.

Menšie psíky majú slabšiu kondíciu, tá ale nebráni počas pekného , zimného počasia pobudnúť dlhšie vonku. Pre ne sú určené kvalitné tašky na nosenie, ktoré ich ochránia pred chladom a zároveň vám zjednodušia ich prenos. V zimnom období sa aj rýchlejšie stmieva. Pre majiteľov šteniatok a aktívnych psov sú vhodné silikónové LED obojky v rôznych farbách, s rôznou frekvenciou blikania. Preto si vášho domáceho miláčika vždy spoznáte v mieste venčenia medzi ostatnými psami pri hre.

Čo by ste mali ešte vedieť o hygiene psa
Starostlivosť o kožuch je závislá od typu srsti. Rozoznávame dlhú srsť s podsadou (kólia, nemecký ovčiak, špic), hodvábnu srsť, podobnú ľudskému vlasu (yorkšírsky teriér, maltézsky pespekingský palácový psík), kučeravú srsť, ktorá nepĺzne (pudel, niektoré teriéry), hladkú srsť - môže byť krátku a jemnú (jazvečík, boxer, vipet) alebo dlhšiu a hustejšiu (labradorský retríver) a hrubú až drôtovitú srsť teriérov a bradáčov.

Poľovné psy, stačí vyčesávať špeciálnymi rukavicami na krátku srsť; dlhú srsť prečesávate jemne hrebeňom, kučeravú kefujete a striháte. Hrubú srsť pravidelne vyčesávate kovovým hrebeňom a potom vykefujete kefou s dlhými štetinami. Tento druh srsti si vyžaduje aj trimovanie. Prvé trimovanie u šteniat urobte najskôr v štyroch mesiacoch veku.

Šteniatko prvýkrát kúpete okolo šiesteho mesiaca, ak si to nevyžaduje situácia skôr. V zimnom počasí a v mraze psa nekúpte, ak ho musíte vykúpať, naplánujte kúpeľ na večer. So psíkom nechoďte skôr von ako po 10 hodinách od kúpeľa. Niektoré rasy psov stačí vykúpať len dvakrát do roka, iné častejšie. Po kúpeli psa, vždy vyčistite aj jeho pelech, plastový mydlovou vodou umyte a textilný matrac, deky a hračky vyperte.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.