Šnorchlovanie...

Napísal Juraj, Plutvy.sk 15. júl 2014

 … dovolenková aktivita pre celú rodinu. Ak hľadáte ideálnu aktivitu pre celú rodinu na vašej spoločnej dovolenke, určite vám odporúčame šnorchlovanie.


Je fyzicky i finančne nenáročné, nepotrebujete talent, ani špeciálne zručnosti a užije si ho celá rodinka. Jediné čo si musíte pribaliť je šnorchlovací set, teda potápačskú masku a šnorchel, rešpekt k prírode  a chuť objavovať rozprávkový svet pod vodou.

Kde sa môžme šnorchlovať ?
Na šnorchlovanie sú vhodné predovšetkým plytčiny. Ideálne v čistej vode, bez morských prúdov, a s dobrými prírodnými a poveternostnými podmienkami. Ak sa rozhodnete ísť zážitkom naproti, opustite preľudnené pláže. Často sa stačí vybrať pár metrov za posledné lehátko a objavíte nezabudnuteľné krásy.

Šnorchlovanie v Chorvátsku, Turecku a Egypte
V Chorvátsku je nádherné takmer celé pobrežie Jadranského mora. Od Istrie na severe až po južnú Dalmáciu nájdete prakticky v každej zátoke krásny podmorský život. Pozorovať môžete morské kraby, koníky, ježkov, hviezdice, sasanky, platesy, lastúry a riasy. Ak budete mať trochu šťastia na vhodným miestach môžete vidieť delfína skákavého, alebo korytnačky. Platí už vyššie spomenuté, že čím ďalej od civilizácie, tým je príroda zachovalejšia a zážitok intenzívnejší .

Foto: Plutvy.sk


V čoraz obľúbenejšom Turecku máte možnosť šnorchlovať až v troch moriach. Čierne na severe, Egejské na západe a Stredozemné z juhu obmývajú túto nádhernú krajinu. Jednotlivé lokality sa vďaka rozlohe a prírodným podmienkam značne líšia, odlišný je aj svet pod hladinou, ktorý ponúkajú. Pozorovať môžete morské korytnačky, veľké skupiny rýb a rybiek, mäkké koraly a pestrú flóru. Najkrajšie miesta nájdete západne od Izmirujužne od Antalye a určite vás nesklamú ani viaceré destinácie v Čiernom mori.

Na záver sme si nechali šnorchlovanie v Egypte. Koralové útesy ponúkajú podmorské safari, ktoré vám doslova vyrazí dych. Veľmi pekný podmorský svet môžete sledovať v okolí Hurghady a blízkeho ostrov Giftun, v letoviskách Marsa Alam, Sharm El Sheikh, Makadi i v Akabskom zálive. Šnorchlovanie v Egypte patrí jednoznačne k najväčším zážitkom a vrelo ho odporúčame všetkým dovolenkárom!

Keď vám bude miestna pláž malá, využite ponuky hotelov, cestovných kancelárií či miestných potápačských centier a vydajte sa na jeden z mnohých výletov loďou. Odmenou vám bude pestrý život pod hladinou, veľké množstvo nových druhov rýb, ale aj korytnačky, či napríklad delfíny, ktoré vás budú na vašej ceste sprevádzať.

Ako si vybrať výbavu na šnorchlovanie ?
Základná výbava je jednoduchá. Stačí vám potápačská maska a šnorchel. Masku si vyberajte starostlivo, aby vám dobre sadla na tvár, nehýbala sa, neprepúšťala vodu. Existuje jednoduchý spôsob, ako masku otestujete kdekoľvek a kedykoľvek. Priložte masku k tvári, nadýchnite sa nosom a zadržte dych. V maske sa vytvorí podtlak. Vtedy ju pustíte z rúk. Ak vám drží na tvári a silikón pekne kopíruje vašu tvár, máte správnu masku.

Šnorchel si môžete vybrať suchý, polosuchý alebo klasickú dýchaciu trubicu. Suchý šnorchel sa dokáže úplne uzavrieť, preto je vhodný pre deti a ľudí, ktorým vadí slaná morská voda. Do polosuchého sa vám voda dostane, ale dokážete ju veľmi ľahko vyfúknuť. Klasická dýchacia trubica je jednoduchá, využívajú ju najmä skúsení šnorchlisti a freediveri.

Ak vám môžem poradiť, potreby na šnorchlovanie vyberajte v špecializovaných obchodoch, kde vám radi pomôžu s výberom, poradia, pridajú vlastné skúsenosti.



Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.