Rakúske lyžovanie s talianskym nádychom v Nassfelde

Stredisko Nassfeld, na juhu Korutánska, tesne pri talianskych hraniciach, sa môže pýšiť len samými superlatívmi. Reč je o najväčšom a najmodernejšom lyžiarskom stredisku, ktoré patrí medzi desať najlepších v Rakúsku.

nassfeld_23

 Nielen panoráma hôr ale i kvalita snehu zanechá u každého hosťa dobrý dojem. Korutánska „snehová diera“ profituje z príjemnej klímy, a tak si môžete pohodlnú lyžovačku vychutnať od začiatku decembra až do polovice apríla. 110 km dlhé svahy s najmodernejšími sedačkami a vlekmivám zabezpečia nezabudnuteľné lyžovanie. Odpočívanie a relaxovanie v pohodlných lounge pohovkách, ktoré sú umiestnené na tom správnom mieste, priamo na vrchoch kopcov, odkiaľ sa vám ponúka impozantný pohľad na najvyššiu horu Rakúska, Grossglockner a známe talianske Dolomity.

Lyžiarske stredisko Nassfeld v skratke, jeho zaujímavosti pre návštevníkov:

- 110 kilometrov dlhých svahov, všetkých stupňov obtiažnosti, 100 % zasnežované trasy

- 30 moderných lanoviek a vlekov: 5 lanoviek, 4 šesť sedačiek, jedna z nich je aj vyhrievaná, 4 štvor sedačky

- Millennium Express: najdlhšia kabínová lanovka v Alpách vôbec. Len za 17 minút dopraví hostí z údolnej stanice Tröpolach až na vrch Madritsche a to vo výške 2000 m nad morom. Z kopca sa dá spustiť cez zjazdovku zvanú „Carniu“. Je to 7, 6 km dlhý zjazd do údolia, ktorého sa jedna tretina každú sobotu premení na najdlhšiu 2,2 km dlhú zjazdovku v Alpách pri večernom lyžovaní

- 25 horských chát s príjemnou, typickou rakúskou atmosférou a rôznych reštaurácii v lyžiarskom stredisku

- Preteky lyžiara, športovca Armina Assingera, sú v zimnej sezóne už po niekoľko rokov úžasnou atrakcioua neopakovateľným zážitkov tak pre organizátorov ako i účastníkov.

- Andrej Dula: najrýchlejší Slovák, z Bratislavy, ktorý vyhral najdlhšie lyžiarske preteky na svete na zjazdovke v regióne Nassfeld, v čase:56:00,20

Rekordná dĺžka pretekov v regióne Nassfeld:

26 km dlhá pretekárska dráha, ktorá sa tiahne cez lyžiarske stredisko Nassfeld , získala zápis do Guinessovej knihy rekordov ako najdlhšia dráha na svete! 6 400 metrov výškové rozdiely, to museli pretekárski nadšenci zvládnuť bez prestávok.

Keď už po krátkom pobyte v najslnečnejšom rakúskom stredisku slnko zahalí údolie hmlistou prikrývkou a osvetlí náhornú plošinu SonnenAlpe, lyžiarovi poskočí srdce a rozžiari sa mu tvár. Nie, marketingové slogany, porovnávacie testy a osobné referencie naozaj neklamú. A hotely Falkensteiner, vybrané miesta na pobyt. Carinzia, pomerne aktívna v Tropölachu. A SonnenAlpe, viac rodinné priamo v Nassfelde. Na členitej terase medzi 1 500 a 2 200 metrami (s takmer desaťkilometrovým, dnes ešte neotvoreným zjazdom do údolia) nájdete 110 km veľmi rozmanitých zjazdoviek všetkých druhov. Nie je najdlhšia, najširšia ani najstrmšia... Ale naozaj zábavná, hravá, rozmanitá, dotýkajúca sa skalných masívov podopierajúcich oblohu, ale aj plynulých a kľukatých svahov medzi kopcami, lesmi a horskými apartmánmi. "Dotknúť sa Talianska na vrchole, kde si môžete dať prosecco alebo špagety, je zážitok sám o sebe," odporúča olympijský víťaz a majster sveta Franz Klammer, ktorý pochádza z neďalekého Bad Kleinkirchheimu. Aj korutánske špeciality zo Schmankalanu potešia vaše ústa (a telo).

nassfeld_2_23

Fast ski a slow food, to je ideálna kombinácia

Nassfeld je najväčšie z 31 korutánskych lyžiarskych stredísk a samozrejme tu nájdete aj perfektne upravené bežecké okruhy a snowpark. Vďaka svojej polohe v južnej časti Álp, za Taurenským tunelom, má až o 100 slnečných dní v roku viac ako na severe... V rôznych porovnávacích testoch stredísk sa dlhodobo umiestňuje v rakúskej top 10. Nielen vďaka blízkosti k Taliansku je tu v súčasnosti v móde štýl "slow food", v ktorom sa miešajú kvalitné regionálne a zdravé jedlá s alpskými a jadranskými vplyvmi.

Tento rok sa otvorili 7. decembra a zvyčajne zostávajú až do apríla, hoci dole už kvitnú lúky a do Villachu sa môžete vybrať na cyklovýlet. Základná celodenná vstupenka stojí 56,50 € (deti 26,50 €, seniori 47,50 €, juniori 39,50 €). K dispozícii sú aj viacdňové pobyty v Nassfelde, Weissensee a na korčuliarskom okruhu pri jazere a v celom Východnom Tirolsku (jeden a pol dňa od 103 €/dospelý). Môžete si vybrať z mnohých zliav: dve deti do 10 rokov lyžujú každú sobotu za 10 €, tretie dieťa je úplne zadarmo. Vo vybraných termínoch majú deti pobyt v izbách s rodičmi zadarmo a dostanú skipas zdarma.

Stále investujeme do energeticky úsporných technológií," hovorí Christopher Puntigam z turistickej kancelárie Nassfeld. "Máme tu 460 snehových diel, ktoré majú o dvadsať percent nižšiu spotrebu energie a o tridsať percent vyšší výkon. Hlavné zjazdovky sa tak zasnežujú za päť až šesť dní. Najdôležitejšie však je, že všetku energiu získavame z vlastných obnoviteľných zdrojov," ukazuje. Na prevádzke komplexu sa podieľa 800 spoločností a viac ako tritisíc ľudí z regiónu.

Falkensteiner, dole skôr pre športovcov, hore skôr pre rodiny

A teraz naše dva osvedčené tipy na bývanieFalkensteiner Hotel & Spa Carinzia **** priamo na dolnej stanici Millenia ponúka osvedčenú kvalitu so svojím rozsiahlym wellness centrom Aquapura s rozlohou 2400 m2 a požičovňou športového vybavenia Base Camp. "Máme nové zjazdové lyže vrátane detských lyží s prednostnou rezerváciou pre našich klientov. O servis sa samozrejme postaráme. Teraz sme si zaobstarali aj freeridové lyže a snežnice. Plánujeme výpravy so sprievodcom na okolité svahy," ukazuje Luka Zelko Fornazarić, mladý slovinský triatlonista, lyžiar, horolezec a bežec z doliny Tolminsoča. Má približne tristo párov lyží, štyristo párov lyžiarskych topánok a dvadsať snowboardov.

nassfeld_3_23

Jeho kolegyňa Ivana Skrberová, marketingová koordinátorka hotela, ktorá práve pribehla z hodiny jogy, dodáva: "Darí sa nám, máme takmer vždy plno. Najlepšie postupy nám vyhovujú, napríklad aktívny obed." To znamená zdravé jedlo a polpenzia zahŕňa tzv. aktívny obed do štvrtej hodiny, čo je presne to, čo chcete, keď sa vrátite z lyžovačky alebo túry. Polievka, celozrnné pečivo s nátierkami, šaláty, ovocie, dezerty... Plánuje sa aj ďalšie rozšírenie, napríklad boulderingová hala alebo bowlingová aréna. Na tréningové kempy sem chodia futbalisti z bundesligového Hannoveru alebo basketbalisti Fenerbahce.

Na druhej strane, hotel najdete najdete Falkensteiner Hotel SonnenAlpe Nassfeld ****, sa nachádza pri hornej stanici lanovky a je viac zameraný na rodiny s deťmi, kde si môžete objednať stráženie detí alebo lyžiarske kurzy vrátane materiálov. Z lyžiarskej miestnosti sa dostanete priamo k lanovke. Tu poskytujú plnú penziu, kúpele Acquapura majú 1700 m2. Konajú sa tu aj koncerty a novoročný trh. V susedstve majú aj súkromné apartmány.

nassfeld_4_23

FOTO:Martin Lugger, Tomáš Nohejl, Petra Šmídová, Falkensteiner Hotels & Residences 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.