MAYOVIA V Bratislave

Napísal Ingrid Abrahámfyová 20. november 2014

V piatok 21.11., bude v priestoroch Archeologického múzea v Bratislave na Žižkovej ulici 12. otvorená výstava s názvom Záhadní Mayovia.


Tým zároveň vyvrcholí týždeň venovaný starovekej mayskej kultúre, keď do nášho hlavného mesta zavítalo takmer dvesto odborníkov z tejto oblasti. Toto komplexné podujatie je určitým vyústením šesťročného archeologického výskumu našich odborníkov na mayskú kultúru, realizovaného v Guatemalskom pralese.

Slovenský archeologický a historický inštitút (SAHI) realizuje samostatný archeologický výskum predkolumbovských mayských miest v pralesoch Guatemalskej provincie Petén. Výskum, pôvodne lokalizovaný do miesta Uaxactún, sa postupne rozrástol aj do oblasti vzdialenejších ruín v okolitom dažďovom pralese. Archeologické práce našich odborníkov na tomto území majú zaujímavú históriu. Na základe svojich pracovných výsledkov v oblasti Mezopotámie (dnešný Irak, Sýria) požiadali o možnosť realizovať výskum v strednej Amerike (Mexiko, Guatemala, Belize, Honduras, Salvador), keďže na tomto území sídlili najvyspelejšie kultúry tohto kontinentu. Pôvodne usilovali o inú lokalitu, ktorú sa im však nepodarilo získať, ale bola im ponúknutá oblasť, ktorá sa napokon ukázala mimoriadne prínosnou. Za šesť rokov, čo trvajú tieto vykopávky už archeológovia objavili desať nových mayských miest. Odkrývajú pamiatky z obdobia asi 1700 rokov mayských dejín - v rozpätí rokov 500 pr.n.l. - 300 n.l. Výskum prebieha na ploche okolo 2000 km2 a centrum má v už spomínanej obci Uaxactún, ktorá sa v minulosti zviditeľnila najmä pochybnou povesťou svojich obyvateľov. Prínosom pôsobenia našich vedcov, vedených profesorom Milanom Kováčom, je aj pridružená osvetová činnosť zameraná na pochopenie a ochranu pamiatok. Vedú miestnych obyvateľov a zvlášť mládež, k úcte a zachovávaniu svojho kultúrneho dedičstva. Je to pravdepodobne najúčinnejšia cesta ako zabrániť miestnemu vandalizmu a vykrádaniu nálezísk. Naši archeológovia tiež vytvorili komplexný reštauračný a konzervačný program, pričom spolupracujú s renomovanými svetovými laboratóriami.


Symbolická číslovka 20

Hádam niet kultúrneho človeka, ktorému by zostali informácie o stredoamerických kultúrach utajené. Ak však máte to šťastie a môžete sa porozprávať s odborníkmi zistíte, že to bol svet v mnohom nám blízky a zarážajúco vyspelý. Starovekí Mayovia používali dvadsiatkový číselný systém, číslovku „dvadsať“ nazývali winik - človek, aby zdôraznili jej úplnosť. Vedci teda symbolicky vybrali dvadsať objavov, ktoré ilustrujú šírku a význam ich bádania v guatemalskej džungli. Jedným z prvých objavov bolo napríklad observatóriu z 1. storočia pr. n. l. zamerané na súhvezdie Orion, o ktorom Mayovia verili, že v jeho strede vznikol vesmír. Tiež stéla 28 s pravdepodobne najstarším mayskym písmom v kameni a dve loptové ihriská, ktorých objav je v mayskom svete celkovo nízky a každý takýto objav je vzácny a dôležitý pre poznanie pôvodu tejto hry a pochopenie jej ústredného miesta v mayskej kultúre. V novoobjavenom meste T z´ibatnah sa vynorila zaujímavá budova, ktorú nazvali „Dom malieb“ a kde sa na omietkach nachádza 160 obrazcov, tzv. mayských grafity z prelomu 7.a 8. storočia n. l., teda z vrcholného obdobia klasických mayských dejín....

Kto videl americký veľkofilm „Apokalypsa“ mohol si urobiť určitý obraz o živote týchto národov. Podľa Drahoslava Halíneka bol najmä odev a celkový vzhľad historicky vernou kópiou, aj keď autori pomiešali viaceré epochy do jedného celku. Našich súčasníkov neprestane udivovať skutočnosť, že aj keď išlo o „predkovové“ spoločnosti, vlastnili účinné zbrane, aj keď poznali hrnčiarky kruh, na výrobu úžitkovej keramiky ho takmer nepoužívali a koleso nevyužili v konštrukcii dopravných prostriedkov, ale nachádzame ho v hračkách a magických predmetoch.

Archeologické múzeum síce nie je neznámou inštitúciou, nachádza sa však tak trochu od ruky. Záhadní Mayovia rozhodne stoja za to, aby ste si našli cestu okolo a pozreli si túto vydarenú výstavu. Snaha jej autorov, priblížiť kultúru Strednej Ameriky širokej verejnosti, je naplnená vrchovato a rozmiestnenie exponátov v členení na jednotlivé oblasti vynikajúco korešponduje s atmosférou prostredia. Tým, že je vystavených množstvo hračiek, magických predmetov a drobností každodenného použitia, je výstava pútavá aj pre deti a mládež, či tých, ktorí sa s mayskou kultúrou stretnú po prvý raz.

Archeologické múzeum sídli v renesančnej Kamperovej kúrii na Žižkovej ul.12 v Bratislave.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.